Fit przepisy Darii Ładochy. Świąteczna kuchnia dla dbających o linię

fit przepis święta
fot. bit245/gettyimages.com
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i jej pomocnica, Agata Koczaj prezentują świąteczne przepisy w nowym, lekkim wydaniu. Co powiecie na bezglutenowy piernik z orzechami czy orientalny bulion grzybowy z makaronem?

Bezglutenowy piernik z orzechami

SKŁADNIKI:

  • 130 g oleju kokosowego
  • 130 g miodu
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. posiekanych orzechów
  • 2 jajka
  • garść suszonych śliwek
  • ciemna czekolada
  • ⅓ szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. W małym rondelku rozpuść masło z miodem i dodaj ksylitol wraz z przyprawą do piernika. Następnie dodaj mąki i sodę oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie łyżką lub rózgą. Teraz dodaj mleko, jogurt i orzechy, wymieszaj. Na sam koniec dodaj jajka. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175 stopni. Wylej masę do foremki i powtykaj śliwki. Piecz około 45 minut do suchego patyczka.

Przygotuj polewę: połamaną czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej lub w garnuszku o grubym dnie wraz z tłustą częścią mleka kokosowego. Mieszaj aż całość się rozpuści a składniki połączą w gładką masę. Polej upieczony piernik polewą.

Orientalny bulion grzybowy z makaronem

SKŁADNIKI:

  • 50 g namoczonych suszonych grzybów
  • 2 cebule pokrojona w piórka
  • 2 łyżki masła
  • 2 l wywaru z jarzyn
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sok z 2 limonek
  • 3 papryczki chili
  • świeżo mielony pieprz
  • trawa cytrynowa
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 5 łyżek sezamu
  • 600 ml mleka kokosowego
  • makaron ryżowy
  • garść zielonej pietruszki
  • kawałek imbiru
  • Dodatkowo: makaron ryżowy namoczony w gorącej wodzie

Przygotowanie:

W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka i całość zalej wywarem i dodaj potłuczoną trawę cytrynową. Gotuj kilka minut z dodatkiem imbiru, sosu sojowego ciemnego i połową zalecanej ilości sosu sojowego jasnego. Dodaj również przyprawy i posiekane chili. Całość gotuj około 25 minut. Zupę rozlej do misek, posyp szczypiorkiem, dopraw sokiem z limonki oraz podawaj z makaronem ryżowym i pietruszką.

Wigilijny barszcz bez zakwasu (patent jak zrobić barszcz, gdy zapomnimy kupić lub zrobić zakwas)

SKŁADNIKI:

  • 5 dużych buraków
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 l wywaru z jarzyn
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu, 3
  • goździki
  • sól
  • sok z 2 cytryn
  • kilka łyżek octu balsamicznego

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Buraki dokładnie wyszoruj, nakłuj widelcem i polej octem balsamicznym. Zawiń w folię i piecz około godzinę w piekarniku do miękkości. Następnie przestudź i zetrzyj na tarce. Zagotuj wywar i dodaj przyprawy wraz z grzybami. Następnie dodaj starte buraki. Zagotuj i dodaj czosnek. Gotuj dosłownie 5 minut i dodaj resztę octu balsamicznego oraz sok z cytryny. Przecedź go i schowaj do lodówki na 1 dzień.

Steki z tuńczyka w sosie z czerwonej cebuli z kaszą gryczaną i zieleniną

SKŁADNIKI:

  • 5 czerwonych cebul
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 5 steków z tuńczyka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Dodatkowo:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 łyżka podprażonych pestek słonecznika
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 łyżka świeżej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, wino oraz miód. Całość duś około 20 minut aż cebula się skarmelizuje. Na osobnej patelni lub w piekarniku usmaż lub upiecz steki z tuńczyka z dodatkiem soli i pieprzu. Możesz podlać je octem balsamicznym. Następnie przełóż do cebuli. Kaszę gryczaną ugotuj na sposób sypki. Dodaj zieleninę oraz pestki słonecznika i podawaj z tuńczykiem i cebulą.

Zobacz też:

Jak zrobić włoską kanapkę panini?

Sprawdzony przepis na gruzińską zupę charczo

Kuchnia zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!

Autor: Agata Polak

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości