Z kamerą Dzień Dobry TVN podpatrzyliśmy, jak powstawał teledysk do piosenki Filipa Mettlera. Udało nam się też namówić artystę do występu na naszej scenie. Jak Wam się podoba jego utwór "Wiary ślad"?
Jak policzyć, ile spożywa się tłuszczu w ciągu dnia? Których tłuszczy powinnyśmy unikać? Czy tłuszcze mogą zaburzać zegar biologiczny? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Anna Jelonek, dietetyk. Czy tłuszcz może być przyczyną bezsenności?
Gotować zaczęła 26 lat temu dla syna alergika, dziś jest jedną z najpopularniejszych w Polsce food designerek! Martę Gessler odwiedziliśmy podczas świątecznej sesji fotograficznej.
Miss Rose, Dominik Azazel oraz Sebastian Junior to mistrzowie w sztuce tatuażu. Do Warszawy przyjechali najlepsi tatuatorzy z całego świata. Czy tatuaż to moda czy forma sztuki?
Kinga Rusin deklaruje, że jest flexitarinką, lubi warzywa, owoce, kurczaka z grilla, pieczoną rybę i tatar. Magda Gessler lubi surowe ryby, chude mięso, limonkę, warzywa, jajka oraz grejpfruty. Maryla Rodowicz ceni chude mięso, drób, ryby, tofu, nabiał odtłuszczony, jajka, oliwę z oliwek, otręby owsiane. W studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Dorota Osóbka omówiła diety gwiazd pod kątem ich przydatności zdrowotnej i dietetycznej.
Anoreksję uważa się za "chorobę kobiecą" jednak, jak się okazuje, dotyczy ona również mężczyzn. O swojej walce z anoreksją opowiedział niedawno znany skoczek narciarski Sven Hannawald. W studiu Dzień Dobry TVN o "męskiej anoreksji" rozmawialiśmy z projektantem mody Robertem Kupiszem i dr. n. med. Cezarym Żechowskim.
W Chinach, zamiast "dzień dobry", pyta się: "czy już jadłeś?". Jedzenie w kulturze chińskiej jest bardzo ważne. Po pekińskich restauracjach i fast-foodach oprowadziła nas Justyna Szpakowska, dziennikarka chińskiej telewizji.
Moda na "street food", czyli jedzenie uliczne, powoli wkracza do Polski. Co już można zjeść na ulicach polskich miast, a co pojawi się na nich niedługo? Lubicie uliczne jedzenie?
... i kim są foodhunterzy? O tym wstudiu Dzień Dobry TVN restauratorka Agnieszka Kręglicka i Agnieszka Małkiewicz,ekspert ds. marketingu gastronomicznego.
Reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer wybrał się w podróż samolotem, by sprawdzić, jak smakuje jedzenie w powietrzu. Co wpływa na jakość jedzenia na pokładzie samolotu i czy można się tym jedzeniem najeść? A co o posiłkach w samolotach myśli sam Stephen Mull, ambasador USA w Polsce?
Ekspert Dzień Dobry TVN dr Piotr Gryglas wyjaśnił nam, czym grozi nałogowe podjadanie. Do czego takie obsesyjne podjadanie może doprowadzić i jak temu zapobiec? Dlaczego jedzenie sprawia nam przyjemność?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który specjalnie dla Was, przyrządził kilka potraw z warzyw strączkowych. Znacie te przepisy?
Rynek wydawniczy pęka w szwach nasycony książkami kucharskimi. Teraz to już nie tylko lakoniczne przepisy, ale całe poematy kulinarne. Stacje telewizyjne prześcigają się w tworzeniu coraz to nowszych programów kulinarnych. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: szef kuchni i juror programu „Masterchef” Michel Moran, aktorka i autorka książki kucharskiej Bożena Dykiel oraz blogerka kulinarna Aga Kozak. Skąd takie umiłowanie jedzenia i jego sposobów przyrządzania?
Według najnowszych badań, w Europie wyrzuca się średnio 179 kilogramów jedzenia na osobę rocznie. Polska znajduje się w grupie krajów, w których marnuje się najwięcej żywności. Z dr hab. Krystyną Rejman z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW rozmawialiśmy o tym, jakie produkty najczęściej wyrzucamy, dlaczego kupujemy ponad miarę i jak ograniczyć straty żywności.
Kaszanka wietnamska, owoc durianu, jackfruit. Czy bary w Polsce, które serwują wietnamskie jedzenie mają cokolwiek wspólnego z tymi, które Maciej Nowak odwiedził w Hanoi? Jak czuł się po zjedzeniu psa i co podarował prowadzącym?
Tym razem, niestety po raz ostatni, Maciej Nowak i Dyrektor Zarządzający Noble Concierge Edyta Brykała pod lupę wzięli restauracje, a w nich potrawy z ryb. Gdzie przyrządzane są najlepiej?
Pochodna robaków, środek do zwalczania wszy w lodach. Mowa o koszenili, czyli naturalnym czerwonym barwniku pozyskiwanym z mszyc oraz o piperonalu – związku organicznym stosowanym w przemyśle perfumeryjnym oraz jako aromat do likierów. Czy te substancje mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Magdalenę Makarowską.
Zamiast stołówek w szkołach pojawi się catering. Palcówki edukacyjne podjęły taką decyzje ze względów finansowych. Czy posiłki serwowane przez firmy zewnętrzne będą równie wartościowe co te przygotowane przez szkolne panie kucharki? W studiu Dzień Dobry TVN, o wartościach odżywczych posiłków cateringowych, rozmawialiśmy z Grzegorzem Łapanowskim.
Filip Chajzer we włoskich Alpach nie tylko uczył się jeździć na nartach, ale jako smakosz sprawdzał także, co można zjeść po długiej jeździe na stoku. Co to jest bombardino? Kanapka z szynką za 6 euro, czy włoska pasta jak u mamy? Co jedzą prawdziwi narciarze? Czy to prawda, że Polacy przyjeżdżają w Alpy z własnym jedzeniem?
Dzień na planie serialu "Julia" zaczyna się wcześnie rano - śniadaniem, po którym wszyscy idą do swoich zajęć. Co ekipa telewizyjna jada na obiad? O czym myśli na planie główna bohaterka? Ile potrafi zjeść podczas jednego dnia zdjęć?
Reni Jusis nakłania do tworzenia miejsc przyjaznych dzieciom oraz na wyrzuceniu z restauracyjnego menu fast foodów. W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała o swoim nowym przedsięwzięciu.
Polacy utożsamiają zdrowe odżywianie przede wszystkim z regularnym spożywaniem trzech posiłków dziennie. Czy rzeczywiście to wystarczająca ilość? Jak się odżywiać, czego unikać, jakich produktów nie łączyć? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Alicję Kalińską.