Paco Perez i Wojciech Modest Amaro o miłości do gotowania
Paco Perez, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie, właściciel pięciu gwiazdek Michelin oraz Wojciech Modest Amaro, legenda polskiej gastronomi, spotkali się w jednej kuchni. Podczas tego wyjątkowego wieczoru przygotowywali m.in. turbota z truflami czy dziko łowionego homara. Jak szefowie kuchni dogadują się ze sobą? - W kuchni słowa są zbędne. Każdy wie, co ma robić, dlatego praca z nim to czysta przyjemność - mówił w rozmowie z naszą reporterką Paco Perez.
Jak zaczęła się ich przygoda z gotowaniem? Podobno Wojciech Modest Amaro już jako trzylatek przygotował biszkopt. - Jest to prawda. Okraszone było to niebezpieczeństwem podpalenia piekarnika, czyli skorzystania z zapałek. Musiałem poprosić o to moją starszą siostrę [...]. Ale później to już poszło łatwo - dodał Wojciech Modest Amaro.
- U mnie to wyglądało podobnie. Już od dziecka spędzałem czas w kuchni. Kiedy miałem 11 lat postanowiłem zrobić pierwszą pizzę. Pamiętam, że cała rodzina w południe spała podczas sjesty. Nie mieliśmy w domu piekarnika, więc wymyśliłem, że skoro jest taki upał, to wykorzystam do tego słońce. Położyłem pizzę na dachu, jednak jaki był tego efekt, możemy się tylko domyślić - mówił Paco Perez.
Droga do sukcesu
- Od zawsze dążyłem do tego, żeby znaleźć się w kuchni. Rzuciłem się w wir nauki w Londynie. Zmieniałem restauracje, podpatrywałem najlepszych szefów kuchni. To kosztowało wyrzeczeń, zdrowia [...] Jeśli człowiek chce osiągać sukcesy, i chce tę swoją pasję rozwijać, to musi dać z siebie wszystko - mówił Wojciech Modest Amaro.
Natomiast Paco Perez już wieku 17 lat otworzył swoją pierwszą restaurację. - Razem z dwoma przyjaciółmi otworzyliśmy restaurację i wtedy zaczęliśmy eksperymentować w kuchni. Metodą prób i błędów dowiedzieliśmy się, co należy robić, a czego unikać. To była dla nas najlepsza nauka - mówił.
Dla kogo mieli okazję gotować? Czy chętnie dzielą się swoją wiedzą z młodymi kucharzami? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Syn Moniki Mrozowskiej przeszedł ospę wietrzną. "Dałem matce ostro popalić, bo swędziało mnie to dziadostwo"
- Julia ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia" o rozwodzie. "Rozprawa odbędzie się za kilka tygodni"
- Paulina Krupińska-Karpiel o macierzyństwie: "Miewałam momenty, że chciałam wszystko zostawić"
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Agata Zjawińska, Paweł Kiliański
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN