Materiał promocyjny

Zupa miodowa

Ponoć Kupidyn zanim zranił zakochane serce, zanurzał ostrze strzały w miodzie, a Egipcjanie miodem płacili za pracę. Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Bogdan Gałązka przygotował kurczaka marynowanego w miodzie z pieprzem, figami i orzechami, zupa miodowa, ulubiony deser Platona oraz kora królowej Kleopatry z migdałami, miodem i pomarańczami.

Sałata z kurczaka marynowanego w miodzie z pieprzem, figami i orzechami

Składniki:

250 g piersi z kurczaka

100 g miodu

5 g soli

10 g liści laurowych

20 g czarnego pieprzu

2 ząbki czosnku

1 pęczek tymianku

200 g rukoli

3 figi

100 ml oliwy

50 g orzechów

50 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:

Piersi posmarować miodem i marynować z liśćmi laurowymi i tymiankiem (przez 1 godzinę). Na patelni rozgrzać oliwę. Piersi z kurczaka poruszyć solą i pieprzem, a następnie zgrillować. Sałatę umyć i osuszyć, wcisnąć czosnek, posolić i popieprzyć. Polać potrawę odrobiną oliwy. Rozgnieść pieprz i lekko posypać sałatę. Zgrilowane piersi, pokroić w plastry i obłożyć sałatę. Wszystko udekorować figami i posypać orzechami.

Zupa miodowa

Składniki

500 g marchewki

1000 ml wywaru warzywnego

100 g miodu wielokwiatowego

3 ząbki czosnku

Sól, pieprz

150 ml semita

1 pęczek pietruszki do dekoracji posiekanej

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wywar z warzyw dodać czosnek marchew i gotować przez 30 min. Zdjąć z ognia i wszystko zmiksować blenderem. Wszystko postawić na gaz i lekko podgrzać, na koniec dodać śmietanę. Przed podaniem, danie oprószyć pietruszką. Można również przygotować lane kluseczki z gałką muszkatołową.

Ulubione deser Platona

Składniki:

opakowanie mrożonego ciasta filo (500 g)

25 dkg masła

50 dkg posiekanych orzechów włoskich

4 łyżki tartej bułki

5 łyżek cukru

łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Ciasto filo rozmrozić. Masło stopić. Orzechy wymieszać z cukrem, tartą bułką i cynamonem. Blachę posmarować masłem. Na dnie ułożyć trzy placki ciasta, jeden na drugim, smarując je najpierw stopionym masłem. Położyć warstwę nadzienia, przykryć dwoma plackami i skropić masłem. Powtórzyć czynności. Na koniec położyć warstwę nadzienia, przykryć trzema plackami, skropić masłem. Pokroić na kawałki.

Kora królowej Kleopatry z migdałami, miodem i pomarańczami

Składniki:

250 g piersi z kurczaka

100 g maki

1 jajko

250 g piersi z kurczaka

100 g maki

1 jajko

10 g czarnego pieprzu

100 g mielonych migdałów

100 g tartego suchego chleba razowego

100 ml oliwy

100 ml soku z pomarańczy

1 wyciśnięta cytryna

150 ml miodu

Przygotowanie:

Osuszyć piersi kurczaka. Pociąć kurczaka w plastry o grubości 1 cm, posolić, popieprz i oprószyć mąką. Połączyć jajko z sokiem pomarańczowym. W drugim naczyniu połączyć skruszone migdały z bułką tartą. Moczyć kurczaka w jajkach i migdałach. Smażyć na małym ogniu aż będzie gotowy. Zdjąć kurczaka z ognia. W oddzielnym naczyniu połączyć sok z cytryny z miodem. Doprawić odrobiną pieprzu do smaku. Podawać z soczewicą i morelami.

Palce lizać!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości