Jak wiadomo "woda wyciąga" dlatego też wszystkich, którzy zgłodnieli podczas porannego plażowania Robert Stockinger i Tomasz Jakubiak zaprosili do kulinarnej strefy Kikkoman. Jakie dania zaproponowali? Zobaczcie.
W ramach Projektu Plaża, w kulinarnej strefie Sokołowa, Mateusz Hładki i Łukasz Konik prezentowali nam dziś smaczne przekąski z naturalnych produktów. Jakie przekąski najlepiej zabrać ze sobą na plażę? Zobaczcie.
Autorka książek kulinarnych - Samar Khanafer postanowiła zabrać nas w kulinarną podróż dookoła świata. Zobaczcie jakie przepisy nam zaproponowała! Smacznego.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwią Majcher dziennikarkę TVN24. Poznajcie jej przepisy, które pozwolą wykorzystać w kuchni to, co często ląduje w koszu! Zobaczcie jak zrobić: pesto z natki marchewki, chipsy z obierków marchewki, sałatka z młodej kapusty z truskawkami i szypułkami, capuccino z obierków i końcówek szparagów i placki z głąba kapusty. SMACZNEGO!
Co jeść, żeby nasza opalenizna była bardziej wyrazista, zdrowsza i przetrwała dłużej? O tym, jak wspomagać latem naszą skórę opowiedziała w Dzień Dobry TVN dietetyk Celina Kinicka.
Z kamerą Dzień Dobry TVN wybraliśmy się na spotkanie z "klanem Makłowiczów" czyli Ferdynandem, Mikołajem i Robertem. Kto najczęściej gotował w ich domu? Czy zamiłowanie do kulinariów jest przekazywane genetycznie? Dowiedzieliśmy się też m.in. jakie było podejście ojca rodziny do tematu edukacji: "Ważne, żeby przechodzili z klasy do klasy, a mądrość, światłość przyjdzie sama, z czasem. No i moje hipotezy się potwierdziły całkowicie".
Jak jeść w Święta Bożego Narodzenia, żeby nie utyć? Co jeść, by świąteczne biesiadowanie przy suto zastawionym stole nie odbiło się na naszym zdrowiu i sylwetce? Z tym pytaniem zwróciliśmy w Dzień Dobry TVN się do dietetyczki Anny Jelonek-Radowickiej.
Kawa, najpiękniejsze owoce świata i gorące rytmy - łączy je kraj pochodzenia: Kolumbia. Stamtąd właśnie pochodzi Andreas Nieva, z którym spotkał się Mikołaj Rey. Razem przygotowali tradycyjną kolumbijską tortillę. Co znalazło się w środku? I jak po hiszpańsku mówi się "cebula"?
Ajurweda łączy w sobie indyjską filozofię i medycynę. Jej tradycja sięga 5 tysięcy lat wstecz. To jeden z niewielu systemów medycyny niekonwencjonalnej, który została uznana przez Światową Organizację Zdrowia. Opiera się na sile pięciu elementów: przestrzeni, powietrzu, ziemi, ogniu i wodzie. Na czym polega dieta ajurwedyjska? I co poza nią zawiera się w terapii?
Wiele osób, by schudnąć, pomija posiłki. Zazwyczaj rezygnujemy z kolacji. W Dzień Dobry TVN dietetyczka Aneta Łańcuchowska wytłumaczyła, dlaczego to duży błąd. Ile posiłków dziennie powinniśmy jeść? Co, jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań? Co się dzieje z organizmem jeśli pomijamy posiłek? I o której zabierać się za kolację?
"Dieta Mind" to nie tylko sposób jedzenia. To sposób na życie. Na czym polega styl żywienia, który ma nie tylko odmłodzić nasz mózg, ale również uchronić nas przed Alzheimerem i ulepszyć zachodzące w mózgu procesy myślowe? Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy psychodzietetyka i gastrocoacha Mikołaja Choroszyńskiego - twórcę diety wspomagającej nie tylko nasz mózg, ale również resztę ciała. Dlaczego według niego ilość posiłków spożywanych w ciągu dnia nie ma znaczenia? I czy fast food raz na jakiś czas przekreśla naszą szansę na zdrowy mózg?
