Wydawałoby się, że na diecie eliminacyjnej nie ma mowy o jedzeniu ciastek i deserów. Nic bardziej mylnego! Słodycze bezglutenowe, a także te bez laktozy i cukru, bez trudu zrobimy samodzielnie. Mogą opierać się na bakaliach, gorzkiej czekoladzie i mące bezglutenowej.
"Mówienie, że jestem na diecie, to słaby pomysł".
Opanowanie sztuki posługiwania się sztućcami jest nie lada wyzwaniem dla małego dziecka.
Co jeszcze można jeść "po terminie"?
Poznajcie najnowszy hit, który ma godnie zastąpić klasyczny chlebek bananowy! Cloudbread, czyli chleb-chmurka to najnowszy kulinarny trend z Instagrama.
Ekspertka podpowiada, jak się do tego zabrać.
Dieta malucha to jeden z najbardziej kontrowersyjnych tematów wśród rodziców. Kiedy dziecko zaczyna dorastać, a mleko mamy nie jest już wystarczające, zaczyna się włączanie do jadłospisu nowych produktów. Zdaniem specjalistów warto robić to powoli i systematycznie, zwracając uwagę przede wszystkim na jakość produktów i dostarczanych mikro i makro składników. Pewna mama jest bowiem innego zdania. Dla 7-miesięcznego synka przygotowuje bekon, kiełbasę i chińszczyznę.
Koło smaków to zabawa kulinarna, w której - w niełatwych konkurencjach - rywalizują ze sobą najlepsi i najbardziej popularni kucharze. Tym razem rękawice podjęli Matteo Brunetti, Tomasz Jakubiak oraz Michel Moran. Jak sobie poradzili? Który z panów okazał się najlepszy?
"Brzuch z miesiąca na miesiąc naturalnie spadał".
Jak się okazuje, czasem wystarczy małe przygotowanie, a oszczędzić można naprawdę sporo.
Ważne jest, by nie ulegać urokowi czworonoga i unikać częstowania go jedzeniem dla ludzi.
Kuchnia wielkopolska kojarzy się z głównie z gzikiem i pyrami. Mikołaj Rey odwiedził z kamerą Dzień Dobry TVN tamten region Polski, aby pokazać zupełnie inne oblicze lokalnej kuchni.
Mleko zagęszczone, inaczej mleko skondensowane, zdecydowanie ustępuje popularnością tradycyjnemu. Jednak ma ono wielu zwolenników ze względu na swój specyficzny smak i konsystencję, a także łatwość przechowywania.
"Zmieniając sposób żywienia, warto się konsultować".
Jak powinno wyglądać menu dla najmłodszych?
Mleko to jeden z najbardziej podstawowych artykułów spożywczych. Większość z nas kupuje je w plastikowych butelkach lub kartonach, a to, jak zostało zapakowane, przekłada się na jego smak. Dowiedli tego naukowcy z North Caroline State University. Czy faktycznie rodzaj opakowania przekłada się na walory smakowe? W Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym dr Joanna Neuhoff-Murawska, Zakład Edukacji Żywieniowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB.
Zastanawiałeś się kiedyś, jak smakowałyby: cytryna bez nadmiernej kwaśności, grejpfrut bez goryczy i papryczka chilli bez ostrego smaku? Teraz możesz przekonać się o tym własnej skórze, a raczej języku.
Statystyki pokazują, że każdego roku dochodzi w Polsce do 20 tysięcy zatruć pokarmowych i zakażeń jelit. Niektóre - mają tragiczny finał. Jakie bakterie mogą być dla nas niebezpieczne? Jakie objawy świadczą o zatruciu? O tym w Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z Justyną Milewską, lekarzem rodzinnym i Mileną Nosek, dietetykiem klinicznym.
Co jadają amerykańscy prezydenci i ich żony?
Czy właściciele lokalu, w którym organizowano wesele, mają obowiązek wydać parze młodej pozostałe po przyjęciu jedzenie? Jak rozwiązać tę sporną kwestię?
Jeśli od czasu do czasu lubimy zjeść coś bardzo wykwintnego, można skusić się na danie ze skorupiaków. Jak jeść raki, by można było łatwo dotrzeć do ich smacznego mięsa?
Zbilansowana dieta odgrywa ważną rolę w procesie zrastania się kości.
Podczas godzinnej jazdy na nartach możemy spalić nawet do 600 kalorii.
Wśród przepisów na wypieki można znaleźć ciasta suche, z dodatkiem owoców, ale też torty czy biszkopty przekładane kremem. Jednym z najbardziej znanych ciast z kremem jest kremówka, czyli rozwarstwiające się ciasto, przełożone lekkim kremem z dodatkiem bitej śmietany. Ciasto można nieco urozmaicić, podając je z owocami lub gałką lodów.
Pewien młody ojciec dał swojemu sześcioletniemu dziecku telefon, aby mogło pograć. Wkrótce dowiedział się, że ta decyzja będzie kosztowała go naprawdę sporo pieniędzy.
Badania przedstawione przez Amerykańskich naukowców nie pozostawiają złudzeń.
Pewne schorzenia, nietolerancje pokarmowe, alergie wymagają stosowania specjalnej diety. Zazwyczaj należy wykluczyć pewne składniki, jak np. gluten w przypadku celiakii lub nietolerancji. Dla chorych oznacza to wiele wyrzeczeń i rezygnacji z pewnych potraw. Jednak mądrze skomponowana i przemyślana dieta pozwala na jedzenie ulubionych posiłków.
Czy przysmak przyjmie się w Polsce?
Spożywanie przemysłowych pączków oraz innych produktów wysoko przetworzonych może znacząco wpłynąć na ryzyko wystąpienia raka i przedwczesnego zgonu. Do takich wniosków doszli naukowcy po analizie nawyków żywieniowych ponad 197 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. W tym kontekście maksyma "jesteś tym, co jesz", nabiera zupełnie nowego wymiaru.
Te produkty sprawdzą się idealnie w chłodne, ponure dni.