Na temat karmienia kotów istnieje wiele mitów i nieprawdziwych informacji. Jak powinno wyglądać karmienie małego kota, a jak dorosłego? Jak prawidłowo karmić pupila, by zapewnić mu zbilansowaną dietę? Czy można zdać się na instynkt zwierzaka? Lepiej gotować samodzielnie czy zdać się na gotową karmę?
Zarówno dzieci, jak i dorośli, chętnie sięgają po kolorowe żelki, mięciutkie bułeczki czy intensywnie pachnące gotowe dania. Jednak pełnia smaku i aromatu w większości przypadków nie pochodzi z naturalnych składników, owoców czy warzyw, tylko jest sztucznym, chemicznym dodatkiem.
Basia Ritz zaskoczy fanów swoim wyznaniem. Restauratorka, która wygrała pierwszą edycję polskiego "MasterChefa", w gruncie rzeczy ceni sobie prostą kuchnię. Jako swojego ostatniego posiłku nie wybrałaby wcale najdroższego dania z karty.
Okazuje się, że zimą jemy zdecydowanie więcej. Dr Wanda Baltaza w programie Dzień Dobry TVN opowiedziała dlaczego tak się dzieje, a także dlaczego wówczas sięgamy po rzeczy tłuste.
Mąka gryczana bezglutenowa stanowi świetną bazę dla wielu dań. Bułki z mąki gryczanej bezglutenowe, pizza bezglutenowa z mąki gryczanej albo chleb bezglutenowy z mąki gryczanej to tylko niektóre z wypieków, które możesz przygotować z jej użyciem. Czy mąka gryczana zawiera gluten? Do czego może być wykorzystana mąka gryczana bezglutenowa? Czy bułki z mąki gryczanej bezglutenowe są trudne do przygotowania?
W języku polskim istnieje powiedzenie "przez żołądek do serca", które z pewnością można odnieść do smaków Azji. Kuchnia azjatycka rozkochała w sobie licznych smakoszy z różnych zakątków świata. Mnogość smaków, barw i aromatów, jakich dostarczają dania azjatyckie, nieustannie zachwyca i zaskakuje.
Uzależnienie od jedzenia należy do zaburzeń odżywiania. Osoba chora spożywa spożywa znaczne ilości pokarmu, aby w ten sposób poradzić sobie z problemami emocjonalnymi i stresem. Kompulsywne objadanie się jest niekorzystne dla zdrowia, gdyż prowadzi do patologii wielu narządów. Leczenie uzależnienia od jedzenia opiera się na psychoterapii.
Po długim i wyczerpującym dniu w pracy sięgamy po obfite jedzenie, by odzyskać siły i energię. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, że objadanie się na noc jest złym nawykiem, który ma wpływ na nasz organizm. Jakie podjąć kroki, by bezpiecznie i efektywnie zmienić swoje przyzwyczajenia?
Dieta dziecka powinna obfitować w spore ilości składników odżywczych, które przyczynią się do prawidłowego rozwoju. Niestety wciąż wielu uczniów nie odżywia się tak jak należy, co wynika zazwyczaj z braku czasu rodziców na przygotowanie im odpowiednich posiłków. Rozwiązaniem mogą być szybkie i zdrowe przekąski, które dzieci z powodzeniem zabiorą ze sobą do szkoły. Smakołyki dostarczą im energii, a także odpowiednich witamin i minerałów.
Cykoria to warzywo zdrowe, będące idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do potraw podawanych na ciepło. Jest nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna. Z tych powodów jest jedną z ulubionych potraw osób dbających o linię. Korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania jest więcej – poznaj je wszystkie.
Wybierając się do restauracji, możemy mieć ochotę na skosztowanie homara – rarytasu, który słynie z wyjątkowego, delikatnego smaku. Problemem jest jednak samo obieranie homara – nie każdy wie, jak wyciągnąć mięso spod pancerza, co skutecznie zniechęca do zamówienia tego wyrafinowanego dania z karty. Jak się jednak okazuje, na wszystko znajdzie się sprawdzony sposób. Jak jeść homara?
Coraz więcej ludzi poszukuje sposobów na poprawę swojego zdrowia i kondycji wśród różnego rodzaju naturalnych, roślinnych produktów. Jednym z nich jest natto, czyli sfermentowana soja. Uważa się, że ma wysoką zawartość witaminy K2, która w połączeniu z innymi potrafi zahamować rozwój niektórych chorób. Kupienie gotowego natto jest możliwe, choć trudne – zdecydowanie prościej jest samodzielnie przygotować fermentowaną soję w domu.
Ostrygi – albo się je kocha, albo nienawidzi. Warto poznać ich smak, aby dowiedzieć się, do której grupy można się zaliczyć. Zamknięte są w grubej skorupie, która może odstraszać osoby próbujące ostryg po raz pierwszy.
Osoby z zaburzeniami łaknienia, które nie wiedzą, jak zwiększyć apetyt, powinny udać się do specjalisty. Tego typu problemy często wynikają ze stosowania diety ubogiej w składniki odżywcze i nieregularnego spożywania posiłków.
Agnieszka Chylińska pojawiła się na ramówce TVN, by świętować powrót "Mam talent!". 13. edycja wzbudza wiele emocji, ze względu na nowy skład zarówno jury, jak i prowadzących. Nie to jednak stało się sensacją. Po wydarzeniu media zaczęły się rozpisywać, jakoby jurorka z imprezy wynosiła ciasta. Artystka postanowiła zabrać głos w sprawie.
Sos holenderski to ciekawy dodatek do wielu dań. Jak zrobić dobry sos holenderski? Jaki przepis na sos holenderski jest najlepszy? Do czego sos holenderski będzie pasował?
Kwiaty nie tylko zdobią, niektóre z nich mogą urozmaicić smak potraw. Które rośliny warto mieć w swoim ogrodzie? Do których dań można je dodawać? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Wielu rodziców na co dzień boryka się z trudnościami w przekonywaniu dzieci do jedzenia pewnych produktów w domu. Z czego to wynika i czy można uniknąć takiego zachowania? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała psychodietetyk, Małgorzata Talaga-Duma.
Każdy z nas ma swoje ulubione zapachy, które przywodzą na myśl najlepsze skojarzenia. Dotyczy to również jedzenia. Niektóre potrawy pachną tak zachęcająco, że nie jesteśmy w stanie powstrzymać się przed ich skosztowaniem. Z drugiej strony, wszyscy znamy zapachy, które sprawiają, że w jednej chwili tracimy apetyt. Okazuje się, że ma to swoje potwierdzenie naukowe. Badacze z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przeprowadzili ankietę na podstawie której orzekli, których zapachów trzeba unikać, aby zachować piękną sylwetkę.
Jedzenie kusi nas nie tylko swoim wyglądem, ale również zapachem. Które aromaty działają na nas najsilniej? Odpowiedzi na to pytanie poszukają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Mają już wstępne wyniki.
Do produkcji żywności wykorzystuje się przeróżne substancje chemiczne. Niektóre z nich są całkowicie bezpieczne, a inne mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Do tej drugiej grupy związków należy tlenek etylenu. W jakich produktach występuje i jak bardzo jest dla nas niebezpieczny?
Brzydki zapach wydobywający się z lodówki to częsty problem. Szczególnie wtedy, gdy przechowujemy w niej ryby czy aromatyczne sery. Istnieje wiele sposobów, by zneutralizować nieprzyjemną woń. Jednym z nich jest położenie gazety na półce. Jak to działa?
Daria Ładocha jest jedną z najpopularniejszych ekspertek od zdrowego żywienia w Polsce. W mediach społecznościowych chętnie dzieli się z internautami sprawdzonymi przepisami i kulinarnymi radami. Teraz podpowiedziała, jak dbać o swój metabolizm.