"Muszę być dla niej surowa, inaczej zawładnie moim życiem".
Czym jest mukbang? To nowy trend w sieci.
Makaron farfalle w Polsce często nazywany bywa kokardkami, choć samo słowo w języku włoskim oznacza motyla. Stanowi doskonały dodatek zarówno do dań na ciepło, jak i pysznych przekąsek na zimno, np. sałatki z kurczakiem.
Serotonina to hormon, który odpowiada za nasz dobry humor. Najnowsze badania pokazują, że na tym jego właściwości nie kończą. Okazuje się, że związek może pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W jaki sposób? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza, dietetyczka.
Foie gras jest przez smakoszy kulinarnych uważane za jeden z najbardziej luksusowych przysmaków nie tylko francuskiej, ale światowej kuchni. Jednocześnie wzbudza on bardzo wiele kontrowersji, przede wszystkim ze względu na sposób hodowli zwierząt, z których mięsa przygotowuje się ten rarytas.
"Tu jest tak, jakby cały tydzień była niedziela" - żartował reporter.
Temperatura pokojowa nie jest do tego najlepsza.
Dziecko, które nie chce jeść i odmawia próbowania nowych potraw to duży problem dla rodziców. Niejedzenie lub bardzo monotonna dieta mogą sprawić, że maluch będzie miał niedobory witamin i jego rozwój może zostać zaburzony. Pewien tata znalazł jednak sposób, aby zachęcić swojego syna do jedzenia. Jak mu się to udało?
Kofta to danie, które cieszy się w Polsce coraz większą popularnością.
Na sklepowych półkach coraz częściej możemy się natknąć na egzotyczne owoce. Kuszą nas kolorem i kształtem, dlatego często decydujemy się na ich zakup, nie wiedząc dokładnie, jak smakują i co można z nich przyrządzić. Poznaj przepisy z wykorzystaniem karamboli i jej właściwości.
"To powinno być karalne".
Wieprzowina po tajsku to aromatyczna potrawa prosto z Tajlandii. Z reguły przygotowywana jest z mleczkiem kokosowym, które jest również ważnym składnikiem zupy tajskiej z wieprzowiną.
Magnus McFarlane-Barrow został wyróżniony przez magazyn "Times" w 2015 roku jako jeden ze stu najbardziej wpływowych ludzi na świecie.
Czosnek to z całą pewnością jedno z najzdrowszych warzyw. Mimo że bardzo chętnie wykorzystujemy jej do przygotowywania posiłków, to w momencie, gdy zaczyna rosnąć, cześć za nas ma obawy, czy kiełkujący czosnek nadaje się jeszcze do jedzenia. Czy faktycznie jest się czego obawiać?
Za kilka dni powitamy kolejny rok, a w naszych głowach już tworzą się plany i cele na przyszłe 12 miesięcy. Jak zawsze jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych jest zrzucenie zbędnych kilogramów i figura marzeń. Pewna dietetyczka z Australii postanowiła ułatwić nam to zadanie i zdradziła produkty, dzięki którym płaski brzuch będzie na wyciągnięcie ręki. O zasadność jej rad postanowiliśmy zapytać dr Hannę Stolińską, dietetyka klinicznego.
Żołądek po świętach może wracać do formy nawet kilka tygodni. Jak zadbać o swój organizm nie tylko podczas problemu, ale i na przyszłość opowiedziała dietetyk Karolina Gruszecka.
Chałwa słonecznikowa jest bardzo smaczna i zdrowa, jednak nie należy do przekąsek szczególnie znanych.
Czas odpowiednio zabezpieczyć pozostałą żywność i delektować się nią w kolejnych dniach.
Dlaczego wigilia u dziadków tak bardzo zapadła jej w pamięć?
Ważne są dwa kluczowe słowa.
Nerkowce to orzechy uchodzące nie tylko za niezwykle smaczne, ale także i takie, które skrywają w sobie właściwości bezcenne dla ludzkiego organizmu. Warto więc na stałe włączyć je do swego zdrowego jadłospisu.
Zobacz, jak "udoskonalić" tradycyjne dania tak, by smakowały najmłodszym.
Karp to ryba, która budzi spore kontrowersje. Niektórych odstrasza jej specyficzny smak, inni narzekają na bardzo dużą ilość ości. Mimo to, to właśnie ona pojawi się na świątecznych stołach w wielu domach. Czy warto ją jeść? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, aby mieć pewność, że jest świeża? Jak rozpoznać, że karp hodowany był w Polsce? O tym wszystkim porozmawialiśmy z Ewą Gajko, dietetyczką.
Czy są potrawy, których dziecko nie powinno jeść? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyk Michalina Klukowska.
Część z nas przygotowania do świąt zaczyna z dużym wyprzedzeniem i gotowe już potrawy po prostu mrozi. Które dania nadają się do mrożenia i jak robić to prawidłowo? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką kliniczną i technolożką żywności.
Jakie smaki i kuchnie świata cieszą się największą popularnością wśród Polaków? Najnowsza edycja raportu Food Trendów Pyszne.pl. pokazuje, czy w związku z inflacją zaczęliśmy oszczędzać na jedzeniu, czy przekonujemy się do diety roślinnej i jakie mamy podejście do eksperymentów z kuchnią polską.
Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak poznały się w Nowym Yorku. Niedawno obie panie wspólnie stworzyły książkę kucharką "
20 tys. osób rocznie trafia do szpitali z poważnymi zatruciami pokarmowymi, a ponad 80 tys. regularnie leczy dolegliwości żołądkowe.
Katarzyna Bosacka przyjrzała się frykasom, po jakie sięgają kibice w przerwach od meczu. Hot dogi, hamburgery i inne fast foody to główne menu. Zdaniem ekspertki, jakość serwowanych posiłków okazuje się być tragiczna, żeby nie powiedzieć - trująca.