„Poziomki 2016/2017. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce” to najnowsze wydanie przewodnika kulinarno-hotelarskiego Magdy Gessler. Jakimi kryteriami kieruje się restauratorka podczas tworzenia tego poradnika i jakie perełki możemy znaleźć na jego stronach? Jak myślicie, gdzie właśnie wybiera się Magda Gessler? :)
Czasami to nie głód sprawia, że jemy, a emocje. W Dzień Dobry TVN trenerka zdrowia rodziny i mentor żywieniowy Marta Pawłowska wytłumaczyła, dlaczego pod wpływem stresu i emocji sięgamy po coś słodkiego. Dowiedzieliśmy się również, co należy robić, by nie zajadać emocji.
Rozpoczęły się zdjęcia do nowej edycji MasterChefa. Z tej okazji dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska postanowiła zapytać napotkane na planie programu gwiazdy, czy zdarza się im jeść w pracy. Zobaczcie, co powiedzieli: Joanna Krupa, Aldona Jankowska, Michel Moro i Magda Gessler. Znana restauratorka powiedziała również, dzięki czemu jest w "ósmym niebie".
Niejedna gwiazda przyznaje się do tego, że stosuje jakąś dietę. A jakie ograniczenia w żywieniu wprowadzili: Filip Bobek, Natalia Siwiec, Julia Kamińska, Maja Sablewska, Grażyna Wolszczak, Natasza Urbańska, Beata Sadowska, Tamara Gonzalez Perea, Marcin Paprocki i Mariusz Brzozowski? Z gwiazdami rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska. Zobaczcie, co jada Marcin Meller podczas tzw. dnia świni i, co go wzrusza, kiedy ogląda serial "Mad Men" :)
Marta Bradshaw stworzyła portal, dzięki któremu obcy sobie ludzie mogą zjeść wspólny posiłek. Powiedziała nam o zasadach udziału w takich spotkaniach i okolicznościach powstania pomysłu. Mogliśmy również poznać kucharzy biorących udział w projekcie.
Marnowanie jedzenia to obecnie jeden z powszechniejszych ekologicznych problemów. Statystycznie wyrzucamy aż 1/4 żywności. Jak temu zapobiec? Robiąc zakupy warto je odpowiednio wcześniej zaplanować, ale to nie wszystko. Swoimi sposobami podzieliła się z nami Katarzyna Dulko-Gaszyna, ekspert IKEA.
Wielu z nas zamawia jedzenie na wynos lub korzysta z restauracji. Wtedy najchętniej sięgamy po kebaby i pizze. Dlaczego? Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dziennikarza i eksperta kulinarnego Pawła Lorocha oraz muzyka i właściciela restauracji Marka Kościkiewicza, by zapytać ich o kulinarne upodobania Polaków. Dowiedzieliśmy się również, kim chciałby zostać Marcin Prokop :)
Wiele osób, które pofolgowały sobie z jedzeniem podczas Wielkanocy, teraz przechodzi na diety, które mają pomóc w powrocie do wagi sprzed świąt. A jak gwiazdy dochodzą do siebie? Zapytała o to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska. Poznaliśmy również osobiste historie Maćka Sieradzky'ego z jedzeniem w tle.
Polacy są na piątym miejscu wśród krajów Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności. Przeciętna polska rodzina marnuje ok. 4 kg żywności tygodniowo. To dużo. Co najczęściej wyrzucamy do śmieci? Jak możemy ograniczyć marnowanie jedzenia? Zapytaliśmy o to gości Dzień Dobry TVN: szefa kuchni Jana Kuronia i Marcina Pietrowskiego - zaangażowanych w walkę z marnowaniem żywności.
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan doszli do wniosku, że niektóre grupy produktów spożywczych mają działanie uzależniające. Dla widzów Dzień Dobry TVN sprawdziliśmy, jakie jedzenie może uzależniać i jak walczyć z tego typu nałogiem.
Na świecie marnuje się bardzo wiele jedzenia. Francja postanowiła poradzić sobie z tą sytuacją i zabroniła supermarketom wyrzucania jedzenia. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności Magdalenę Krajewską i restauratorkę Agnieszkę Kręglicką, by porozmawiać o problemie marnowania żywności w Polsce. Zastanawialiśmy się, dlaczego sieci handlowe, mimo deklarowania chęci przekazywania jedzenia organizacjom charytatywnym, nie robią tego i co sami możemy zrobić, by nie marnować pożywienia. Zobaczcie, co najczęściej wyrzucamy do śmieci.
