Smażone pierożki z serem pleśniowym z powidłami śliwkowymi i cukrem goździkowym. To danie Cię zaskoczy

Smażone pierożki na powidłach śliwkowych Andrzeja Polana
Smażone pierożki z serem lazur na powidłach śliwkowych z cukrem goździkowym. To danie Cię zaskoczy
Źródło: Mateusz Grochocki
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła jesień, a wraz z nią fenomenalne przepisy Andrzeja Polana. Sprawdź jego smażone pierożki z serem pleśniowym na powidłach śliwkowych z cukrem goździkowym. To danie przypadnie do gustu nawet największym smakoszom.
Smażone pierożki z serem pleśniowym na powidłach śliwkowych z cukrem goździkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki,
    • 250 ml mleka,
      • 30 g drożdży,
        • 3 żółtka,
          • 1 jajko,
            • 50 g cukru,
              • 100 g masła,
                • szczypta soli,
                  • 200 g sera pleśniowego
                    • 60 ml śmietanki.

                      Składniki na powidła:

                      • 1 kg śliwek,
                        • 2 łyżki miodu,
                          • cukier puder,
                            • goździki mielone,
                              • 200 g orzechów włoskich.

                                Sposób przygotowania smażonych pierożków z serem na powidłach śliwkowych

                                1. Wymieszać drożdże, podgrzane mleko, cukier i połowę mąki - w ten sposób powstanie rozczyn. Kiedy tylko podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki.
                                  1. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
                                    1. Ser mieszamy ze śmietanką. Ciasto dzielimy na małe porcje, każdą lekko rozgniatamy, na środku układamy farsz.
                                      1. Sklejamy jak pączki i nadajemy im podłużny kształt.
                                        1. Smażymy na oleju na złoty kolor, odkładamy na ręcznik papierowy w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu.
                                          1. Śliwki przesmażamy na miodzie. Nasze pierogi podajemy z powidłami, posypujemy orzechami i cukrem goździkowym.

                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Andrzej Polan

                                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana