Bezglutenowy piernik z orzechami
SKŁADNIKI:
- 130 g oleju kokosowego
- 130 g miodu
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szkl. posiekanych orzechów
- 2 jajka
- garść suszonych śliwek
- ciemna czekolada
- ⅓ szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. W małym rondelku rozpuść masło z miodem i dodaj ksylitol wraz z przyprawą do piernika. Następnie dodaj mąki i sodę oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie łyżką lub rózgą. Teraz dodaj mleko, jogurt i orzechy, wymieszaj. Na sam koniec dodaj jajka. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175 stopni. Wylej masę do foremki i powtykaj śliwki. Piecz około 45 minut do suchego patyczka.
Przygotuj polewę: połamaną czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej lub w garnuszku o grubym dnie wraz z tłustą częścią mleka kokosowego. Mieszaj aż całość się rozpuści a składniki połączą w gładką masę. Polej upieczony piernik polewą.
Orientalny bulion grzybowy z makaronem
SKŁADNIKI:
- 50 g namoczonych suszonych grzybów
- 2 cebule pokrojona w piórka
- 2 łyżki masła
- 2 l wywaru z jarzyn
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sok z 2 limonek
- 3 papryczki chili
- świeżo mielony pieprz
- trawa cytrynowa
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 5 łyżek sezamu
- 600 ml mleka kokosowego
- makaron ryżowy
- garść zielonej pietruszki
- kawałek imbiru
- Dodatkowo: makaron ryżowy namoczony w gorącej wodzie
Przygotowanie:
W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka i całość zalej wywarem i dodaj potłuczoną trawę cytrynową. Gotuj kilka minut z dodatkiem imbiru, sosu sojowego ciemnego i połową zalecanej ilości sosu sojowego jasnego. Dodaj również przyprawy i posiekane chili. Całość gotuj około 25 minut. Zupę rozlej do misek, posyp szczypiorkiem, dopraw sokiem z limonki oraz podawaj z makaronem ryżowym i pietruszką.
Wigilijny barszcz bez zakwasu (patent jak zrobić barszcz, gdy zapomnimy kupić lub zrobić zakwas)
SKŁADNIKI:
- 5 dużych buraków
- 20 g suszonych grzybów
- 2 l wywaru z jarzyn
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu, 3
- goździki
- sól
- sok z 2 cytryn
- kilka łyżek octu balsamicznego
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Buraki dokładnie wyszoruj, nakłuj widelcem i polej octem balsamicznym. Zawiń w folię i piecz około godzinę w piekarniku do miękkości. Następnie przestudź i zetrzyj na tarce. Zagotuj wywar i dodaj przyprawy wraz z grzybami. Następnie dodaj starte buraki. Zagotuj i dodaj czosnek. Gotuj dosłownie 5 minut i dodaj resztę octu balsamicznego oraz sok z cytryny. Przecedź go i schowaj do lodówki na 1 dzień.
Steki z tuńczyka w sosie z czerwonej cebuli z kaszą gryczaną i zieleniną
SKŁADNIKI:
- 5 czerwonych cebul
- kilka suszonych śliwek
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 5 steków z tuńczyka
- sól, pieprz
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżka podprażonych pestek słonecznika
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 łyżka świeżej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, wino oraz miód. Całość duś około 20 minut aż cebula się skarmelizuje. Na osobnej patelni lub w piekarniku usmaż lub upiecz steki z tuńczyka z dodatkiem soli i pieprzu. Możesz podlać je octem balsamicznym. Następnie przełóż do cebuli. Kaszę gryczaną ugotuj na sposób sypki. Dodaj zieleninę oraz pestki słonecznika i podawaj z tuńczykiem i cebulą.
Zobacz też:
Jak zrobić włoską kanapkę panini?
Sprawdzony przepis na gruzińską zupę charczo
Kuchnia zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!
Autor: Agata Polak
Źródło: Daria Ładocha