Przepisy kulinarne

Zboże to samo zdrowie!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dzięki dietetykowi, Annie Jelonek, wiemy już dlaczego warto jeść zboża. A jak mogą nas zainspirować w kuchni? Jakie potrawy można przygotować z produktów zbożowych? Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: chleb z ziarnami, kaszę jęczmienną z burakami i kozim serem, kurczaka z płatkach kukurydzianych na kalafiorze oraz batoniki owsiano-kukurydziane. Skorzystajcie z jego przepisów!

Prosty chleb z ziarnami

Składniki:

600 ml letniej wody

150 g mieszanych ziaren: słonecznik, dynia, czarny sezam

40 g drożdży

5 łyżek miodu

2 łyżeczki soli

1 kg mąki trzy zboża

Przygotowanie:

Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Mąkę, sól i ziarna, wymieszać ze sobą w dużej misce, dodać rozczyn z drożdży i miodu. Wymieszać i wyrobić ręką na gładką masę przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki uformować dwa okrągłe bochenki (jeśli mamy, to przełożyć do koszyków rozrostowych, jeśli nie to do miski wyłożonej obsypaną mąką ściereczką). Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Bochenki przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować wodą. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220°C przez około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec 30 minut.

Kasza jęczmienna z burakami i kozim serem

Składniki:

500-700 ml bulionu warzywnego

300 g kaszy jęczmiennej grubej

100 g kremowego sera koziego

4 małe buraki

2 ząbki czosnku

2 gałązki tymianku

1 cebula

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Buraki skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Owinąć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na około 30-40 minut. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać kaszę i smażyć całość kilka minut. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę trzy buraki. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodać listki tymianku i kozi serek. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość. Ostatniego buraka pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu.

Kurczak z płatkach kukurydzianych na kalafiorze

Składniki:

50 g orzechów włoskich

4 łyżki masła

2-3 łyżki mleka

2 filety z kurczaka

1 szklanka płatków kukurydzianych

1 pęczek natki pietruszki

1 jajko

1 kalafior

sól i pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety z kurczaka przekroić na połowę i rozbić tłuczkiem na płaskie kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami włoskimi. Jajko rozkłócić z mlekiem. Kotlety zanurzać w jajku a następnie w płatkach. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Kalafiora podzielonego na małe różyczki ugotować w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Następnie odcedzić i przesmażyć w dwóch porcjach na maśle.

Kotlety podawać na podsmażonym kalafiorze.

Batoniki owsiano-kukurydziane

Składniki:

300 g płatków kukurydzianych

300 ml mleka

200 g płatków owsianych

200 g cukru

200 g masła

100 g orzechów laskowych

4 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Mleko, cukier, masło i kakao rozpuścić w garnku. Dodać płatki owsiane, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojone orzechy laskowe oraz płatki kukurydziane, wymieszać dokładnie. Prostokątną blachę dopieczenia (około 22x25 cm) wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć masę z płatków na blachę i wyrównać spodem łyżki mocząc ją co chwilę w wodzie. Odstawić do stężenia. Następnie wyjąć z blachy, zdjąć folię i pokroić na batoniki.

Więcej na: www.zbozesmakuje.tvn.pl

zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości