Mangostan to owoc uprawiany w strefie tropikalnej, rosnący na drzewach o tej samej nazwie. Chińczycy określają go "królową owoców" (królem jest według nich inny owoc – durian).
Żywienie dziecka to niełatwy temat. Niektóre maluchy nie mają żadnych problemów z jedzeniem i chętnie sięgają po nowe smaki. Inne - choćby rodzice stanęli na głowie - nie chcą jeść wcale. Dlaczego?
Zjedzone o odpowiedniej porze - tak. Sprawdź, kiedy.
Czym charakteryzuje się kuchnia kubańska? W kilku słowach można opisać ją jako "coś z niczego", ponieważ tradycyjne potrawy kubańskie są proste w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne.
Sprawdź, jak jeść papaję.
Słońce zachęca do piknikowania, niestety wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu bakterii chorobotwórczych.
Pomiędzy wakacyjnymi szaleństwami trzeba znaleźć czas na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Dotyczy to zarówno dorosłych jak i dzieci. Co zjeść, aby mieć energię do zwiedzania i zabawy?
Wyniki badań są niepokojące.
Owoce i warzywa powinny stanowić lwią część naszej diety. Jednak wielu z nas nie potrafi się przestawić i zrezygnować lub ograniczyć jedzenie mięsa.
"Bułka z chlebem posmarowana nożem" .
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się owoce morza – warto wiedzieć, jak należy je jeść oraz przyrządzać. A sposobów tych jest całkiem sporo, bowiem małże to nazwa dla ponad 8 tys. gatunków mięczaków. Można je smażyć, zapiekać, gotować, a nawet spożywać całkiem na surowo. Sprawdź, jak jeść małże, aby nie narazić się na faux pas w towarzystwie.
Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami w najlepsze rozpoczęliśmy sezon grillowy. Jeśli właśnie planujecie wspólny posiłek w gronie znajomych czy rodziny, świetnie się składa. Mamy kilka pomysłów na to, jak zaskoczyć domowników i przygotować potrawy, które skradną nie tylko ich serca, ale i podniebienia. Jakie przekąski wybrać na grilla?
Owoce (i warzywa) powinny stanowić lwią część naszej diety. Są zdrowe i bogate w substancje, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Niestety często są pryskane dla ochrony przed szkodnikami i aby dłużej zachowały trwałość. Jak oczyścić owoce pestycydów? Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN pokazywała Kornelia Westergaard, technolog żywienia, biotechnolog, propagatorka zdrowego odżywiania.
Bałkany to duży region w południowo-wschodniej Europie, dlatego na pojęcie „kuchnia bałkańska” składa się wiele potraw pochodzących z poszczególnych krajów leżących na Półwyspie Bałkańskim i w jego sąsiedztwie. Są to więc przede wszystkim państwa wchodzące w skład byłej Jugosławii, a także Grecja i Bułgaria. Od setek lat przenikają się tu najlepsze smaki kuchni Wschodu i Zachodu, dzięki czemu na Bałkanach z pewnością nigdy nie pozostaniemy głodni.
Mazury cieszą się wielkim zainteresowaniem Polaków szczególnie w okresie wakacyjnym. Urokliwe jeziora i świeże ryby przyciągają tysiące turystów. W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey postanowił odwiedzić najbardziej smaczne miejsca.
Ich spożywanie i przyrządzanie nie jest skomplikowane. Poznaj owoce morza, które zachwycą nawet największych smakoszy.
Bułgarska kuchnia sięga swą historią aż do pradawnych czasów. Kusi swym bogactwem i niezwykłą różnorodnością.
Co to jest freeganizm? Na czym polega skipowanie? O tym w Dzień Dobry TVN opowiadała blogerka Ola Kleinszmidt.
Jednym z egzotycznych dań, które szczególnie przypadło do gustu Polakom, jest falafel. Co ciekawe, doczekał się on nawet swojego święta. Skąd pochodzi ta potrawa i jak ją przygotować?
Najnowsze badania pokazują, że wakacje to dla Polaków nie tylko czas odpoczynku. Wielu z nas podczas urlopu skupia się na jedzeniu i poszukiwaniu nowych kulinarnych doznań. Co ciekawe, to właśnie na jedzenie w czasie wakacji wydajemy najwięcej pieniędzy. Ile gotowi jesteśmy za nie zapłacić?
Sposób odżywiania ma olbrzymi wpływ na to, jak działa nasz organizm. Dzięki zdrowej i prawidłowo opracowanej diecie można złagodzić, a nawet wyleczyć niektóre schorzenia.
Pestki dyni to źródło wielu witamin i wartości odżywczych.
Polska słynie ze swojej pysznej kuchni, w której królują pierogi, kotlety schabowe czy bigos. Ale są w naszej tradycji i takie potrawy, które trudno przełknąć obcokrajowcom. Ryan Socach, Amerykanin, spróbował, jak smakują cynaderki, salceson czy galareta. Co nie przypadło mu do gustu?
Wiele warzyw, które kiedyś bardzo często gościły w polskiej kuchni, nagle przestaje się w niej pojawiać. Niektóre z nich po pewnym czasie znów wracają do łask. Właśnie tak jest z pasternakiem zwyczajnym.
Persymona to owoc, w którego produkcji przodują Chiny. Drzewo persymony jest najstarszym sadowniczym gatunkiem w Chinach Północnych.
Mikołaj Rey zabrał nas w kolejną kulinarną podróż. Tym razem wybrał się na radomską wieś. Spotkał się z tam kołem gospodyń wiejskich i wspólnie przygotowali tradycyjne pierogi. Jak one powstają? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Urząd Ochrony Konkurencji i konsumentów wziął pod lupę restauracje w miejscowościach turystycznych oraz punkty gastronomiczne na stacjach paliw i dworcach. Wyniki kontroli są zatrważające. Małgorzata Cieloch, rzeczniczka prasowa UOKiK, goszcząc w Dzień Dobry TVN wyjaśniała, jak jesteśmy oszukiwani i jak możemy się przed tym bronić.
Spełnienie podstawowych zasad ma wpływ na żywotność i zdrowie zwierzaka.
Ekspertka podpowiada, co można zamrozić .
Za nami święta wielkanocne, tradycyjnie wiele osób celebrowało je przy rodzinnym śniadaniu czy obiedzie. Jednak na co dzień usiąść razem przy jednym stole to nie lada wyzwanie.