Podczas Azja Express dieta Doroty Grardias przeszła prawdziwą rewolucję. Jakie dania z Azji przywiozła do domu? A co jadła podczas programu? Spytała ją o to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Jan Kuroń, w cyklu "Jasiek zna się!", tym razem radzi, jak je przechowywać owoce, warzywa i zioła, by zachowały świeżość na dłużej. Które z nich lubią chłód, a których absolutnie nie należy wkładać do lodówki? Czy da się "reanimować" przyschniętą włoszczyznę i inne warzywa korzenne? Jan Kuroń pokazał również jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i bananów. Czy wiesz, co wspólnego mają ze sobą rajstopy i cebula?
Kto Twoim zdaniem gotuje najlepiej na świecie? Mama? Babcia? A może pani w szkolnej stołówce? Dla Joanny Krupy kulinarnym idolem jest Magda Gessler. A czyje gotowanie najbardziej docenia Magda? Razem z Damianem Kordasem, zwycięzcą MasterChefa, Magda Gessler i Joanna Krupa opowiedziały o naszej nowej akcji. Szukamy Mistrza Smaku! Na Wasze zgłoszenia czekamy do końca października.
Co zaserwować małym gościom na przyjęciu? Czy jedzenie na kinder party może być jednocześnie zabawą? Zobaczcie pomysły na jedzenie dla dzieci, dzięki któremu wszyscy goście wyjdą zadowoleni i najedzeni.
Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak spotkał się z autorem bloga "Głodny Świata" Filipem Turowskim. Bloger pokazał swoją propozycję pełnowartościowego zbilansowanego śniadania, które da nam energię na cały poranek. Wypróbujcie jego przepis na śniadaniowe serniczki!
W Hiszpanii jedzenie tapas urasta do miana prawdziwej sztuk. Jak się nie pogubić wśród tysięcy restauracji i setek potraw? Dziennikarka Ula Chincz zwróciła się do ekspertki, przewodnika kulinarnego, Agaty Dybowskiej, która wprowadziła ją w świat hiszpańskich przekąsek.
Dieta "pudełkowa" to hit ostatnich czasów, i to nie tylko wśród celebrytów. Co faktycznie znajduje się w pudełkach dostarczanych codziennie rano pod nasze drzwi? W Dzień Dobry TVN Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz powiedział o wynikach kontroli miejsc zajmujących się produkcją i dystrybucją takich pudelek. Jak sprawdzić czy ich zawartość jest świeża i zdrowa?
Polacy są jednym z najbardziej otyłych narodów w Europie. Nasze dzieci zajmują niechlubne pierwsze miejsce w tym rankingu. Jak jeść i nie tyć? Dlaczego posiłki należny spożywać powoli? I po co ta szklanka wody przed jedzeniem? W Dzień Dobry TVN dr hab. n. med. Krzysztof Łabuzek i prowadząca program "36,6 st. C" Ewa Drzyzga powiedzieli, dlaczego dieta to zły pomysł i co to slow food.
Często z tego, że zajadamy stres, zdajemy sobie sprawę już po fakcie. Za chwilę gastronomicznej przyjemności płacimy poczuciem winy i wyrzutami sumienia. Wtedy znowu sięgamy po jedzenie, by poprawić sobie nastrój. Jak wydostać się z zaklętego kręgu? Czy podjadanie związane jest tylko ze stresem? O tym w Dzień Dobry TVN żona kucharza Jana Kuronia Aneta Kuroń i psychodietetyk Justyna Markowska.
