W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła jesień, a wraz z nią fenomenalne przepisy Andrzeja Polana. Sprawdź jego smażone pierożki z serem pleśniowym na powidłach śliwkowych z cukrem goździkowym. To danie przypadnie do gustu nawet największym smakoszom.
Smażone pierożki z serem pleśniowym na powidłach śliwkowych z cukrem goździkowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mąki,
- 250 ml mleka,
- 30 g drożdży,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 50 g cukru,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 200 g sera pleśniowego
- 60 ml śmietanki.
Składniki na powidła:
- 1 kg śliwek,
- 2 łyżki miodu,
- cukier puder,
- goździki mielone,
- 200 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania smażonych pierożków z serem na powidłach śliwkowych
- 1Wymieszać drożdże, podgrzane mleko, cukier i połowę mąki - w ten sposób powstanie rozczyn. Kiedy tylko podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki.
- 2Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
- 3Ser mieszamy ze śmietanką. Ciasto dzielimy na małe porcje, każdą lekko rozgniatamy, na środku układamy farsz.
- 4Sklejamy jak pączki i nadajemy im podłużny kształt.
- 5Smażymy na oleju na złoty kolor, odkładamy na ręcznik papierowy w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu.
- 6Śliwki przesmażamy na miodzie. Nasze pierogi podajemy z powidłami, posypujemy orzechami i cukrem goździkowym.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki