Olimpia Davies zajmuje się fotografią kulinarną, a jej pracami zachwyca się cały świat. Jak to się stało, że zajęła się akurat tą dziedziną sztuki? Jak powstają jej niezwykłe zdjęcia i skąd czerpie inspiracje?
Jednym ze sposobów na ograniczenie wydatków jest samodzielne przygotowywanie przetworów. Które artykuły spożywcze będą do tego najlepsze? Jak zabrać się do zrobienia zapasów na zimę?
Psychodietetyczka wyjaśnia, skąd się bierze i jak sobie z nią poradzi.
Klaudia El Dursi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych gwiazd TVN. Modelka szturmem podbiła polski show-biznes, a w mediach społecznościowych zjednała sobie rzeszę fanów. Gwiazda regularnie dzieli się z nimi różnymi chwilami ze swojego życia. Tym razem wróciła wspomnieniami do wieczorów spędzonych na Kolumbii.
Czwarty odcinek programu "Masterchef" był twardym orzechem do zgryzienia dla uczestników. Na placu pod Wawelem w Krakowie czekały trzy charakterystyczne food trucki: amerykański, azjatycki i polski. Każda z drużyn miała do wydania 100 porcji mięsnych i 100 wegetariańskich, aby wykarmić… 100 osób. Przypominamy, jak przygotować pancakes i soczystego hamburgera, zgodnie z recepturą bohaterów ostatniej edycji programu.
Reportaż Uwagi! TVN.
Naucz się odróżniać produkty dobrej jakości, od tych mniej zdrowych. Jak to zrobić?
Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół naukowców z USA, Brazylii oraz Hiszpanii pokazują, że przetworzona żywność oddziałuje na ludzki mózg podobnie, jak nikotyna czy alkohol. Co więcej, może też uzależniać. Co jeszcze ustalili specjaliści?
Start-up Revo Foods wyprodukował wegańskiego łososia. Produkt powstał z wykorzystaniem drukarki 3D. Szef firmy zapewnia, że walory smakowe stworzonej przez nich ryby, w niczym nie odbiegają od tej prawdziwej.
Mini kiwi to kuzyn standardowego kiwi. Owoc pochodzi z Azji, ale uprawiany jest m.in. w Polsce. Co warto o nim wiedzieć? Co można z niego przygotować? Sprawdził to Mikołaj Rey w miejscowości Leonów.
Jesień i zima to czas, kiedy bardzo często sięgamy po cytrusy. Te egzotyczne owoce stanowią doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i substancji odżywczych. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Jak rozpoznać, że są już dojrzałe? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.
Brain food może być przetłumaczone jako jedzenie dobre dla mózgu. Sprawdź, co wspomaga pracę tego organu.
O tym opowiedziała w Dzień Dobry TVN Wanda Baltaza, dietetyczka kliniczna.
Najczęściej w sklepach warzywnych wybieramy te same, dobrze nam znane produkty. Warto jednak czasami sięgnąć po coś nowego, na przykład karczochy. Jak jeść tę roślinę? Co w łatwy sposób można przygotować z karczocha?
W sklepach dostępne są różne rodzaje mąki. Jaka jest najzdrowsza?
Agnieszka Klessa-Shin od 10 lat mieszka w Korei Południowej, tam poznała też swojego męża. Co sądzi na temat koreańskiej kultury? Czy czuje się tam bezpiecznie? Co zaskoczyło ją w Seulu? O tym opowiedziała w Dzień Dobry TVN.
Migrena to znacznie więcej niż ból głowy. Osoby, które jej doświadczają, niejednokrotnie nie mogą normalnie funkcjonować i zmuszone są rezygnować ze swoich planów. Tym, co może pomóc chorym jest odpowiednia dieta. Co jeść, a czego unikać, jeśli dokuczają nam migreny? O tym w Dzień Dobry Wakacje opowiedziała Małgorzata Pielichowska, dietetyczka kliniczna.
Spektakularny sukces łódzkiej restauracji pod "Kuchennych Rewolucjach" Magdy Gessler. Jak radzi sobie "Gorąca Kiełbasiarnia" dziś?
To, co jemy ma olbrzymi wpływ na działanie poszczególnych narządów. Najnowsze badania pokazują, że od diety babci zależy to, jak będzie pracował mózg jej wnuków. Dlaczego tak się dzieje?
Każdego roku w branży ślubnej pojawiają się nowe trendy. I choć większość par podąża zgodnie z tradycją, są i tacy, którzy lubią eksperymentować. Obecnie popularnym rozwiązaniem jest zamiana wiejskiego stołu na włoski. Na czym polega?
Co to za substancja i dlaczego jest niebezpieczna?
Kultowe neapolitańskie danie podobno miało zostać nazwane na cześć włoskiej królowej Margherity po tym, jak spróbowała go w Neapolu. Według niektórych ta teoria to historyczne oszustwo. Jaka jest prawda na temat genezy legendarnego przysmaku, który podbił cały świat?
Rodzina królewska rzadko ujawnia swoje prywatne upodobania związane ze zwykłą codziennością. Tym razem książę William i księżna Kate odwiedzili indyjską restaurację i szczerze przyznali – że to ich ulubiony rodzaj kuchni. Co rodzina królewska robiła w niedużej knajpce prowadzonej w Birmingham?
Zakrztuszenia i zadławienia to częste powody tragedii wśród dzieci. Przypominając historię Mikołaja z Elbląga, poruszyliśmy ten temat w Dzień Dobry Wakacje. Jak uniknąć nieszczęśliwego wypadku?
W Kołobrzegu Marcin Sawicki spotkał się z kucharzami: Sebastianem Olmą i Tomaszem Leśniakiem, którzy wspólnie odkrywali kulinarne bogactwo drobiu.
Właścicielka pewnej restauracji postanowiła nakarmić gościa, który nie miał pieniędzy, żeby kupić sobie posiłek. Kobieta nie zastanawiała się nawet przez chwilę, wiedziała, że powinna pomóc. To, co wydarzyło się później, wprawiło ją w osłupienie.
Przy zbilansowanych posiłkach zdecydowanie znajdzie się miejsce także dla czekolady.
Po kontroli zamknięto kilkanaście punktów gastronomicznych.
- Końcówka to mistrzostwo - ocenił jeden z internautów.