Co kraj, to śniadaniowy obyczaj. Tym razem w naszej kuchni proponujemy jajka w wersji tureckiej, czyli cilbir. Swoim przepisem i sposobem wykonania podzieliła się Lorentyna Mikulska - bohaterka naszego materiału o dziewczynce z pocztówki.
Wszystko o kawie
wideo 2/5
Çilbir - jajka po turecku według przepisu Lorentyny Mikulskiej
Składniki na Çilbir
- 400 g greckiego jogurtu (w temperaturze pokojowej),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 60 g masła,
- 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki papryki z Aleppo lub chilli w płatkach,
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki lub mieszanki obu ziół,
- 4-8 jajek.
Çilbir - sposób przygotowania jajek po turecku
- 1Ząbki czosnku obrać, przekroić na pół i wyjąć kiełki. Dwa ząbki czosnku zetrzeć do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jogurt i ponownie wymieszać. Jogurt przełożyć do czterech miseczek.
- 2Masło włożyć do rondelka (najlepiej o jasnym dnie) i podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze orzechowego koloru i zapachu. Zdjąć z ognia i dodać cienkie plasterki czosnku. Wymieszać i po chwili (aż czosnek delikatnie się zrumieni), dodać paprykę i oliwę. Wymieszać.
- 3Ugotować w zakwaszonej wodzie jajka w koszulkach (maksymalnie po cztery na jeden raz). Gotować je około 4-4,5 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym z wody i położyć po 1-2 jajka na jogurcie. Naciąć delikatnie jajka, żeby żółtka zaczęły wypływać.
- 4Polać całość masłem z papryką i czosnkiem .Wierzch posypać posiekanymi ziołami. Podawać od razu z pieczywem.
Zobacz także:
Źródło: Lorentyna Mikulska
Źródło zdjęcia głównego: alpaksoy/Getty Images