Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na całym świecie. Co ciekawe, jego historia rozpoczęła się już w trzecim tysiącleciu przed naszą erą. Sięgając po ten napój, warto wiedzieć, jakie są rodzaje win, by wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada, a zarazem pasuje do konkretnej sytuacji.
Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.
W naszej kuchni Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne i niebanalne śniadanie dla ucznia, które można zabrać do szkoły i zjeść ze smakiem między lekcjami. Zobacz przepisy.
Kokos ceniony jest za słodki smak i właściwości odżywcze. Często jednak, chcąc kupić wiórki czy wodę kokosową, decydujemy się od razu na gotowy produkt, aby uniknąć rozłupywania orzecha. To błąd, bo otwieranie kokosa wcale nie jest trudne. Poznaj nasze sposoby!
Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotował dania z serem w roli głównej. Sprawdź przepisy na pyszne serowe gofry wytrawne, zapiekany quiche z kurczakiem i serem oraz suflet serowy.
Niejednokrotnie zdarza się, że nazwy potraw sugerują swoje pochodzenie. W niektórych przypadkach okazuje się jednak, że historia ich powstania jest zgoła inna niż mogłoby się wydawać. Mimo to, wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że sernik wiedeński nie pochodzi z Austrii, a w Grecji nikt nie słyszał o rybie po grecku. Skąd więc wzięły się ich nazwy i komu zawdzięczamy przepisy na potrawy, które często goszczą na naszych stołach?
Dorota Szelągowska uwielbia zarażać swoich fanów pozytywną energią i dzielić się z nimi swoimi przeżyciami. Tym razem gwiazda odsłoniła przed internautami fragment swojego domu na Warmii. Kuchnia naprawdę robi wrażenie.
Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu. O licznych właściwościach oleju lnianego wiedziano już w starożytności. Ten niezwykle zdrowy środek stosowany był przez Rzymian i Greków, a sam Hipokrates zalecał olej lniany na zapalenia błon śluzowych i bóle podbrzusza. Dziś z oleju lnianego korzysta się chętnie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.
Gdy sezon na letnie owoce powoli dobiega końca, warto zabrać się za przetwory. Dzięki temu smakiem i aromatem wakacji będziemy cieszyć się przez cały rok. Jesteście gotowi? Dziś zdradzamy najlepszy przepis na konfiturę z wiśni i czerwonej porzeczki.
Domowe ogórki kiszone - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli. Odpowiadamy też na pytanie, dlaczego czasami ukiszone ogórki są puste w środku.
Joanna Przetakiewicz przygotowała dla swoich fanów małą niespodziankę. W niedzielny poranek projektantka podzieliła się w sieci przepisem na ulubioną, letnią sałatkę. Pokazała też, jak ją zrobić krok po kroku. "Jest zdrowo, kolorowo i przepysznie" – zapewniła gwiazda w opublikowanym nagraniu.
Cebula jest wykorzystywana w medycynie od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie wierzono, że ma moc odpędzania demonów. Ma całą masę leczniczych zastosowań, związki siarki i antyoksydanty. Warzywo to wykazuje też działanie antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. To bliska krewna czosnku i pora.
Yoko Nishimura, matka i gospodyni domowa, została jedną z laureatek konkursu, który ma przybliżyć sportowcom olimpijskim smaki Japonii. 59-latka przyznała, że po zgłoszeniu swojej kandydatury, zapomniała, że wzięła udział w rywalizacji. Jej potrawa z łososiem i kurczakiem wkrótce zagości na talerzach olimpijczyków.
Weganie i wegetarianie wcale nie muszą rezygnować z dań typu fast food. Wręcz przeciwnie, paleta roślinnych kotletów jest szeroka, a wegeburgery to zdrowszy, bardziej lekki, a jednocześnie tak samo sycący wariant burgerów. Nie rozpadają się i mają mnóstwo białka, a do tego dania roślinne pozostawiają mniejszy ślad węglowy niż mięsne odpowiedniki. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, które nie tylko smakują, ale też dodają aromatu do przygotowywanych przez nas potraw. Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN pojawią się m.in. szparagi, pomidory, bób, kapusta pak choi i rzepa. Oto przepisy zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef", Grzegorza Zawieruchy.
