Włoskie stoły weselne zastępują wiejskie przekąski
Organizacja wesela to wielkie przedsięwzięcie. Większość par, by przeżyć najpiękniejszy dzień swojego życia, podejmuje się wielu tematów z dużym wyprzedzeniem. Wynajęcie sali, wybór dekoracji, kreacji, fryzjera, zespołu grającego zajmuje trochę czasu. Jednak nie ma się co oszukiwać, że jednym z najważniejszych punktów z perspektywy gości bawiących się do samego rana jest jedzenie. Z tego względu przyszli nowożeńcy decydują się nie tylko na ciepłe dania, ale i przekąski słodkie i słone. Każdy z nas kojarzy wiejskie stoły obstawione suto szynkami, kiełbasami, smalcem i świeżym chlebem z ogórkiem kiszonym.
Jak się okazuje, ta tradycja powoli kończy swoją żywotność. Pary chcąc wprowadzić trochę nowoczesności do weselnego jadłospisu, decydują się na stoły włoskie.
To nic innego jak kącik, w którym zamiast popularnych polskich przysmaków znajdują się włoskie szynki, sery, oliwki i kolorowe warzywa z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw.
Odchudzone wesela
Czy zmiana tradycyjnych polskich przekąsek na włoskie specjały to dobry pomysł? Z perspektywy dietetyków owszem. Na weselach mniej więcej co godzinę dostarczmy naszemu organizmowi nową turę jedzenia. Rosół, schabowy, tort, ciasta i mnóstwo dodatków, takie menu i tak mocno obciąża nasze żołądki.
I choć przekąski tj. włoska szynka czy ser nadal należą do dodatków ciężkostrawnych, sytuację ratują warzywa i owoce. Lekka mozzarella z pomidorem, czy delikatna szynka z dodatkiem owoców to znacznie lepszy wybór niż chleb ze smalcem z wiejskiego stołu. Co więcej, przyprawy tj. oregano, czy bazylia poprawiają trawienie, a dobrej jakości oliwa ma właściwości przeciwzapalne. Korzystając z przystawek włoskiego stołu, można więc skomponować zdrowy i zbilansowany posiłek.
- Nie chodzi o to, by na weselach nie jeść kiełbas czy wędlin, ale równoważyć je i bilansować posiłki poprzez dodatek świeżych warzyw, owoców, które stanową źródło błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. A dieta śródziemnomorska pozwala na tworzenie zdrowych i różnorodnych połączeń smakowych – wyjaśnia w rozmowie z portalem papilot.pl. Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka.
A co z włoskimi przysmakami na słodko? Tutaj również może być smacznie i zdrowo. Desery znane w Italii wykonywane są głównie ze składników tj. mascarpone, ricotta, świeże owoce oraz kawa.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Druhna podczas wesela wyjawiła sekret panny młodej. "Nie mogła znieść, że nie jest najważniejsza"
- 26-latka planowała ślub z 72-letnim milionerem. W dniu ceremonii uciekła sprzed ołtarza
- Zażartowała podczas ślubu. Urzędnik przerwał ceremonię. "Nie ma przeprosin"
Autor: Nastazja Bloch
Źródło: papilot.pl
Źródło zdjęcia głównego: Madalena Leles/GettyImages-