Fałszerze żywności zarabiają więcej niż handlarze narkotyków. Około 13 proc. kontrolowanej żywności jest uznawana za sfałszowaną, natomiast co 5 etykieta zakłamuje skład opakowania. Jak nie dać się oszukać i kupować produkty dobrej jakości? Czego unikać? Jak fałszuje się jabłka? W Dzień Dobry TVN prof. Stanisław Kowalczyk - ekspert ds. bezpieczeństwa i jakości żywności SGH i doktor nauk farmaceutycznych Anna Makowska powiedzieli jak wyglądają kontrole kupowanej przez nas żywności i na co zawracać uwagę podczas zakupów.
Co jeść by cieszyć się długim i zdrowym życiem? W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziały nam o tym dr Lucilla Titta, specjalistka w dziedzinie żywienia i koordynatorka projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie oraz dziennikarka Eliana Liotta - autorki książki "Dieta Smartfood".
Rocznie w Polsce około 9 milionów ton jedzenia ląduje na śmietniku! Najczęściej wyrzucamy wędliny, pieczywo warzywa i owoce. W efekcie miesięcznie do kosza wyrzucamy średnio 50 złotych na osobę. O manowaniu żywności i sposobach na radzenie sobie z tym problemem rozmawialiśmy z Anną Bogucką z Federacji Polskich Banków Żywności i Anetą Kuroń, która współpracuje z Bankami Żywności. A Wy, dużo jedzenia wyrzucacie do kosza?
Justyna Mizera, dietetyczka : "Przede wszystkim nie możemy wyjść na trening na czczo! Zakazuję. Absolutnie nie ma takiej opcji". Posiłek powinien być dostosowany do rodzaju treningu i oczekiwanych rezultatów. Kiedy możemy wypić jedynie kawę z olejem kokosowym, a kiedy powinniśmy przygotować sobie koktajl dostarczający nam węglowodany i tłuszcze?
Od początku roku rolnicy mogą sprzedawać żywność z "pierwszej ręki". Czy daje to gwarancję, że warzywa lub mięso będą świeższe, smaczniejsze i zdrowsze? O tym, na co zwrócić uwagę kupując mięso i warzywa prosto od rolnika rozmawialiśmy z dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia i Arturem Morozem, szefem kuchni.
Wojtek Friedmann: "Pół życia robiłem "kiszkę", bo nie umiałem niczego innego. Robiłem wygłupy i to świetnie szło. Teraz, w którymś momencie, tak mi się jakoś zaczęło wydawać, że równie dobrze robię tę pomoc". Na czym polega wymyślona przez Wojtka akcja #NieMarnujemyJedzenia? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska. Zobaczcie!
1/3 Polaków przyznaje się do tego, że u nich w domu marnuje się jedzenie. Dlatego dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski i jego praktyczne porady, co zrobić, żeby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych. Korzystacie z tych sposobów? Może macie jakieś inne rady? Piszcie!
Cypr to 360 słonecznych dni w roku. Monika Mariotti wybrała się tam z naszą kamerą i trafiła na ... pochmurną pogodą. Dlatego tez postanowiła skupić się na kulinarnej stronie turystyki i poznać tę wyspę od kuchni. Kto ma największą wiedzę o tradycyjnych potrawach? Oczywiście babcie! Poznajcie babciną stronę Cypru.
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sonię Bohosiewicz, Małgorzatę Tchurz terapeutę neurorozwojowego i jej podopiecznego Szymona Bachurskiego, który zmaga się z zaburzeniami odżywiania. Czym jest neofobia żywieniowa i jak się objawia? Na czym mogą polegać problemy żywieniowe u dzieci i jak sobie z nimi poradzić? Zobaczcie!
"Kuchnia+" obchodziła swoje urodziny w nietypowy sposób. Zgromadzonym, na zorganizowanej z tej okazji kolacji, gwiazdom podała dania wykonane z resztek. Nietuzinkowy pomysł miał zwrócić uwagę na poważny problem: marnotrawstwo jedzenia. W Dzień Dobry TVN pojawił się główny kucharz całego zamieszania Aleksander Baron, były Mister Polski Rafał Maślak oraz uczestniczka "Azja Express" Maria Konarowska. Jak wycieczka do Azji zmieniła jej spojrzenie na jedzenie?