Czy camembert zmieni kolor?
Za wyjątkowy wygląd sera camembert odpowiadają grzyby z gatunku Penicillium camemberti. - Ale przez to, że były tak często używane, można powiedzieć tak nadwyrężane, to tracą swoją moc. Kolor sera też może stracić swoją moc - powiedziała w Dzień Dobry TVN Joanna Kryńska.
Co więcej, może się zmienić także konsystencja sera. - Mógłby bardziej przypominać twaróg. [...] Oby tak się nie stało, ale takie ryzyko powstaje - przekazała.
Ser camembert. Czy da się uratować ten przysmak?
Dziennikarka TVN 24 dodała, że jeśli grzyby stracą swoje właściwości, to camembert zyska zupełnie inną barwę. Zamiast białej, kremowej będzie żółty, a nawet delikatnie zielony. - Trwają starania, aby wyglądał tak, jak wygląda - zaznaczyła nasz gościni.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tragedia w lesie Shakahola. Sekta oskarżona o zamordowanie 191 dzieci
- 18-letnia dziewczyna zjechała "rynną śmierci". Kolejna akcja ratownicza w Karkonoszach
- Tuż za jego płotem powstała myjnia samochodowa. "Akustyczny terror i chemiczna bryza"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN