Kuchnia austriacka to istna fuzja smaków będąca mieszanką wielu różnych kultur i tradycji. Zwyczaje kulinarne w tym kraju sięgają jeszcze czasów Austro-Węgier, a wiele potraw, którymi dziś szczyci się kuchnia austriacka, to dania zaczerpnięte z tradycji takich krajów, jak Niemcy, Węgry, Czechy, Serbia, Francja czy Włochy. Mimo wielu kulinarnych zapożyczeń, Austria wykształciła sobie własną tradycję opartą na daniach, które słyną z wybornego smaku. Podczas wyprawy szlakami austriackich atrakcji turystycznych nie zapomnij o wizycie w lokalnej karczmie albo restauracji. Potrawy austriackie zapadają w pamięć równie mocno, jak piękne krajobrazy Wiednia i malowniczego Tyrolu.
Kuchnia austriacka – co ją charakteryzuje?
Tradycyjne potrawy austriackie cechuje duża różnorodność. W menu Austriaków można dostrzec zarówno inspiracje klasyczną niemiecką kuchnią (dania mięsne, dziczyzna, potrawy mączne), jak i lekkie, wykwintne austriackie desery, przywodzące na myśl francuskie słodkości, np. biszkoptowy tort austriacki Sachera czy słynny strudel austriacki z jabłkami i dodatkiem lodów waniliowych, który najlepiej smakuje jedzony w schronisku górskim, u podnóży Alp.
Słynne potrawy austriackie
Najsłynniejszą potrawą, z której słynie Austria, jest oczywiście tradycyjny sznycel austriacki . Co ciekawe, istnieją dwa warianty tego dania i choć ich nazwy brzmią niemal identycznie, różnią się gatunkiem mięsa. Oryginalny sznycel wiedeński (tzw. Wienerschnitzel ) przygotowywany jest z delikatnego mięsa cielęcego, które obtacza się w bułce tartej, smaży na maśle i podaje z plasterkiem cytryny. Idealnym dodatkiem do chrupiącego mięsa jest delikatna sałatka ziemniaczana . Mniej wysublimowany, ale za to znacznie tańszy jest sznycel po wiedeńsku ( Schnitzel Wiener art ). Zamiast cielęciny wykorzystuje się tu mięso wieprzowe. Oba warianty wielokrotnie mylono ze sobą, co prowadziło do licznych nieporozumień, które niejednokrotnie rozstrzygano na sali sądowej. Obecnie nazwa Wienerschnitzel jest chroniona – określanie nią dań, które znacznie różnią się od oryginalnej wersji, jest karane wysoką grzywną.
Specjały wiedeńskich cukierni
Wyjątkową sławą cieszą się desery austriackie . Podczas wizyty w Wiedniu obowiązkowym punktem programu jest degustacja legendarnego tortu Sachera. Nazwa pochodzi od nazwiska Franza Sachera, wybitnego kucharza i twórcy wielu wspaniałych dań, które do dziś goszczą w menu ekskluzywnych wiedeńskich restauracji, jak chociażby wyśmienite mięso w sosie szczypiorkowym.
Austriackie ciasta są nie tylko pyszne, ale także łatwe w wykonaniu. Marzysz o eleganckim deserze rodem z wiedeńskiej kawiarni? Prezentujemy prosty i szybki przepis na słynny tort austriacki z gorzką czekoladą.
Przepis na czekoladowy tort Sachera
Składniki na ciasto:
- ½ szklanki mąki pszennej,
- 8 średniej wielkości jajek,
- 2 tabliczki wysokiej jakości czekolady gorzkiej, o zawartości min. 80% kakao,
- ½ kostki masła,
- 140 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- ok. 10 łyżek marmolady z brzoskwiń albo moreli,
- szczypta soli
- 2 tabliczki wysokiej jakości czekolady gorzkiej, o zawartości min. 80% kakao,
- ¾ szklanki śmietany kremówki (najlepsza będzie 36%).
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Masło rozpuść na patelni i odstaw do wystygnięcia.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka roztrzep do uzyskania jednolitej masy, a następnie wymieszaj bardzo dokładnie z czekoladą i roztopionym masłem.
- Białka ubij na gęstą, sztywną pianę. Wciąż ubijając, stopniowo dodawaj cukier.
- ⅓ piany dodaj do miski z masłem, żółtkami i czekoladą. Mieszając ciasto, powoli dodawaj do miski mąkę i zmiksuj dokładnie wszystkie składniki, żeby uniknąć zbitych grudek.
- Przygotuj dwie tortownice o średnicy 24 cm . Wysmaruj je dokładnie masłem, przelej do każdej z nich ciasto i piecz przez pół godziny w temperaturze 180℃. Przed wyjęciem biszkoptów z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Odstaw ciasto do wystygnięcia. Następnie jeden ze spodów połóż na paterze, posmaruj dokładnie marmoladą i przykryj drugim spodem.
Prawdziwy tort austriacki musi mieć polewę. Oto wskazówki, jak ją przygotować:
- Czekoladę połam na drobne kawałki, wrzuć do rondelka, wlej śmietanę kremówkę.
- Podgrzewaj na niewielkim ogniu, delikatnie mieszając.
- Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia.
- Pokryj polewą cały wierzch ciasta i wyrównaj powierzchnię nożem.
- Poczekaj, aż polewa zastygnie.
- Podawaj ciasto z kleksem bitej śmietany.
Wykwintny tort austriacki gotowy!
Zobacz także:
- Sernik pistacjowy - przepis Andrzeja Polana
- Kurczak po tajsku – jak przyrządzić chrupiące danie w azjatyckim stylu?
- Çilbir, czyli jajka po turecku. Przepis na śniadanie Lorentyny Mikulskiej
Autor: Składniki na polewę czekoladową:, Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Lilechka75/Getty Images