Codziennie
8:00 - 11:30
Paulina Krupińska-Karpiel Damian Michałowski
Paulina
Damian
Przepisy kulinarne

Kuchnia. Przygotuj dziś, podaj w święta. Przepisy Jana Kuronia

W kuchni DDTVN - Jan Kuroń i dania, które możemy przygotować już dziś, a podać w święta. Poznajcie przepisy na pasztet drobiowo-wieprzowy, pasztet z soczewicy i rukoli, bulion warzywny oraz kapustę z grzybami. 

Pasztet drobiowo – wieprzowy

  • 150 g boczku + ewentualnie kilka plastrów do wyłożenia formy
  • 4 piersi z kurczaka (ok. 700 g)
  • ½ kg wieprzowiny np. łopatka lub szynka
  • 2 cebule
  • Pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • Kilkanaście suszonych śliwek
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 czubate łyżki tartej bułki

Zobacz też: Sprawdzony przepis na gruzińską zupę charczo >>>

Wieprzowinę umyj i podziel na mniejsze części. Nastaw ją do gotowania. Dodaj do niej piersi z kurczaka, obraną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości przez godzinę. Ugotowane mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia. Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Całość zmiel, co najmniej dwukrotnie, w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową sól i pieprz. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem. Na koniec dodaj pokrojone w paski śliwki i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut.

Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułka (nadmiar odsyp). Na wszelki wypadek możesz na dno naczynia ułożyć kilka plastrów boczku. Przełóż do formy masę pasztetową, wyrównaj i piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

1. Aby pasztet nabrał lekkości i był bardziej kremowy możesz dodać do niego podrobów, takich jak wątróbka drobiowa lub wieprzowa albo płucka drobiowe. Podroby nie będą wyczuwalne w smaku, jednak zmienią delikatnie konsystencję pasztetu.

2. Świetnym sposobem na urozmaicenie smaku pasztetu jest dodanie do niego zamrożonych wcześniej pieczeni.

3. Polecam świetną i prostą praktykę: za każdym razem gdy piekę mięsa, zlewam i zamrażam tłuszcz oraz powstały sos. Jeżeli dodasz je do pasztetu, nadadzą mu charakteru i pozwolą upiec pasztet z chudszego mięsa.

4. Możesz zaszaleć z dodatkami. Do pasztetów pasuje ich mnogość, m.in. grzyby, zielony pieprz, morele, pistacje, śliwki itd.

Pasztet z soczewicy i rukoli


Wegańska opcja pasztetu, dzięki odpowiedniemu doprawieniu smakuje naprawdę znakomicie. Aby dodać mu nieco aksamitności (i kalorii) dołóż do przepisu 40 ml oliwy z oliwek.

Zobacz też: Fiesta mexicana. Gorące dania kuchni meksykańskiej na zimowe wieczory >>>

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • 350 g startej marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego drobno posiekanego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g rukoli
  • 3 jajka klasy wagowej L
  • Łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Płaska łyżeczka curry
  • Sól, pieprz

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę, selera oraz posiekane ząbki czosnku. Smaż kilka minut, zdejmij z gazu i dopraw pieprzem ziołowym, curry, rukolą oraz solą i pieprzem. Dodaj jajka i wymieszaj całość na gładką masę. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż masę do środka i piecz w temperaturze 180 stopni C. Przez 50 – 60 minut.

Rosół/bulion warzywny

  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 8 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 2 duże pory
  • 2 duże opalone cebule
  • Główka czosnku przekrojona na pół
  • ½ selera
  • ¼ niewielkiej kapusty
  • Kilka większych pieczarek
  • Ew. 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju, łyżeczka mielonej kurkumy

Zobacz też: Piernik i ciasteczka piernikowe - przygotuj je według prostych przepisów >>> 

Wszystkie produktu umieść w garnku, zalej lodowatą wodą i doprowadź do „migotania”. Następnie gotuj na małym ogniu minimum 60 minut.

Kapusta z grzybami

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 10 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 średnie marchewki
  • Łyżka mąki
  • Płaska łyżka pieprzu ziołowego lub mielonego kminku
  • Sól, pieprz
  • Ew. cukier

Kapustę odciśnij, jeśli jest za kwaśna to przepłucz zimną wodą i z grubsza pokrój. Grzyby gotuj kilkanaście minut, zdejmij do ostygnięcia (nie wylewaj wody).

W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną w kostkę cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodaj startą marchewkę. Smaż 2 – 3 minuty. Dodaj mąkę i mieszając smaż kolejną minutę. Dodaj grzyby wraz z wodą oraz kapustę. Podlej wodą i duś do miękkości.

Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Źródło: DDTVN |
Co sądzisz o tym artykule?
96
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0