Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak poznały się w Nowym Yorku. Niedawno obie panie wspólnie stworzyły książkę kucharką "
20 tys. osób rocznie trafia do szpitali z poważnymi zatruciami pokarmowymi, a ponad 80 tys. regularnie leczy dolegliwości żołądkowe.
Katarzyna Bosacka przyjrzała się frykasom, po jakie sięgają kibice w przerwach od meczu. Hot dogi, hamburgery i inne fast foody to główne menu. Zdaniem ekspertki, jakość serwowanych posiłków okazuje się być tragiczna, żeby nie powiedzieć - trująca.
Propagatorzy kultury japońskiej w Dzień Dobry TVN pokazali, jak w prosty sposób nauczyć się jeść pałeczkami.
"Robią genialnej jakości jedzenie".
Dietetyczka dr Wanda Baltaza rozwiała wszelkie wątpliwości i zdradziła, jak przechowywać jedzenie, aby jak najdłużej pozostało świeże.
Dni stają się coraz krótsze i coraz zimniejsze. W poszukiwaniu ciepła warto wybrać się do Ustronia. To właśnie tam powstała najcieplejsza restauracja. Budynek, w którym mieści się filia jednej z najpopularniejszych restauracji na świecie, został ubrany w sweter. Skąd wziął się ten niebywały pomysł?
Jajka przepiórcze posiadają wiele zalet zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Właśnie dlatego stają się coraz popularniejszym wyborem. Ich rozmiar jest naprawdę niewielki, a przygotowanie ich na twardo zajmuje tylko trzy minuty.
Choć każdy z nas wie, że sięganie po wysokoprzetworzone przekąski nie niesie za sobą nic dobrego, i tak to robimy. Co gorsza, nie potrafimy się powstrzymać i zamiast skończyć po jednym ciastku - zjadamy całe opakowanie.
Mikołaj Rey wybrał się w kolejną kulinarną podróż. Tym razem w poszukiwaniu nowych smaków zawitał do miejscowości Przejma na ziemi sochaczewskiej.
Czym jest łaknienie spaczone?
Każdego dnia stykamy się z ogromną liczbą patogenów. Część z nich nie stanowi dla nas większego zagrożenia, inne po przedostaniu się do organizmu mogą doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.
Owoce i warzywa - zgodnie z zaleceniami specjalistów - powinny stanowić podstawę naszej diety. Niestety obranie niektórych z nich może sprawiać kłopoty.
Wyznała, jak udało jej się osiągnąć taki efekt.
"Wyhodowane w ogrodzie pożywienie jest jak najbardziej na czasie".
Aleksandra Wronkowska-Mordal i Marek Mordal prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Małżeństwo zajmuje się także uprawą jabłek. Jakie odmiany mają w swoim sadzie i co można z nich przyrządzić? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Grzyby są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Nie wszystkie jednak nadają się do spożycia. Osoby niepotrafiące rozpoznać, który okaz jest jadalny, a który nie, mogą skorzystać z pomocy klasyfikatora grzybów leśnych.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zazwyczaj - zanim trafią na stół - są smażone. Niestety taka forma obróbki termicznej sprawia, że tracą swoje cenne właściwości.
Street food to gotowe jedzenie serwowane w miejscach publicznych. Taka forma spożywania posiłków szturmem wdarła się na ulice naszych miast i wydaje się, że długo na nich zagości.
Kiedy ceny żywności zaczną w końcu spadać?
"Catherine Deneuve przychodziła w szlafroku i w bamboszach".
W kolejnym odcinku cyklu "Styl na wagę złota" wystąpiła Anna Kurnatowska, która opowiedziała Darii Pacańskiej, jak w prosty sposób możemy ratować jedzenie przed wysyłką na wysypisko śmieci.
Kiedy brakuje nam czasu, zwykle nie mamy możliwości, by przygotować posiłek. Chętnie wtedy sięgamy po przekąski, a czasem - zdrowsze alternatywy. Z pomocą przychodzi nam Żabka, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
Wakacje to czas eksperymentów, zabawy i podróży. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście sobie urlopu, zabierzemy Was na chwilę w najciekawsze kulinarnie zakątki świata. Razem z Martyną Chomacką ruszamy w kulinarną podróż po Azji i Bliskim Wschodzie.
Czy fast foody na stacjach benzynowych zastąpiły przydrożne restauracje? Gdzie stołują się kierowcy, którzy w trasie spędzają większość swojego czasu? Reporterzy programu Uwaga! TVN postanowili sprawdzić, co można zjeść, kiedy nie chce się zbaczać z drogi.
Semolina to gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się w wyniku mielenia ziaren pszenicy durum. Produkuje się z niej różnego rodzaju makarony oraz drobną kaszę kuskus. Sprawdź, jakie są jej właściwości, kaloryczność i zastosowanie.
Plastik i różnego rodzaju śmierci zalewają naszą planetę. Aby uniknąć katastrofy ekologicznej, musimy nie tylko sprzątać po sobie i segregować śmieci, ale także dokonywać mądrych wyborów podczas zakupów. Do ekologii i większego dbania o naszą planetę swoich klientów zachęca sieć sklepów Żabka. Jak to robi, opowiedziała Joanna Kasowska.
Wybierając się do sklepu po zakupy, rzadko kiedy przyglądamy się informacjom zawartym na etykiecie. Ten fakt wykorzystują producenci żywności. Żerują oni na naszej nieuwadze i dodają do swoich wyrobów substancje, które w ogóle nie powinny się tam znaleźć. Które produkty są najczęściej podrabiane?
Żyjemy w ciągłym biegu, który sprawia, że często nie ma czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków. Coraz częściej sięgamy więc po gotowe alternatywy, dzięki którym możemy zaoszczędzić swój czas. Na szczęście na rynku spotykamy wygodne i smaczne przekąski. Które z nich zasługują na uwagę? Dowiecie się tego z naszej rozmowy.