Justyna Adamczyk jest redaktor naczelną polskiej edycji jednego z międzynarodowych przewodników gastronomicznych i szefową grupy tajemniczych inspektorów oceniających restauracje. Jakie doświadczenie trzeba posiadać by zostać inspektorem kulinarnym, czy można się tego nauczyć? Jakie są największe zalety i grzechy polskiej gastronomii i jakie jest najlepsze danie jakie jadła pani Justyna?
Gwyneth Paltrow postanowiła przeżyć tydzień za 29 dolarów, co w przeliczeniu na polską walutę wynosi ok. 107 zł. Na co je przeznaczyła? Czy jej lista zakupów jest podobna do tej, którą stworzyły - zapytane przez dziennikarza Dzień Dobry TVN Filipa Chajzera - Polki? Według jednej z pań, Polak wydaje tygodniowo na wyżywienie około 50 zł. Co Filip kupił za tę kwotę? Do jakich wniosków doszedł w połowie eksperymentu? Jak Filip podsumował akcję aktorki?
Co dziesiąte dziecko cierpi na neofobię żywieniową. Wielu rodziców nawet o tym nie wie, że to schorzenie dotknęło ich maluchów. Co to jest neofobia żywieniowa? Jak ją odróżnić od zwykłego grymaszenia? Jak sobie radzić z tym schorzeniem? Skąd się bierze ta przypadłość? W Dzień Dobry TVN gościliśmy: terapeutę neurorozwojowego Małgorzatę Tchurz i mamę 3-letniego Kuby Magdalenę Taracińską-Cifuentes.
Staś urodził się z bardzo rzadką chorobą. Urodził się z wadą przełykowo-tchawiczą, miał połączony układ oddechowy z pokarmowym. Żeby żyć - trzeba jeść, żeby jeść - trzeba umieć jeść. Na początku rodzice uczyli go jeść na sucho. W studiu Dzień Dobry TVN gościem Anny Maruszeczko była Beata Stawicka, mama Stasia i założycielka szkoły jedzenia. Zapraszamy na kolejny odcinek "Zielonych Drzwi".
Z okazji Światowego Dnia Ostrego Jedzenia dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer sprawdził, czy Polacy lubią dania z ostrymi przyprawami. Trafiło się też towarzystwo z zagranicy. Kto lubi na ostro, a kto nie? Zobaczcie!
Dziecko potrzebuje naszego wsparcia i nauki, by móc zacząć samemu jeść. Dzieci we wszystkim naśladują swoich rodziców. Miękkie kawałki owoców i warzyw, małe pomidorki. Jedzenie uformowane w zwierzaki. Jakie jeszcze produkty wybierać do nauki samodzielnego jedzenia? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała Anna Rzeszotek.
W czasach pogoni za pieniądzem i karierą wspólne posiłki odeszły do lamusa. Trudno zgrać się w czasie. Rodzinne posiłki budują poczucie rodzinnej wspólnoty. Okazuje się jednak, że są tacy, którzy żyjąc w sposób nieregularny potrafią zsynchronizować czas swoich bliskich. Jak? Podobno wystarczy chcieć. Nasi goście są na to niepodważalnym dowodem. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi były: Magdalena Godlewska, producentka spektakli teatralnych, oraz Krystyna Demska-Olbrychska – agentka i żona Daniela Olbrychskiego. Czy to, że Pani Krystyna pracuje ze swoim mężem sprawia, że częściej się widują czy wręcz odwrotnie - rzadko spędzają ze sobą czas?
Studio Dzień Dobry TVN odwiedził dziś Peter Czerwinski znany internautom pod pseudonimem "Furious Pete"! Kiedyś chorował na anoreksję teraz promuje zdrowy tryb życia i... jest posiadaczem czterech rekordów Guinnessa w jedzeniu na czas! Jak czuje się człowiek po zjedzeniu jednej z najostrzejszych papryczek świata czyli "Skorpiona z Trynidadu"?
Domnika Gwit schudła 42 kilogramów w sześć i pół miesiąca. Teraz nosi rozmiar 36. Schudła dla zdrowia. W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała o swoich zmaganiach z nadwagą. Czy wciąż musi z nią walczyć? Gwit twierdzi, że jej otyłości częściowo winne są sklepiki szkolne. Maciej Miecznikowski, muzyk, tata Maćka i Zosi, jest założycielem fundacji "Wiemy, co jemy". Jak przekonać dzieci do zdrowego jedzenia? Co dzieci jedzą w szkole podczas przerwy?
Robią coś smacznego, dobrego i pożytecznego. Jednak, jak sami przyznają to praca, która męczy. Jednak zadowolone miny ich klientów rekompensują im zmęczenie. Jak wygląda praca "obwoźnych handlarzy jedzeniem", czyli popularnych foodtruckerów? Na pewno na brak pracy i wrażeń nie mogą narzekać.
Charczy jak świnia i nawet wygląda jak świnia... skrzyżowana z nietoperzem - przynajmniej tak twierdzi Filip Chajzer. Ale jest to pies - i to wyjątkowy - bo salonowy buldog francuski. Dziennikarz Dzień Dobry TVN wybrał się na zlot buldogów francuskich, by przyjrzeć się z bliska charczącym psom i ich właścicielom. Dla kogo są buldogi francuskie i czy to psy towarzyskie?
Wiele się mówi o tym, że w dobie mediów społecznościowych ludzie zamykają się w domach i kontaktują się z innymi głównie przez internet. Jak się jednak okazuje, coraz więcej osób rezygnuje ze "świata on-line" i zaczyna spędzać czas poza domem, w "realu". O przyczynę tej zmiany zapytaliśmy gości Dzień Dobry Wakacje: antropologa kultury Roberta Zydla i przedstawiciela Groupon Polska Piotra Haładusa.
Organizatorka Wine&Food Noble Night Edyta Brykała i Mikołaj Rey, poszukując najlepszej restauracji w Polsce, odwiedzili Ostródę, Wrocław i Warszawę. Czy któreś z dań zaproponowanych przez szefów kuchni zaskoczyło ich?
Czym restauracje biorące udział w konkursie "Wine&Food Noble Night" zaskoczyły Mikołaja Reya?
Dziś w kuchnia Dzień Dobry TVN Katarzyna Maciąg i Marta Dymek przygotowały kilka dań na bazie botwinki na naszym stole pojawiły się m.in.: sałatka z kaszy gryczanej, chłodnik, kokosowe curry. Smacznego!
Podobno siedzenie i jedzenie przy wspólnym stole zbliża. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer. Odwiedził restaurację, w której zamiast czteroosobowych stolików, stoi jeden stół socjalny. Filip nie tylko podpytywał gości o wrażenia dotyczące stołu, ale również moderował rozmowę ludzi, którzy przed wejściem do restauracji nie znali się.
Piknik to jej pasja, bo jak mówi Magda Gessler, jedzenie w naturze jest cudowne pod warunkiem, że nie ma komarów i mrówek. Jak wspomina rodzinne pikniki z rodzicami? Co jedli podczas takich pikników? Czy Magda Gessler ma czas, by organizować teraz pikniki dla swojej rodziny? Jakiego dania nie może zabraknąć na pikniku znanej restauratorki i kreatorki smaków? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska.
Jedzenie w magazynach i czasopismach oraz na portalach internetowych wygląda smacznie i ładnie. Problem pojawia się wtedy, kiedy chcemy to samo powtórzyć na naszym stole. Jednak wtedy okazuje się, że gulasz to brązowa breja, a naleśniki wyglądają jak papirus upstrzony czarnymi plamami. W studiu Dzień Dobry TVN Aleksandra Trochimiuk zdradziła nam arkana fotografowania jedzenia.
W tym roku wyróżnienie gwiazdką otrzymała jedna z warszawskich restauracji. Gwiazdki przyznają anonimowi inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje na całym świecie. Czym różnią się serwowane posiłki w zachodnich restauracjach od tych podawanych w polskich? W studiu dzień Dobry TVN gośćmi byli: Michel Moran, juror programu Masterchef i szef kuchni, oraz Artur Moroz -restaurator.