Przepisy kulinarne

Wariacje na temat wiosny

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Znamy je z programu "Mam Talent". Są utalentowane i ambitne. W naszym studiu, Nasty Ladies oraz Paulina Lenda objawiły nam swoje kulinarne talenty.

Skrzydełka w miodzie

Składniki:

1 kilograma skrzydełek kurczaka

Vegeta

1 butelka słodkiego ketchupu

4 ząbki czosnku

2 łyżki stołowe miodu

Majeranek

Pieprz

Przyprawa do kurczaka

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego wlewamy ketchup, miód i wciskamy czosnek. W tym samym czasie na patelni zasmażamy kurczaka z przyprawami, po czym wrzucamy go do naczynia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza na około 20 minut i gotowe.

Zasmażany ryż z warzywami

Składniki:

3 torebki ryżu

1 kostka rosołowa

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

3 pomidory

1 świeży ogórek

Sos do sałatek w proszku

1 łyżka octu

1 łyżka oliwy

1 puszka kukurydzy

1 czerwona cebula

15 dkg pieczarek

Vegeta

Pieprz

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy kolejno: pokrojoną paprykę, pieczarki, cebulę, kukurydzę, a na samym końcu pomidory i ryż. Pieprzymy, dodajemy Vegety i octu. Już na talerzu dekorujemy kawałkami ogórka. Uwaga: Pamiętajmy przy gotowaniu ryżu aby dodać kostkę rosołową.

Wiosenna bomba witaminowa

Składniki: (dla 4 osób):

2 banany

20 dkg suszonych moreli

1 dojrzałe mango

2 kiwi

2 pomarańcza

10 dkg obranych orzechów włoskich

1 duży jogurt grecki

10 dużych łyżek miodu

5 łyżek syropu klonowego

Połówka cytryny

Przygotowanie:

Banany obieramy i kroimy w talarki. Mango obieramy i kroimy w sporą kosteczkę. Pozostałe składniki kroimy według uznania. Wszystkie owoce odstawiamy na osobnych talerzykach i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na dno szklanego kielicha układamy warstwami, tak aby były one widoczne: orzechy laskowe, łyżka jogurtu greckiego, banany, łyżka miodu, pomarańcze, łyżka jogurtu, kiwi, suszone morele, łyżka miodu... itd. Ostatnia warstwa ma być z pokrojonego w kosteczkę mango delikatnie skropionego sosem klonowym. Ciekawostka: Wszystkie składniki są bogate w witaminy i antyoksydanty (Połączenie kwaśnego greckiego jogurtu z słodkim miodem i syropem klonowym, daje posmak wykwintnego śniadania, deseru). Taka propozycja śniadania, lunchu lub deseru powinna być połączona z ciepłym napojem imbirowym rozgrzewającym organizm. Witamina C (wszystkie składniki w powyższym przepisie nasz organizm troszeczkę ochładzają dlatego konieczne jest połączenie bomby witaminowej z ciepłym rozgrzewającym napojem) najlepiej imbirowym.

Napój cytrynowo- imbirowy (dobry na zdradliwą wiosnę)

Składniki: (Porcja dla 1 osoby)

Świeży mały korzeń imbiru

Sok z połówki cytryny

Przegotowana woda

Sok z połówki pomarańczy

Kilka drobnych suszonych goździków

Duża łyżka miodu

Przygotowanie:

Myjemy korzeń imbiru, odcinamy długość 2 centymetrów. Gotujemy w garnuszku, w 1/2 szklanki wody, dodajemy goździki. Gotujemy około 10 minut. Gdy już woda wrze, redukujemy ogień i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, pomarańczy oraz dużą łyżkę miodu, wszystko mieszamy. Gorący napój nalewamy do szklanki, którą ozdabiamy kawałeczkiem cytryny.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości