Zdjęcie: Michał Wargin / East News
W kuchni towarzyszyły posłowi dzieci: Olga, Janek i Ania oraz żona Justyna Kowal.
Arabiata
Składniki:
400 gr makaronu penne
½ kg pomidorów obranych ze skórki (mogą być konserwowe)
3 ząbki czosnku
2-4 średnie papryczki chilli
2 - 3 słodkie papryki
oliwa z oliwek
ok 3 łyżki tymianku świeżego posiekanego lub łyżka suszonego
ok 2 łyżki świeżej pietruszki posiekanej
szczypta cukru lub pół łyżeczki miodu
sól i pieprz do smaku
parmezan do posypania
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy go kilka minut do zarumienienia, dodajemy paprykę, dusimy do miękkości. Dodajemy pomidory, nadal dusimy. Dodajemy pietruszkę, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Dusimy ok 15 minut pod przykryciem. w trakcie przygotowywania sosu w osolonej wodzie gotujemy makaron (koniecznie al dente), wrzucamy go do sosu, mieszamy jeszcze moment, nie zdejmujemy z ognia, mieszamy i podajemy posypane parmezanem.
Lwowskie śliwki suszone pod kruszonką orzechową
Składniki:
ciasto na kruszonkę:
150 g mąki może być ciemna lub krupczatka
150 g cukru (można częściowo zastąpić go miodem)
150 g mielonych orzechów (można zastąpić migdałami)
150 g masła
5 goździków, cynamon,
owoce:
300 g suszonych śliwek, najlepiej węgierek (dobrze jest je namoczyć chwilę wcześniej w niewielkiej ilości ciepłej wody z łyżką miodu i ewentualnie dużym kieliszkiem brandy, rumu lub śliwowicy). Uwaga: śliwki kalifornijskie moczymy krótko lub wcale
300 g oczyszczonych z gniazd nasiennych i obranych jabłek (mogą być kwaskowe), np. szara reneta
300 g oczyszczonych z gniazd nasiennych i obranych gruszek (twardych)
100 g migdałów bez skórki
Przygotowanie:
Ugniatamy ciasto na kruszonkę i na ½ h chowamy do lodówki. W tym czasie oczyszczamy owoce, kroimy w grubą kostkę, do namoczonych śliwek wkładamy po migdale. w miejsce pestki, rozkładamy w żaroodpornym naczyniu, można dosłodzić cukrem pudrem, pokruszonymi goździkami i cynamonem. Na to kładziemy kawałki ciasta kruszonkowego, można je zetrzeć na grubej tarce. Wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika Zapiekamy tyle, ile trzeba – aż kruszonka będzie upieczona, np. 10-15 min. Można podać z bitą śmietaną
Bakłażany po ukraińsku z kaszą borowikową
Składniki:
1, 5 kg bakłażanów
180 g kaszy jaglanej
80 g suszonych borowików (można zastąpić innymi grzybami)
2 jaja
3 średnie cebule
2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
oliwa z oliwek do duszenia
sól i pieprz
Może się przydać:
200 ml śmietanki deserowej (30-36 %)
Pół cytryny do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany – najlepiej kupić mniejsze lub średnie. Myjemy je , odcinamy końcówki i przecinamy wzdłuż. Wydrążamy miąższ, nie wyrzucamy go. Bakłażany lekko posypujemy solą. Grzyby moczymy w tym czasie w ciepłej wodzie pół h, solimy do smaku, następnie gotujemy ok 15 min. Zostawiamy wodę z grzybów – gotujemy w niej kaszę aż będzie miękka, można dosolić do smaku. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę , dodajemy podgotowane borowiki, dusimy razem do miękkości. Oddzielnie dusimy drobno posiekany miąższ, który pozostał z wydrążonych bakłażanów. Przygotowujemy następnie nadzienie z kaszy, duszonych grzybów z cebulą, duszonego miąższu z bakłażana, posiekanej pietruszki i jaj, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, trzeba dobrze wymieszać. Wypełniamy nim bakłażany, posypujemy je na wierzchu bułką tartą i pieczemy ok 30-40 min w żaroodpornym naczyniu w rozgrzanym piekarniku.Podajemy posypane zieloną pietruszką lub koprem z ubitą śmietaną (osoloną doprawioną sokiem z cytryny) lub z sosem tatarskim.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN