Urząd Ochrony Konkurencji i konsumentów wziął pod lupę restauracje w miejscowościach turystycznych oraz punkty gastronomiczne na stacjach paliw i dworcach. Wyniki kontroli są zatrważające. Małgorzata Cieloch, rzeczniczka prasowa UOKiK, goszcząc w Dzień Dobry TVN wyjaśniała, jak jesteśmy oszukiwani i jak możemy się przed tym bronić. Jak oszukują restauratorzy?
Inspekcja przeprowadzona przez UOKiK wykazała, że co drugi przedsiębiorca nie przestrzega przepisów. Sprawdzono głównie lokale w kurortach oraz te przy głównych szlakach komunikacyjnych. Okazuje się, że wyryte nieprawidłowości porywają się z tymi, które zauważono w ubiegłym roku. Dotyczą one głównie braku cen przy sprzedawanych produktach lub nieokreślonej wielkości napojów i potraw. Konsument kupuje więc kota w worku: nie wie, ile za niego zapłaci i jakiej jest on wielkości.
- Konsument-turysta jest nietypowy, bo serwujący posiłek zakłada, że być może nie wrócimy do tego miejsca - tłumaczyła rzeczniczka UOKiK. - Na 360 skontrolowanych placówek co druga miała jakąś nieprawidłowość.
Jednym z najczęstszych uchybień jest również zastępowanie składników ich tańszymi zamiennikami. Tutaj najczęściej ofiarą padają sery i mięso. I tak zamiast fety dostajemy twaróg typu greckiego, a szynka parmeńska jest wędzonym na surowo mięsiwem, które ma niewiele wspólnego z włoskim przysmakiem. Do klasyki gatunku należą również mrożonki udające świeże owoce oraz maślanka wymieszana z olejem w roli śmietany.
- Niedobory dotyczą głównie alkoholi - zauważa Małgorzata Cieloch. - Klient zamawia fantazyjnego drinka i a w nim była tylko parasolka, a na pewno nie było tyle alkoholu, ile powinno się znajdować - dodała.
Reklamacja w restauracji
Choć wyjście do restauracji - zwłaszcza w trakcie majówkowych wypadów - powinno być przyjemnością, to ostatecznie ma charakter transakcji. Złożone zamówienie to nic innego, jak zawarcie umowy: klient zobowiązany jest do zapłaty za produkt, natomiast lokal gastronomiczny do wykonania usługi - podania takiego posiłku jaki został zaoferowany i wybrany. Również czas realizacji zamówienia może podlegać reklamacji, tak jak temperatura posiłku. Gdy zapowiedziany przez obsługę termin nie został dotrzymany oznacza to, że lokal nie wywiązał się z umowy. Wówczas można zażądać np. obniżenia rachunku za posiłek.
Wraz ze wzrostem konsumenckiej świadomości coraz częściej goście restauracji proszą o zapakowanie na wynos niedokończonego posiłku. Tu również może pojawić się pole do nadużyć - właściciele lokali często doliczają za to dodatkową opłatę. Mogą to zrobić, jednak mają obowiązek poinformowania o tym klienta.
- Nie powinniśmy być obciążani opłatami, o których nie wiedzieliśmy - podkreśliła rzeczniczka UOKiK. - Jeżeli idziemy dużą rodziną na majówkowy obiad i okazuje się, że serwis jest doliczany od pięciu osób, a jest nas sześcioro, to powinniśmy o dopłacie zostać poinformowani zanim zasiądziemy do tego stołu.
Co zatem należy robić, jeśli pojawią się nieprawidłowości? - Jeśli zostaniemy wprowadzeni w błąd, coś jest nie tak i nie mówię o warunkach sanitarnych, ale np. niewłaściwa gramatura, owoce, które miały być świeże, a są mrożone, to oczywiście mamy prawo do reklamacji. Usługa gastronomiczna podlega prawu kosumenckiemu tak jak wszystkie pozostałe. (...) Nie kończymy dania, tylko wołamy kelnera i mówimy, że jest to niezgodne z umową. - wyjaśnił nasz gość.
W efekcie kontroli wydano 128 decyzji z karami na łączną kwotę ponad 70 tys. zł. Przedsiębiorcy otrzymali 73 mandaty karne na łącznie 12 400 zł. UOKiK wystosował 32 wnioski o ukaranie do sądów rejonowych i wystawiono 7 pouczeń. O nieprawidłowościach poinformowano również właściwe urzędy skarbowe, urzędy miar, Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Listę skontrolowanych lokali można znaleźć na stronie UOKIK.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.
Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
Autor: Adam Barabasz
Źródło zdjęcia głównego: shironosov / Getty Images
Pozostałe wiadomości
GwiazdyLuiza z "HP" jest w związku. Jej partner też brał udział w programie. "Mój urodzinowy prezent"
ZdrowieOd urodzenia ma wirusa HIV. Powiedziała, którzy lekarze boją się go najbardziej
Psychologia"Mamusiu, ja już nie chcę tu być, na tym światku". Czy 3-latek może mieć depresję?
GwiazdyAgnieszka Kotońska znacząco schudła i nieustannie mierzy się z hejtem. "Życzą mi śmierci"
Gorgonzola – przepyszna historiaSzukasz pomysłu na wykwintną przystawkę z Gorgonzolą?
Gorące tematyZagięte kości w każdej chwili mogą przebić jej skórę. "Jestem w Polsce jedynym przypadkiem"
GwiazdyAnia Klimczewska wydała kolejną powieść. "Zaczęło się na spontanie jako wielka zabawa"
ZdrowieKrzyś zmaga się z czterokończynowym dziecięcym porażeniem mózgowym. Potrzebuje naszej pomocy
Gwiazdy18. edycja akcji "Podaruj Misia". Poznaj tegoroczne pluszaki
Styl życia"Królowa przetrwania". Nowy program z 12 znanymi kobietami. W dżungli, bez filtra i cenzury
STYLOWY SEZONNajmodniejsze stylizacje na sezon jesień/zima
DomKupujesz gwiazdy betlejemskie w dyskoncie? Zwróć uwagę na cyjacje. Co to takiego?
Przepisy kulinarneJak przyrządzić pstrąga łososiowego i krewetki? Poznaj przepisy Darii Ładochy
TechnologiaCzy zimą również można osiągnąć work-life balance?
Styl życiaJedyna taka szkoła pszczelarska w Polsce i w Europie
DomJak przygotować mieszkanie na pojawienie się dziecka? Poznaj sprawdzone sposoby
Moda i Uroda"Młodość na zamówienie 2". Maciej Panek przeprowadził zaskakującą metamorfozę
Na tropie dzikich zwierzątKoza domowa od wieków towarzyszy ludziom. Czym się charakteryzuje?
Przepisy kulinarneBudyniowe wypieki: miodownik, pączki, karpatka i bajaderki
NewsyFundacja TVN otworzyła gabinety psychologiczne. "Chcemy, by pacjenci i ich rodziny czuli się zaopiekowani"
NewsyNastolatka urodziła w lesie. "Personelowi medycznemu powiedziała, że znalazła dziecko"
Przepisy kulinarnePizza pachnąca jesienią w wykonaniu Aleksandry Juszkiewicz. Jakie składniki wybrać?
GwiazdyAgnieszka Włodarczyk i Robert Karaś wzięli ślub. Pokazali romantyczne zdjęcia
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Gwiazdy"Top Model". Natalia nie wygrała programu, ale czuje się zwyciężczynią. "Wcześniej byłam zagubiona"
GwiazdyOd pielęgniarki do Miss Polonia. "Transplantacja włosów jest takim moim konikiem"
Gwiazdy"Top Model": Sofia Konecka-Menescal była o krok od wygrania. "Tak działa życie"
Styl życia14 kg listów od naszych młodych widzów trafiło do rąk Mikołaja. "Drogie dzieci z Polski, kocham was"
Gwiazdy"Top Model". Marcin Tyszka szczerze o wygranej Dominika. "Skład finału był bardzo mocny"
NewsyIle zapłacimy za zupy i dania świąteczne Magdy Gessler?
PoradyTanie prezenty Mikołajkowe. Czy da się kupić prezent za 30 lub 50 zł w dobie inflacji?
Finanse i PracaIle zostało niedziel handlowych do końca roku? Czy w wigilię 2023 zrobimy zakupy?
GwiazdyDominik zwycięzcą "Top Model". Co planuje w najbliższych miesiącach? "To jedno z moich marzeń"
PsychologiaSpektrum autyzmu diagnozowane jest również u dorosłych. Jak wygląda rozpoznanie?
GwiazdyKasia Lins o nowej płycie i muzycznym katharsis. "Nadszedł taki moment, że musiałam powiedzieć dość"
Sport i fitnessSą jednymi z najpiękniejszych siatkarek na świecie i osiągnęły sukces. "Marzenia warto spełniać"
GwiazdyDawid Kubacki w szczerym wywiadzie o chorobie żony. "Ściska mi głos w gardle"
GwiazdyKatarzyna Żak wspomina trudne chwile z mężem. "Płakałam"
Gwiazdy"ŚOPW". Aneta Żuchowska pokazała córeczkę. "No urody po mamusi się nie wyprze"
NewsyZnana ginekolożka ze Szczecina z 5 zarzutami. Grozi jej więzienie
Gwiazdy"ŚOPW". Marek usłyszał od Kornelii "najmocniejsze słowo na świecie". "Nie spodziewałem się tego"
GwiazdyLady Gaga dostała suknię z Polski. "Bardzo bym chciała, by w niej wyszła"
GwiazdySara James stworzyła duet ze znanym raperem. "Jestem szalenie wdzięczna, że się udało"
Styl życiaPromocje, przeceny, wyprzedaże - jak kupować rozsądnie? Eksperci radzą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas