Przepisy kulinarne

Tarta Józkowa z czekoladą

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Tarta z gorzką czekoladą, mus czekoladowy z pianą miętową, ciasto czarny las na ciepło z sosem z mango... palce lizać! Te czekoladowe przysmaki przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Joseph Seeletso.

Tarta z gorzką czekoladą

Składniki:

350 g mąki

40 g kakao

125 g cukru pudru

200 g masła pokrojonego w kostkę

otarta skórka i sok z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. W misce wymieszaj mąkę, kakao i cukier, dodaj masło i zagnieć wszystko razem na kruszonkę. W oddzielnej misce wymieszaj skórkę, sok i jajka, dodaj to do kruszonki i zagnieć na ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut. Rozwałkuj ciasto i ułóż w foremce na tartę. Ułóż na cieście papier do pieczenia, wsyp suchą fasolę i piecz 15 minut. Zdejmij papier z fasolą i piecz kolejne 15 minut.

Nadzienie czekoladowe:

3 całe jajka

3 żółtka

60 g cukru

300 g masła

450 g gorzkiej czekolady

60 g kakao

Przygotowanie:

W misce zmiksuj jajka, żółtka i cukier na pianę. W garnuszku rozpuść masło i zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę i kakao. Na koniec dodaj ubite jajka. Wlej wszystko na podpieczony spód do tarty i piecz 10 minut w 150 stopniach. Schłodź w lodówce. Przed podaniem postaw na blacie, żeby ciasto wróciło do temperatury pokojowej. Posyp cynamonem i kakao.

Mus czekoladowy z pianą miętową

Składniki:

200 g cukru

6 jajek

300 g czekolady

200 g śmietany

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij białka z cukrem na bezę, a w drugiej misce ubij żółtka. W kolejnej misce ubij śmietanę na sztywno i wstaw do lodówki. Rozpuść czekoladę w misce. Dodaj śmietanę do bezy, dodaj czekoladę i żółtka, delikatnie wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. Podawaj w pucharkach

Piana miętowa:

100 g zblanszowanej świeżej mięty

100 ml mleka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć do rondelka, podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Ubij na pianę i podawaj na wierzchu musu czekoladowego.

Ciasto czarny las na ciepło z sosem z mango

Składniki:

175 g posiekanej czekolady

175 g pokrojonego w kostkę masła

4 całe jajka

4 żółtka

75 g cukru pudru

75 g mąki

50 g pistacji

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Ostudź do temperatury pokojowej. Ubijaj jajka, żółtka i cukier, aż podwoją swoją objętość. Delikatnie dodaj czekoladę. Wsyp przesianą mąkę i pistacje, wymieszaj. Nałóż do foremek nasmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piecz w 190 st. przez 8-9 minut.

Sos z mango:

200 g obranego i pokrojonego na kawałki mango

50 ml soku z ananasa

1 laska cynamonu

Zagotuj wszystkie składniki w garnuszku. Gotuj 5-8 minut. Wyjmij cynamon i podawaj z ciastem czekoladowym

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości