Przepisy kulinarne

Smażone pierożki z serem pleśniowym z powidłami śliwkowymi i cukrem goździkowym. To danie Cię zaskoczy

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Andrzej Polan
Smażone pierożki na powidłach śliwkowych Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła jesień, a wraz z nią fenomenalne przepisy Andrzeja Polana. Sprawdź jego smażone pierożki z serem pleśniowym na powidłach śliwkowych z cukrem goździkowym. To danie przypadnie do gustu nawet największym smakoszom.

Smażone pierożki z serem pleśniowym na powidłach śliwkowych z cukrem goździkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 30 g drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 200 g sera pleśniowego
  • 60 ml śmietanki.

Składniki na powidła:

  • 1 kg śliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • cukier puder,
  • goździki mielone,
  • 200 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania smażonych pierożków z serem na powidłach śliwkowych

  1. 1Wymieszać drożdże, podgrzane mleko, cukier i połowę mąki - w ten sposób powstanie rozczyn. Kiedy tylko podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki.
  2. 2Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. 3Ser mieszamy ze śmietanką. Ciasto dzielimy na małe porcje, każdą lekko rozgniatamy, na środku układamy farsz.
  4. 4Sklejamy jak pączki i nadajemy im podłużny kształt.
  5. 5Smażymy na oleju na złoty kolor, odkładamy na ręcznik papierowy w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu.
  6. 6Śliwki przesmażamy na miodzie. Nasze pierogi podajemy z powidłami, posypujemy orzechami i cukrem goździkowym.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki

Pozostałe wiadomości