Beszamel to składnik wielu popularnych potraw. Przepis jest prosty i sos może przygotować praktycznie każdy. Jak się robi sos beszamelowy i co warto o nim wiedzieć?
Syrop glukozowo-fruktozowy w dużych ilościach wykazuje wysoką szkodliwość dla zdrowia. Sprzyja rozwojowi otyłości, cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Syrop glukozowo-fruktozowy dodawany jest m.in. do słodyczy, napojów gazowanych i produktów mlecznych.
Polska kuchnia to nie tylko schabowy i rosół. Turyści, którzy odwiedzają nasz kraj, zajadają się także zupą grzybową, żurkiem czy plackami ziemniaczanymi. Które z tych potraw smakują im najbardziej? Odpowiedzi na to pytanie dostarczył ranking przygotowany przez TasteAtlas.
Lato to czas, kiedy w sklepach i na targowiskach pojawia się największy wybór sezonowych owoców. Warto to wykorzystać i przygotować z nich mrożonki. Jak prawidłowo mrozić owoce? Które owoce nadają się do mrożenia, a których lepiej nie poddawać takiej obróbce?
Ramen to pochodząca z Japonii, bardzo prosta w przyrządzeniu potrawa. Jest również niedroga, a możliwość dodania do niej różnych składników sprawia, że trafia w gusta kulinarne wielu smakoszy. Być może dlatego potrawa ta zrobiła tak wielką furorę na całym świecie, a szczególnie w Ameryce?
Pieczeń rzymska, bardziej znana jako klops, to danie popularne na wielkanocnych stołach, ale sprawdzi się również przy innych okazjach. Zastanawiasz się, jak ją najlepiej przygotować? Poznaj nasze przepisy!
Polacy kochają grillować! Czym i w jaki sposób czyścić ruszt, by nadawał się do użycia?Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN zdradził Wiesław Skiba, złota rączka.
Polacy znajdują się w czołówce najbardziej otyłych narodów. Do tego, coraz więcej z nas zmaga się z cukrzycą czy chorobami układu krążenia. Takich problemów ze zdrowiem można jednak uniknąć. Wystarczy zjeść w ciągu dnia jeden wegański posiłek. Czy taka drobna zmiana wystarczy, aby nie chorować i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem? Co można jeść na kolację? W Dzień Dobry TVN na ten temat rozmawialiśmy z Michałem Wrzoskiem, dietetykiem.
Ostatnio jedna z sieci supermarketów zwolniła pracownicę za to, że "freeganizowała", czyli zjadła truskawki, które były przeznaczone do wyrzucenia. W Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z polskimi freeganami o tym, skąd biorą produkty i czym dla nich jest freeganizm.
Agnieszka Włodarczyk od soboty przebywa w szpitalu. Decyzję o tym, że powinna w nim zostać, podjął lekarz, po wykonaniu badania KTG. Nam powiedziała, jakie warunki panują w placówce i czy jest zadowolona z posiłków, które są tam podawane.
W dzisiejszych czasach zamawiamy, kupujemy i konsumujemy coraz więcej. Niestety w związku z tym zwiększa się zjawisko marnotrawienia żywności. Ile razy wyrzuciliście coś z lodówki, bo było już przeterminowane, nieświeże bądź niedobre? Świadome zakupy są kluczem do sukcesu, pomocna może być także nowa aplikacja, która za niewielką cenę pozwala nam zaopatrzyć się w posiłki na cały dzień i wesprzeć lokalne restauracje.
Lody należą do najbardziej uwielbianych deserów na świecie, jednak ich idealne przygotowanie nie jest prostą sztuką. Doskonale o tym wiedzą bracia Bartoti, którzy swoje przysmaki tworzą na podstawie rodzinnej receptury. Ich lodziarnia w rankingu tych najlepszych w Polsce zajmuje pierwsze miejsce. W Dzień Dobry TVN zdradzili, czego to zasługa.
Nie od dziś wiadomo, że wygląd posiłku ma ogromny wpływ na nasz apetyt. Im bardziej jest kolorowy i estetyczny, tym lepiej nam smakuje. Wiele osób idzie jednak o krok dalej – w dobie mediów społecznościowych chętnie dzielimy się wyglądem naszych kulinarnych dzieł lub żywieniowych szaleństw w restauracjach. Poznaj tajniki fotografii żywności i spraw, żeby Twoje zdjecie skutecznie rozbudziło apetyt!
Już niedługo czekają nas wakacyjne wyjazdy. Z powodu pandemii w wielu hotelach i restauracjach zmieniły się zasady obsługi klientów. Stoły szwedzkie królują jednak w większości hoteli i warto wiedzieć, jakich błędów nie powinniśmy popełniać.
W ostatnim czasie w naszym kraju powstaje coraz więcej gruzińskich restauracji i piekarni. Polacy pokochali te oryginalne smaki, które cieszą się teraz ogromną popularnością. Z tego powodu w Dzień Dobry TVN rodowici Gruzini, Zurab Shamugia i Otari Rekwashili, opowiedzieli o swoich wypiekach.
Pandemia wywróciła nasze życie do góry nogami. Na te kilkanaście miesięcy cały świat skurczył się do czterech ścian mieszkania. Zamknięcie zmieniło nasze nawyki oraz przyzwyczajenia. Zaczęliśmy też inaczej się odżywiać. Główny Urząd Statystyczny postanowił sprawdzić, co Polacy jedli w czasie pandemii i które produkty kupowaliśmy najczęściej.
Niejadek to koszmar każdego rodzica. Zarówno cierpliwość, jak i kreatywność w wymyślaniu nowych sposobów na skłonienie dziecka do jedzenia mają swoje granice. Poszerzanie diety nigdy nie jest proste, ale można sprawić, żeby stało się to łatwe dla rodziców i przyjemne dla dzieci.
Zbyt mała waga ciała to problem, z którym zmagają się zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Wielu osobom zastanawiającym się, co jeść, żeby przytyć, wydaje się, że powinny spożywać jak najbardziej tłuste i obfite potrawy – to nie do końca jest prawdą. Poznaj zdrową dietę, żeby przytyć.
Haggis to tradycyjna szkocka potrawa, która ma zarówno grono oddanych wielbicieli, jak i zagorzałych przeciwników. Co to takiego haggis? Przepis na potrawę jest ściśle strzeżony przez szkockie klany, każdy z nich przygotowuje bowiem haggis w nieco inny sposób. Czy da się więc go wykonać samodzielnie w domu?
E171 to jeden z częściej wykorzystywanych w przemyśle spożywczym barwników. W ocenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dwutlenek tytanu (E117) może być niebezpieczny dla zdrowia. W których produktach można go znaleźć? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Mileną Nosek, dietetykiem klinicznym.
Chłodny kwiecień mocno dał się we znaki rolnikom. Ostatnie przymrozki odczujemy jednak wszyscy, a już na pewno ci, którzy uwielbiają desery z truskawkami. W tym roku ceny tych owoców pójdą w górę. Ile w 2021 zapłacimy za kilogram truskawek?
Przed nami sezon grillowy. Nieoficjalnym początkiem w Polsce jest majówka.Jaki grill wybrać? Co można na niego położyć, a których produktów lepiej nie grillować? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Janem Kuroniem, kucharzem.
Filozofia życia w taki sposób, by wykorzystywać otaczające nas rzeczy kilkukrotnie, staje się trendem na całym świecie i nie chodzi jedynie o gotowanie. Czym jest coraz bardziej popularna zasada zero waste w kuchni? Jak wprowadzić jej reguły, by stały się normą?
Dzisiejszy kanon piękna zakłada, że kobieta musi być bardzo szczupła. Osiągnięcie tego ideału wiąże się z ciągłymi ograniczeniami i restrykcjami żywieniowymi. W ocenie psychodietetyczki Małgorzaty Akkuş z takiego podejścia do jedzenia nie wychodzi nic dobrego. Remedium na wszystkie diety może być jedzenie intuicyjne. Na czym to polega?
Mikołaj Rey w poszukiwaniu nowych smaków, tym razem wybrał się do Jackowa Dolnego. Kucharz spotkał się tam z Barbrą Polak, aby spróbować tzw. pyzuchów. Co to za danie i jak je przygotować? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Unia Europejska chce zmienić nawyki żywieniowe swoich mieszkańców. Komisja Europejska zamierza zakazać promocji mięsa (nawet tego, które pochodzi z równoważonych hodowli), a także wina. Politycy chcą w ten sposób przekonać do częstszego sięgania po owoce i warzywa.
Ułożenie właściwej diety dla psa to nie lada wyzwanie. Właściciele czworonogów zastanawiają się często, jak komponować posiłki, aby były wartościowe i zdrowe. Kontrowersje wśród hodowców wzbudza podawanie psu surowego mięsa. Czy jest zdrowe, czy wpływa korzystnie na psi organizm? Czy wręcz przeciwnie – może mu zaszkodzić?
Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.
Agnieszka Eem wygrała konkurs na najlepszą domową pizzę neapolitańską, zorganizowany w sieci przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Na podium znalazł się jeszcze jeden nasz rodak - Adrian Gromek.
Guawa to owoc ceniony za swoje unikalne walory smakowe, a także liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywana jest do przyrządzania rozmaitych deserów, jak też wytrawnych przystawek. Guawa obniża poziom cukru we krwi, stabilizuje ciśnienie tętnicze oraz działa uelastyczniająco na skórę.