Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa także może być zdrowe. Jednak pod jednym warunkiem.
Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że popularny słodzik - aspartam może mieć właściwości rakotwórcze.
Sprawdź, dlaczego.
Lato to najlepsza pora na randkowanie. Jeśli jesteś jeszcze przed pierwszym spotkaniem z potencjalnym kandydatem, warto odpowiednio się przygotować. Od jakiegoś czasu hitem na TikToku jest trend zwany single girl supper. Na czym polega?
Co dobrego można tam zjeść?
Poznaj porady eksperta.
Latem, szczególnie przy wysokich temperaturach, arbuz króluje na naszych stołach. Wciąż jednak nie doceniamy jego pestek, które większość z nas wyrzuca. Dlaczego nie powinniśmy tego robić i jakie są ich właściwości?
Portal kulinarny Taste Atlas przygotował zestawienie najlepszych zapiekanek świata. Choć na podium uplasowały się dania z Chile, Brazylii oraz Włoch, to na listę trafiło również jedno danie z Polski. O jaką potrawę chodzi i na którym miejscu się znalazła?
Bary mleczne to miejsce, w którym od lat nie zmienia się smak, jakość i często ludzie.
Chwasty zazwyczaj źle nam się kojarzą. Tymczasem niektóre z nich są cennym źródłem substancji odżywczych i z powodzeniem można je wprowadzić do codziennej diety. Które chwasty nadają się do jedzenia i co można z nich przygotować? Dowiecie się tego z materiału Dzień Dobry TVN.
O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli dr inż. Olga Paluchowska, dietetyk kliniczny oraz Piotr Wojtasik, dziennikarz, który przetestował post na własnej skórze.
Kruszy się, wysycha już na drugi dzień, a potem pleśnieje. Co naprawdę znajduje się w chlebie i na co zwracać uwagę przy jego zakupie? Tej sprawie przyjrzeli się reporterzy programu "Uwaga! TVN".
Czym grozi jego spożycie?
Kasza to produkt, który powinien pojawić się w naszej diecie. Stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jednak rodzajów kasz jest wiele. Czy wszystkie są równie zdrowe? Na które lepiej uważać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Ziemniaki i kiełbasa, dwa podstawowe produkty, jakich używamy w duecie na grilla, świetnie sprawdzają się w sycącej zapiekance. Tylko jak ją przyrządzić i czym doprawić, aby zniewalała smakiem?
Kuchnia żydowska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Dlaczego? Potrawy kuchni żydowskiej są bardzo zdrowe i smaczne. Obecnie w zdecydowanej większości dużych miast znajduje się przynajmniej jedna żydowska restauracja. Wyborny smak i aromatyczne przyprawy sprawiają, że dania żydowskie kuszą nie tylko zwolenników koszernej diety, ale także smakoszy niezwiązanych z żydowską kulturą. Podpowiadamy, które potrawy żydowskie są najsmaczniejsze!
Korowaj to nieco zapomniane ciasto, które niegdyś pojawiało się na weselach. Co warto o nim wiedzieć? Jak powstaje? Jaką pełni funkcję? Odpowiedzi na te pytania szukał Mikołaj Rey.
Ryba mintaj jest bardzo popularna i łatwo dostępna, a co za tym idzie, bardzo często gości na naszych na stołach podczas obiadu. Jest delikatna w smaku i dobrze komponuje się z warzywami. Upiecz ją w piekarniku, aby podkreślić głębię jej smaku.
Badania wskazują, że wysokotłuszczowa dieta w okresie ciąży wpływa na upodobanie do słonych smaków potomstwa. Co więcej, wpływa również na metabolizm. Japońscy naukowcy uważają, że odkrycie może mieć znaczący wpływ na rozwój chorób związanych z otyłością.
Kuchnia portugalska jest nie tylko bardzo aromatyczna, różnorodna, ale i zdrowa. Bazuje bowiem, podobnie jak kuchnia śródziemnomorska, na rybach oraz owocach morza. Portugalczycy sięgają jednak chętnie także po dania z wieprzowiną, wołowiną, koziną lub baraniną.
Dzieci potrafią być bardzo wybredne, więc wiele dań im nie smakuje. Jednak z czasem preferencje się zmieniają i to, co przed laty kogoś odrzucało na sam zapach, później może stać się ulubionym przysmakiem.
Ekspertka wskazuje, jak temu zapobiec.
Na taką smaczną przekąskę zapewne skuszą się i dorośli. Jak zrobić shake czekoladowy?
Mimo że tłusty czwartek mamy już dawno za sobą, to sezon na pączki trwa w przyrodzie przez całą wiosnę. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Jakie mają właściwości? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Dzielnia Saska Kępa jest dość nietypowym miejscem, bo daje drugiego życie… rzeczom. Zamiast wyrzucać nadmiar niepotrzebnego jedzenia czy przedmiotów, podzielmy się nimi. Tym samym nie tylko uszczęśliwimy nowego właściciela, ale także ograniczmy ilość odpadów. O inicjatywie opowiedziały nam więcej Magdalena Piotrowska i Zofia Chlebowska z Dzielni Saska Kępa oraz Marcelina Zjawińska prezeska fundacji Splot Społeczny.
Sylwia Majcher, ekspertka praktycznych rozwiązań w kuchni opowiedziała, co zrobić, by dania z Wielkanocy się nie zmarnowały.
Wydawałoby się, że na diecie eliminacyjnej nie ma mowy o jedzeniu ciastek i deserów. Nic bardziej mylnego! Słodycze bezglutenowe, a także te bez laktozy i cukru, bez trudu zrobimy samodzielnie. Mogą opierać się na bakaliach, gorzkiej czekoladzie i mące bezglutenowej.
"Mówienie, że jestem na diecie, to słaby pomysł".
Opanowanie sztuki posługiwania się sztućcami jest nie lada wyzwaniem dla małego dziecka.