Przepisy kulinarne

Çilbir, czyli jajka po turecku. Przepis na śniadanie Lorentyny Mikulskiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Lorentyna Mikulska
Çilbir -  jajka po turecku

Co kraj, to śniadaniowy obyczaj. Tym razem w naszej kuchni proponujemy jajka w wersji tureckiej, czyli cilbir. Swoim przepisem i sposobem wykonania podzieliła się Lorentyna Mikulska - bohaterka naszego materiału o dziewczynce z pocztówki.

Wszystko o kawie

Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawyDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Çilbir - jajka po turecku według przepisu Lorentyny Mikulskiej

Składniki na Çilbir

  • 400 g greckiego jogurtu (w temperaturze pokojowej),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 60 g masła,
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki papryki z Aleppo lub chilli w płatkach,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki lub mieszanki obu ziół,
  • 4-8 jajek.

Çilbir - sposób przygotowania jajek po turecku

  1. 1Ząbki czosnku obrać, przekroić na pół i wyjąć kiełki. Dwa ząbki czosnku zetrzeć do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jogurt i ponownie wymieszać. Jogurt przełożyć do czterech miseczek.
  2. 2Masło włożyć do rondelka (najlepiej o jasnym dnie) i podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze orzechowego koloru i zapachu. Zdjąć z ognia i dodać cienkie plasterki czosnku. Wymieszać i po chwili (aż czosnek delikatnie się zrumieni), dodać paprykę i oliwę. Wymieszać.
  3. 3Ugotować w zakwaszonej wodzie jajka w koszulkach (maksymalnie po cztery na jeden raz). Gotować je około 4-4,5 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym z wody i położyć po 1-2 jajka na jogurcie. Naciąć delikatnie jajka, żeby żółtka zaczęły wypływać.
  4. 4Polać całość masłem z papryką i czosnkiem .Wierzch posypać posiekanymi ziołami. Podawać od razu z pieczywem.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Lorentyna Mikulska

Źródło zdjęcia głównego: alpaksoy/Getty Images

Pozostałe wiadomości