Dlaczego zimą jemy więcej? "Możemy się nagradzać, ale trochę mądrzej"

Dlaczego zimą jemy więcej?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Okazuje się, że zimą jemy zdecydowanie więcej. Dr Wanda Baltaza w programie Dzień Dobry TVN opowiedziała dlaczego tak się dzieje, a także dlaczego wówczas sięgamy po rzeczy tłuste.

Jak zmienić dietę zimą?

Nie jest tajemnicą, że zimą chce nam się więcej jeść. Dr Wanda Baltaza wyjaśnia, skąd biorą się takie zachcianki. Jak tłumaczy, kierujemy się pierwotnymi instynktami.

- Z dziada pradziada wiadomo było, że jak mieszkaliśmy powiedzmy w jaskiniach to siłą rzeczy nasz organizm musiał się w czasie tych chłodniejszych dni dużo bardziej ogrzewać, więc spalał dużo więcej energii. Natomiast teraz to jest takie trochę nasze podświadome działanie nad wyraz - wyjaśniła dr Wanda Baltaza.

Dzisiaj nie musimy spać w chłodnych jaskiniach i nie spalamy aż tak dużo energii, dlatego nie ma potrzeby, żeby jeść aż tyle. Dr Wanda Baltaza zaznacza, że można zamiast zwykłych sałatek jeść warzywa gotowane. Generalnie lepiej spożywać potrawy na ciepło, ale niekoniecznie tłuste.

Jak nagradzać się jedzeniem

Zdarza się, że nagradzamy się jedzeniem ze względu na gorszy nastrój, w związku z brzydką pogodą, a także tym, że szybko robi się ciemno. Często brakuje nam też serotoniny zwanej hormonem szczęścia.

- Oczywiście możemy się nagradzać, ale trochę mądrzej. Zamiast takiej klasycznej czekolady możemy zrobić sobie kakao na ciepło z jakimiś fajnymi, aromatycznymi przyprawami. Możemy zadbać żeby ta nasza dieta była ciekawsza, możemy pojeść smaczniejsze rzeczy, niekoniecznie z dużą ilością tłuszczu i boczku, ale warto o siebie dbać, bo nasz organizm może potrzebować serotoniny - powiedziała ekspertka.

Zanim sięgniemy po tabletki czy suplementy należy przede wszystkim zadbać o dobrą, dobrze zbilansowaną dietę.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości