Jak zostać cenionym szefem kuchni? Paco Perez i Wojciech Modest Amaro o pasji do gotowania

Wojciech Modest Amaro i Paco Perez o pasji do gotowania
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mistrzowie w kuchni
Mistrzowie w kuchni
Druzgocący raport o polskiej żywności
Druzgocący raport o polskiej żywności
Hot dog i energetyk – czym żywią się nasze dzieci gdy tego nie widzimy?
Hot dog i energetyk – czym żywią się nasze dzieci gdy tego nie widzimy?
Fire Chef – gotowanie na żywym ogniu
Fire Chef – gotowanie na żywym ogniu
Gotowanie na parze
Gotowanie na parze
Paco Perez i Wojciech Modest Amaro spotkali się w jednej kuchni. W trakcie gotowania znaleźli czas, aby opowiedzieć naszej reporterce o swojej miłości do kulinariów i początkach kariery.

Paco Perez i Wojciech Modest Amaro o miłości do gotowania

Paco Perez, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie, właściciel pięciu gwiazdek Michelin oraz Wojciech Modest Amaro, legenda polskiej gastronomi, spotkali się w jednej kuchni. Podczas tego wyjątkowego wieczoru przygotowywali m.in. turbota z truflami czy dziko łowionego homara. Jak szefowie kuchni dogadują się ze sobą? - W kuchni słowa są zbędne. Każdy wie, co ma robić, dlatego praca z nim to czysta przyjemność - mówił w rozmowie z naszą reporterką Paco Perez.

Jak zaczęła się ich przygoda z gotowaniem? Podobno Wojciech Modest Amaro już jako trzylatek przygotował biszkopt. - Jest to prawda. Okraszone było to niebezpieczeństwem podpalenia piekarnika, czyli skorzystania z zapałek. Musiałem poprosić o to moją starszą siostrę [...]. Ale później to już poszło łatwo - dodał Wojciech Modest Amaro.

- U mnie to wyglądało podobnie. Już od dziecka spędzałem czas w kuchni. Kiedy miałem 11 lat postanowiłem zrobić pierwszą pizzę. Pamiętam, że cała rodzina w południe spała podczas sjesty. Nie mieliśmy w domu piekarnika, więc wymyśliłem, że skoro jest taki upał, to wykorzystam do tego słońce. Położyłem pizzę na dachu, jednak jaki był tego efekt, możemy się tylko domyślić - mówił Paco Perez.

Droga do sukcesu

- Od zawsze dążyłem do tego, żeby znaleźć się w kuchni. Rzuciłem się w wir nauki w Londynie. Zmieniałem restauracje, podpatrywałem najlepszych szefów kuchni. To kosztowało wyrzeczeń, zdrowia [...] Jeśli człowiek chce osiągać sukcesy, i chce tę swoją pasję rozwijać, to musi dać z siebie wszystko - mówił Wojciech Modest Amaro.

Natomiast Paco Perez już wieku 17 lat otworzył swoją pierwszą restaurację. - Razem z dwoma przyjaciółmi otworzyliśmy restaurację i wtedy zaczęliśmy eksperymentować w kuchni. Metodą prób i błędów dowiedzieliśmy się, co należy robić, a czego unikać. To była dla nas najlepsza nauka - mówił.

Dla kogo mieli okazję gotować? Czy chętnie dzielą się swoją wiedzą z młodymi kucharzami? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości