Stół włoski zamiast wiejskiego. Nowy trend śluby podbija wesela

Źródło: Dzień Dobry TVN
Weselny savoir-vivre
Weselny savoir-vivre
Im droższe wesele, tym pewniejszy rozwód?
Im droższe wesele, tym pewniejszy rozwód?
Najmodniejsze suknie ślubne na 2022 rok
Najmodniejsze suknie ślubne na 2022 rok
Tworzy najlepsze filmy ślubne na świecie
Tworzy najlepsze filmy ślubne na świecie
Florystyka ślubna – trendu na 2022 rok
Florystyka ślubna – trendu na 2022 rok
Piękne i niedrogie suknie ślubne z sieciówek
Piękne i niedrogie suknie ślubne z sieciówek
Najstarszy film z wesela
Najstarszy film z wesela
Stroje regionalne na wesele?
Stroje regionalne na wesele?
Wzięli ślub pierwszego dnia wojny
Wzięli ślub pierwszego dnia wojny
Każdego roku w branży ślubnej pojawiają się nowe trendy. I choć większość par podąża zgodnie z tradycją, są i tacy, którzy lubią eksperymentować. Obecnie popularnym rozwiązaniem jest zamiana wiejskiego stołu na włoski. Na czym polega?

Włoskie stoły weselne zastępują wiejskie przekąski

Organizacja wesela to wielkie przedsięwzięcie. Większość par, by przeżyć najpiękniejszy dzień swojego życia, podejmuje się wielu tematów z dużym wyprzedzeniem. Wynajęcie sali, wybór dekoracji, kreacji, fryzjera, zespołu grającego zajmuje trochę czasu. Jednak nie ma się co oszukiwać, że jednym z najważniejszych punktów z perspektywy gości bawiących się do samego rana jest jedzenie. Z tego względu przyszli nowożeńcy decydują się nie tylko na ciepłe dania, ale i przekąski słodkie i słone. Każdy z nas kojarzy wiejskie stoły obstawione suto szynkami, kiełbasami, smalcem i świeżym chlebem z ogórkiem kiszonym.

Jak się okazuje, ta tradycja powoli kończy swoją żywotność. Pary chcąc wprowadzić trochę nowoczesności do weselnego jadłospisu, decydują się na stoły włoskie.

To nic innego jak kącik, w którym zamiast popularnych polskich przysmaków znajdują się włoskie szynki, sery, oliwki i kolorowe warzywa z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw.  

Odchudzone wesela

Czy zmiana tradycyjnych polskich przekąsek na włoskie specjały to dobry pomysł? Z perspektywy dietetyków owszem. Na weselach mniej więcej co godzinę dostarczmy naszemu organizmowi nową turę jedzenia. Rosół, schabowy, tort, ciasta i mnóstwo dodatków, takie menu i tak mocno obciąża nasze żołądki.

I choć przekąski tj. włoska szynka czy ser nadal należą do dodatków ciężkostrawnych, sytuację ratują warzywa i owoce. Lekka mozzarella z pomidorem, czy delikatna szynka z dodatkiem owoców to znacznie lepszy wybór niż chleb ze smalcem z wiejskiego stołu. Co więcej, przyprawy tj. oregano, czy bazylia poprawiają trawienie, a dobrej jakości oliwa ma właściwości przeciwzapalne. Korzystając z przystawek włoskiego stołu, można więc skomponować zdrowy i zbilansowany posiłek.

- Nie chodzi o to, by na weselach nie jeść kiełbas czy wędlin, ale równoważyć je i bilansować posiłki poprzez dodatek świeżych warzyw, owoców, które stanową źródło błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. A dieta śródziemnomorska pozwala na tworzenie zdrowych i różnorodnych połączeń smakowych – wyjaśnia w rozmowie z portalem papilot.pl. Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka.

A co z włoskimi przysmakami na słodko? Tutaj również może być smacznie i zdrowo. Desery znane w Italii wykonywane są głównie ze składników tj. mascarpone, ricotta, świeże owoce oraz kawa.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło: papilot.pl

Źródło zdjęcia głównego: Madalena Leles/GettyImages-

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana