kuchnia

    kuchnia

    Daria Ładocha zamiast przejścia na dietę, proponuje zmianę nawyków żywieniowych. Co to znaczy? Daria w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: pieczony bakłażan z granatem i fetą, pastę orzechową z oliwą truflową oraz cukinię w tempurze z sałatką mango.

    Agnieszka Jastrzębska spotkała się z Anną Lewandowską i jej bratem - Piotrem Stachurskim, który jest scenografem i malarzem, by wspólnie przygotować świąteczne pierniki. Jak wyglądały święta w ich domu? Czy byli zgranym rodzeństwem?

    Jak obchodzi się święto zmarłych w Meksyku, a jak w Argentynie? Na czym polega kult czaszek w Ameryce Południowej? Gościem Dzień Dobry TVN był dziś szef kuchni Martin Gimenez Castro! Poznajcie jego przepisy na czaszki, nachosy, tortille i paluszki z dorsza w halloweenowej stylistyce.

    Walenty Kania jest z wykształcenia technologiem żywności i zootechnikiem, a z pasji kucharzem oraz - jak twierdzi - miłośnikiem wszelakich dziwactw kulinarnych. Jeździ po Polsce food truckiem i serwuje dania, które dla wielu mogłyby się wydawać niejadalne. W jego menu znajdują się na przykład potrawy z jąder i penisów byczych. A co zaserwował Robertowi Stockingerowi? Czy reporter Dzień Dobry TVN miał odwagę to zjeść?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, przygotował menu śniadaniowo-obiadowe. Oczywiście, na końcu pojawił się też deser :) Co powiecie na brioszkę z pastą z awokado, jajkiem i granatem, burgera z kurkami i morelami oraz tartę z sezonowymi owocami?

    Anna Nowak-Ibisz zaprezentowała nam dziś gadżety, które przydają się w kuchni. Zobaczcie jak w prosty sposób ułatwić sobie życie.

    Dziś Daria Ładocha zabrała nas w kulinarną podróż po Indonezji. Zobaczcie jakie dania przygotowała. Wypróbujecie jej przepisy?

    Masz zły nastrój, gorszy dzień lub cierpisz na depresję? Dowiedź się, co jeść, by lepiej się poczuć. Do kuchni Dzień Dobry Wakacje zaprosiliśmy ekspertów zdrowego żywienia i autorów książki "Depresja. Jedzenie, które leczy" - Karolinę i Macieja Szaciłło. Skorzystajcie z ich przepisów na: rozgrzewającą wodę ziołową, ciecierzycę w pomidorach, ajurwedyjską czekoladę i sałatę "Ave, Cezar". Smacznego!

    Szymon Czerwiński, finalista 5. edycji programu MasterChef, przygotowuje w naszej kuchni nad Wisłą w Warszawie potrawy inspirowane rzeką. Zaserwuje nam dziś dania z raków, które kiedyś królowały na polskich stołach. Skorzystajcie z jego przepisu na zupę rakową, szparagi z sosem rakowym i parmezanem oraz raki po staropolsku. A na deser polecamy chałkę ze świeżymi owocami, która zachwyci każde podniebienie. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Marka Flisińskiego i Kamila Raczyńskiego, którzy przygotowali specjały kuchni lubelskiej, między innymi: makaron penne z cukinii, pierogi z bobem czy zupę z sałaty.

    Chipsy, orzeszki, słone paluszki i napoje gazowane. To typowy zestaw kibica. Mateusz Zielonka w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że kibicować można zagryzając pyszne, ale przede wszystkim zdrowe przekąski np chrupiącą cieciorkę czy frytki z buraków w pakorze. Co Wy na to?

    Katarzyna Meller jest miłośniczką dobrej kuchni i restauratorką. W swoim nowym programie "Przepis na sukces" odwiedzi szefów kuchni w całej Polsce, którzy ze swojego zawodu uczynili prawdziwą sztukę. Co zobaczymy w pierwszym odcinku? O szczegółach programu Katarzyna powiedziała w Dzień Dobry TVN.

    Targi EuroCucina w Mediolanie to największe i najbardziej prestiżowe targi kuchenne w Europie. Była tam nasza reporterka Katarzyna Jaroszyńska. Mediolan odwiedziła też ekspertka od aranżacji wnętrz Ewa Mierzejewska. Zobaczcie relację z tych targów, by dowiedzieć się, jakie trendy obowiązują w tym roku.

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy zaprezentowali Jan i Aneta Kuroniowie. Zobaczcie co przygotowali, może zainspirują Was ich propozycje!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kasię Svirydzenką, Zuzę Bulę, które odpadły z "MasterChef Junior" oraz finalistę VI edycji programu "MasterChef" Mateusza Güncela. Nasze trio przygotowało tradycyjne, polskie dania, ale w nowoczesnym wydaniu. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak: twaróg w maśle palonym z miodem i popiołem z palonej jabłoni, konfitowany kurczak z puree z gorgonzoli z kawiorem z pomarańczy i chipsy, krem z brokuła z czosnkiem z palona grzanką.

    Polskie meble zawsze były cenione za granicą. Ale nigdy nie mogliśmy podbić serc Amerykanów. Do czasu, aż pewna manufaktura pokazała swoją kuchnię na wystawie w Waszyngtonie. Zobaczcie, jak powstają meble, w których tradycja łączy się z nowoczesnością. Czym się różni projektowanie dla Amerykanów od projektowania dla Europejczyków? Sprawdzi to dziennikarz Dzień Dobry TVN Łukasz Radwan.

    Z kamerą Dzień Dobry TVN wybraliśmy się na spotkanie z "klanem Makłowiczów" czyli Ferdynandem, Mikołajem i Robertem. Kto najczęściej gotował w ich domu? Czy zamiłowanie do kulinariów jest przekazywane genetycznie? Dowiedzieliśmy się też m.in. jakie było podejście ojca rodziny do tematu edukacji: "Ważne, żeby przechodzili z klasy do klasy, a mądrość, światłość przyjdzie sama, z czasem. No i moje hipotezy się potwierdziły całkowicie".

    To niewiarygodne, że już po raz siedemnasty Magda Gessler i jej ekipa - jak mówi Marcin Prokop - napadnie na polskie restauracje, by restauratorom żyło się lepiej, a klientom jadło lepiej. Już dziś o 21:30 rusza nowy sezon "Kuchennych rewolucji". Do studia Dzień Dobry TVN, prosto z Kanady, przybyła Magda Gessler. Czego możemy spodziewać się w nowych odcinkach programu? - Tym razem będzie jeszcze śmieszniej i jeszcze bardziej tajemniczo, i bardzo smacznie - mówiła w Dzień Dobry TVN Magda Gessler. - Ja jestem absolutnie miłosną, zakochaną w moich bohaterach osobą. Czasami na początku kogoś nie znoszę, ponieważ sam sobie robi krzywdę - mówiła w Dzień Dobry TVN Magda Gessler. Czy coś ją jeszcze zaskakuje po tylu sezonach "Kuchennych rewolucji"?

    Nasza specjalistka od wszelakich gadżetów, Anna Nowak-Ibisz, zaprezentowała w studiu Dzień Dobry TVN gadżety do kuchni. Wśród nich znalazły się m.in.: świnka na garnku, praska, obieraczka i temperówka do warzyw, silikonowa stolnica do pizzy, karuzela na jaja i trzepaczka w słoiku. Zobaczcie, jakie jeszcze niespodzianki przygotowała dla Andrzeja Sołtysika i Anny Kalczyńskiej.

    To kraj Dalajlamy, kraj, który walczy o swoją tożsamość już prawie 70 lat, a jego stolica nazywa się Lhasa. Mikołaj Rey spotkał się z Dawą, która pokazał mu szczyty gastronomii tybetańskiej. Dawa mieszka w Polsce od 8 lat, tu znalazła męża Tybetańczyka i założyła rodzinę. Czy czują się w naszym kraju jak w domu? Zobaczcie, jaki tybetański przysmak przygotowała dla Mikołaja Reya Dawa.

    W kuchni Dzień Dobry TVN królowały dziś cytryny. Andrzej Polan przygotował je w niekonwencjonalnym wydaniu, bo na słodko :) Co powiecie na tort herbaciany z cytrynowym kremem, babeczki z cytrynową nutą i cukrem miętowym i mus cytrynowy z sezamkami?

    To kraj pięciokrotnie większy od Polski. Jest ojczyzną szafranu, pięknych dywanów i miejscem, w którym można mieć aż cztery żony. Mikołaj Rey, razem z Salarem Farsi, opowie Wam o Iranie. Jak długo Salar mieszka w Warszawie? Czym się zajmuje? Jak mu się żyje w Polsce? Czy smakuje mu polskie jedzenie? Zobaczcie, co Salar ugotował specjalnie dla Mikołaja.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Andrzeja Polana, który przygotował zapiekanki. Co powiecie na białą zapiekankę z kurczakiem i fasolą lub słodką makaronową zapiekankę z twarogiem i malinami?

    Kuchenne szafki to miejsce, gdzie bałagan robi się w zastraszającym tempie. W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń zdradził nam kilka swoich sposobów, jak w tani sposób zadbać o porządek w kuchennej przestrzeni. Czy pomyślelibyście, że biurowe organizery przydadzą się również w kuchni?