Polska kuchnia to nie tylko schabowy i rosół. Turyści, którzy odwiedzają nasz kraj, zajadają się także zupą grzybową, żurkiem czy plackami ziemniaczanymi. Które z tych potraw smakują im najbardziej? Odpowiedzi na to pytanie dostarczył ranking przygotowany przez TasteAtlas.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotowuje wyjątkowe letnie dania, w których głównym składnikiem jest ser. Zobacz jego przepisy na wakacyjną sałatkę z brzoskwiń, nektaryn i moreli z chrupiącymi chipsami z sera, filet z kurczaka zapiekany z serem, sałatka z avocado, arbuzem i pomidorami oraz młode warzywa z pieca z sosem serowym.
Magda i Remek zgłosili się do Krzysztofa Mirucia z prośbą o remont kuchni i salonu. Para jest zafascynowana kulturą Bliskiego Wschodu i chce, aby w takim stylu było całe ich mieszkanie. Co z tego wyszło?
Ze względu na pandemię koronawirusa wiele osób spędzi tegoroczne wakacje w Polsce. Szczególną popularnością cieszyć się będą nadmorskie kurorty, Mazury oraz góry, czyli miejsca, w jakich restauracje serwują świeże ryby. Które gatunki wybrać? W Dzień Dobry TVN zbadał to Mikołaj Rey.
Kamil Holajda ma 23 lata i do niedawna nie miał nic wspólnego ze wsią. 4 lata temu został rolnikiem. Dzisiaj jest jednym z najmłodszych serowarów w Polsce. Już będąc nastolatkiem nie miał wątpliwości, że to właśnie wytwarzanie serów będzie jego życiowym zajęciem.
W poniedziałek 14 czerwca Polacy zagrają pierwszy mecz podczas Euro 2020. Najwyższy czas przygotować przekąski na tę okazję. Sprawdź, co poleca Martyna Chomacka.
Lody należą do najbardziej uwielbianych deserów na świecie, jednak ich idealne przygotowanie nie jest prostą sztuką. Doskonale o tym wiedzą bracia Bartoti, którzy swoje przysmaki tworzą na podstawie rodzinnej receptury. Ich lodziarnia w rankingu tych najlepszych w Polsce zajmuje pierwsze miejsce. W Dzień Dobry TVN zdradzili, czego to zasługa.
Prawdopodobnie po bób sięgano już w czasach starożytnych - ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości. Swoimi przepisami na dania z bobem podzieliła się finalistka 7. edycji programu "MasterChef", Martyna Chomacka. Zobacz, jak zrobić krewetki, sałatkę i kotlety z bobem.
Ruszył długo wyczekiwany sezon na czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na dania z czereśniami prezentuje zwycięzca 8. edycji "MasterChefa", Grzegorz Zawierucha. Zobacz przepisy na gazpacho z czereśniami, żeberka w glazurze czereśniowej, sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą oraz cherry trifle.
W ostatnim czasie w naszym kraju powstaje coraz więcej gruzińskich restauracji i piekarni. Polacy pokochali te oryginalne smaki, które cieszą się teraz ogromną popularnością. Z tego powodu w Dzień Dobry TVN rodowici Gruzini, Zurab Shamugia i Otari Rekwashili, opowiedzieli o swoich wypiekach.
Kawa Dalgona, nazywana także kawą po koreańsku, zdążyła podbić serca fanów małej czarnej na całym świecie. Z naszym prostym przepisem przyrządzisz ją w domu. A do pełni kawowego szaleństwa proponujemy ciasto lub mus, również z domieszką cudownych ziaren i aromatu. Bo na kawę zawsze jest czas!
Kazik Józefowicz był najmłodszym uczestnikiem 6. edycji programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się ze swoją mamą. Razem przygotowali naleśniki z truskawkami i sernik, który przyrządzają w domu. Pokazali też, jak ugotować gulasz węgierski, który Kazik zaserwował Robertowi Makłowiczowi. Oto przepisy Kazika.
Ser to świetny dodatek do wielu dań. Tym razem obsadzamy go jednak w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy wyjątkowe potrawy, które zasmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi. Zobacz przepisy na zapiekane ryby i owoce morza, perliczkę po marokańsku oraz grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami.