Materiał promocyjny

Ukraińska kuchnia Pawła Kowala

Niedawno polskie media obiegła wiadomość, że prezes PJN i eurodeputowany Paweł Kowal poprowadził w ukraińskiej telewizji kulinarne show. My postanowiliśmy sprawdzić jego umiejętności. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził, bijące rekordy popularności na Ukrainie, nadziewane bakłażany oraz arabiatę, a na deser śliwki pod kruszonką. Czym różni się kultura przy stole na Ukrainie od tej w Polsce i dlaczego poseł zdecydował o tym, by stać się gwiazdą ukraińskiej kuchni?

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

W kuchni towarzyszyły posłowi dzieci: Olga, Janek i Ania oraz żona Justyna Kowal.

Arabiata

Składniki:

400 gr makaronu penne

½ kg pomidorów obranych ze skórki (mogą być konserwowe)

3 ząbki czosnku

2-4 średnie papryczki chilli

2 - 3 słodkie papryki

oliwa z oliwek

ok 3 łyżki tymianku świeżego posiekanego lub łyżka suszonego

ok 2 łyżki świeżej pietruszki posiekanej

szczypta cukru lub pół łyżeczki miodu

sól i pieprz do smaku

parmezan do posypania

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy go kilka minut do zarumienienia, dodajemy paprykę, dusimy do miękkości. Dodajemy pomidory, nadal dusimy. Dodajemy pietruszkę, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Dusimy ok 15 minut pod przykryciem. w trakcie przygotowywania sosu w osolonej wodzie gotujemy makaron (koniecznie al dente), wrzucamy go do sosu, mieszamy jeszcze moment, nie zdejmujemy z ognia, mieszamy i podajemy posypane parmezanem.

Lwowskie śliwki suszone pod kruszonką orzechową

Składniki:

ciasto na kruszonkę:

150 g mąki może być ciemna lub krupczatka

150 g cukru (można częściowo zastąpić go miodem)

150 g mielonych orzechów (można zastąpić migdałami)

150 g masła

5 goździków, cynamon,

owoce:

300 g suszonych śliwek, najlepiej węgierek (dobrze jest je namoczyć chwilę wcześniej w niewielkiej ilości ciepłej wody z łyżką miodu i ewentualnie dużym kieliszkiem brandy, rumu lub śliwowicy). Uwaga: śliwki kalifornijskie moczymy krótko lub wcale

300 g oczyszczonych z gniazd nasiennych i obranych jabłek (mogą być kwaskowe), np. szara reneta

300 g oczyszczonych z gniazd nasiennych i obranych gruszek (twardych)

100 g migdałów bez skórki

Przygotowanie:

Ugniatamy ciasto na kruszonkę i na ½ h chowamy do lodówki. W tym czasie oczyszczamy owoce, kroimy w grubą kostkę, do namoczonych śliwek wkładamy po migdale. w miejsce pestki, rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, można dosłodzić cukrem pudrem, pokruszonymi goździkami i cynamonem. Na to kładziemy kawałki ciasta kruszonkowego, można je zetrzeć na grubej tarce. Wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika Zapiekamy tyle, ile trzeba – aż kruszonka będzie upieczona, np. 10-15 min. Można podać z bitą śmietaną

Bakłażany po ukraińsku z kaszą borowikową

Składniki:

1, 5 kg bakłażanów

180 g kaszy jaglanej

80 g suszonych borowików (można zastąpić innymi grzybami)

2 jaja

3 średnie cebule

2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki masła

3 łyżki bułki tartej

oliwa z oliwek do duszenia

sól i pieprz

Może się przydać:

200 ml śmietanki deserowej (30-36 %)

Pół cytryny do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany – najlepiej kupić mniejsze lub średnie. Myjemy je , odcinamy końcówki i przecinamy wzdłuż. Wydrążamy miąższ, nie wyrzucamy go. Bakłażany lekko posypujemy solą. Grzyby moczymy w tym czasie w ciepłej wodzie pół h, solimy do smaku, następnie gotujemy ok 15 min. Zostawiamy wodę z grzybów – gotujemy w niej kaszę aż będzie miękka, można dosolić do smaku. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę , dodajemy podgotowane borowiki, dusimy razem do miękkości. Oddzielnie dusimy drobno posiekany miąższ, który pozostał z wydrążonych bakłażanów. Przygotowujemy następnie nadzienie z kaszy, duszonych grzybów z cebulą, duszonego miąższu z bakłażana, posiekanej pietruszki i jaj, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, trzeba dobrze wymieszać. Wypełniamy nim bakłażany, posypujemy je na wierzchu bułką tartą i pieczemy ok 30-40 min w żaroodpornym naczyniu w rozgrzanym piekarniku.Podajemy posypane zieloną pietruszką lub koprem z ubitą śmietaną (osoloną doprawioną sokiem z cytryny) lub z sosem tatarskim.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!