Jak zaoszczędzić na żywności?
Jesień to doskonały moment, aby zacząć przygotowywać się do zimy. - Na swoim lokalnym targu, czy bazarku trzeba zobaczyć, co warto kupić na zapas - powiedziała Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna.
Sezonowe jedzenie jest dla nas najlepsze. - Jest też w najlepszych cenach. Patent na oszczędności to są lokalne, sezonowe zakupy o tej porze roku - dodała.
Ile może zaoszczędzić na domowych przetworach?
Błyskawiczną konfiturę możemy przygotować ze śliwek. - Śliwki pokroić, wrzucić do garnka, takie wypestkowane. Dodam porządną łyżeczkę cynamonu, rozgrzewająca przyprawa przyda się zimą. Odrobinę wody, żeby się nie przypaliły - wyjaśniła. Do owoców można dodać również melisę.
Na zimę możemy również przygotować przecier pomidorowy. Doskonale nada się do zupy, czy dań z makaronem. Taka pulpa wymaga pasteryzacji. Proces można przeprowadzić np. w piekarniku.
Kolejnym sposobem na zachowanie świeżości, a także zaoszczędzenie pieniędzy jest kiszenie. - Można kisić warzywa w całości, takie jak rzodkiewki, razem z liśćmi, bo w tych liściach jest mnóstwo dobrego smaku i przede wszystkim witamin - tłumaczyła.
Warto dodać, że oszczędności daje także mrożenie. Do takiej obróbki świetnie nadają się m.in. warzywa i owoce. W zamrażarce mogę spędzić kilka miesięcy. - Warzywa tak do 9 miesięcy, owoce do 12 miesięcy - dodała.
Ile realnie można oszczędzić na samodzielnym przygotowaniu przetworów? Dowiecie się tego z dalszej części materiału.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Co zrobić, aby nasze rachunki za prąd były mniejsze? Jest na to kilka sposobów
- Organizacja wesela – jak ustawić i udekorować stoły weselne? Sprawdź nasze porady
- Brain food – jakie jedzenie poprawia pracę twojego mózgu?
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN