Grill to nieodzowny element każdej majówki. A jak wygląda BBQ w amerykańskim wydaniu? O tym opowiedziała Ewa Sama, Polka żyjąca w Miami. Ewa jest również miłośniczką pysznej kuchni, co udowodniła na warszawskiej plaży nad Wisłą.
Chwasty nie kojarzą się nam najlepiej i zazwyczaj traktujemy je jak coś szkodliwego. Tymczasem rośliny te są źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Można je również wykorzystywać w kuchni. Co warto wiedzieć o chwastach? Którym warto przyjrzeć się bliżej? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Piotr Ciemny, autor książek, który propaguje chwasty w kuchni.
Ryby zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i powinny być stałym elementem naszej diety. Mimo to powinniśmy do ich jedzenia podchodzić ostrożnie i wybierać tylko określone gatunki. Dlaczego? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
W jednej z partii tatara wołowego wykryto groźną dla zdrowia bakterię.
Nie od dziś wiadomo, że królowa Elżbieta II niezwykle ceniła dobrą kuchnię. Jak się jednak okazuje, monarchini podczas pobytów w zamku Balmoral w Szkocji raczyła się daniem, które odbiega od kanonu królewskiej kuchni. - Założyłem, że jedzenie było dla służącej. Ale kiedy dotarłem do wejścia, kamerdyner wziął je i powiedział, że jest dla królowej - zdradziła dostawca.
Schab w sosie cebulowo-śmietanowy to pyszne danie, które zachwyci twoich domowników. Jak je zrobić?
Raphael Minder słynie z przeprowadzania niezwykłych wywiadów przy lunchu.
Jakie zagraniczne specjały wyprzedziły naszego kulinarnego reprezentanta?
Sprawdź, o jakie składniki warto wzbogacić swoją dietę wiosną.
Jak je przygotować?
"Żeby żywność się nie zmarnowała".
Kto wykazał się największą kreatywnością? Zobaczcie sami.
Zapomnijcie o żurku i sałatce jarzynowej.
Jak w tym roku plasują się ceny majonezu? Którą markę najczęściej wybieramy?
W czasie Wielkanocy na naszych stołach będą królowały jajka. Wiele osób uważa, że nie można ich jeść za często, bo mogą podnieść nam cholesterol. Czy faktycznie tak jest? Ile jajek wolno nam zjeść w ciągu tygodnia?
- Jestem taką trochę czyścioszką - wyznała.
Jajka uznawane są za jeden z najzdrowszych artykułów spożywczych. Jak rozpoznać, że jajo, które trafi do świątecznej sałatki jarzynowej czy ciasta jest świeże? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" Aleksandra Juszkiewicz.
W ramach naszej akcji "W marcu jak w garncu" testujemy różnego rodzaju triki kulinarne, które można znaleźć w internecie.
Święta to czas, w którym większość z nas wpada w zakupowy szał i wydaje niebotyczne sumy na jedzenie. Zważając na panującą drożyznę, w tym roku warto nieco przystopować i racjonalnie zaplanować domowy budżet. Gdzie szukać oszczędności przed Wielkanocą? Cennymi radami podzieliła się Katarzyna Bosacka, ekspertka żywieniowa.
Przed nami Wielkanoc, świąteczne śniadanie, święconka, baranki z masła i oczywiście jajka! Czyli bardzo dużo jedzenia, które niestety w części zepsuje się zanim zdążymy je zjeść. Ile czasu posiłki mogą się znajdować poza lodówką? Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce? Na te i inne pytania odpowiedziała w Dzień Dobry TVN edukatorka ekologiczna Katarzyna Wągrowska.
"To żart?"
TasteAtlas tworzy coroczny ranking, w kolejce do którego stoją najlepsze potrawy z całego świata. Tym razem bezkonkurencyjne, pierwsze miejsce zajął polski sernik. Czym król wszystkich ciast zaskarbił sobie serca krytyków?
Granat to bardzo smaczny owoc, ale jego obieranie jest żmudne i czasochłonne. W ramach naszego cyklu "Koło smaków" nasi prowadzący przetestowali sposób na obranie tego owocu, który można znaleźć na TikToku. Czy okazał się skuteczny?
"Porządek w głowie i porządek w kuchni".
W smoothie owocowym, które można kupić w popularnym dyskoncie, wykryto zbyt wysokie stężenie jednej z substancji wykorzystywanych do produkcji napoju. Ostrzeżenie dla klientów sklepu wydał Główny Inspektorat Sanitarny.
Czy można go schować do lodówki?
"Żeby nie doprowadzić do katastrofy żywieniowej".
"Najlepiej się klikają makarony".
Mięso z laboratorium wzbudza zarówno zainteresowanie, jak i kontrowersje na całym świecie. Pięć lat temu odwiedziliśmy holenderską firmę, która była pionierem na europejskim rynku w hodowli komórkowej mięsa. Dziś swe pierwsze kroki w tej dziedzinie stawiamy my sami. Jak wygląda proces produkcji?
Na państwa pytania na czacie odpowie ekspertka - psychodietetyczka i psychoterapeutka Elżbieta Lange.