Materiał promocyjny

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska otrzymała w środę przyznawany przez Unię Europejską certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności. Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN", szef kuchni Massimiliano Boscaro przygotuje ją specjalnie dla nas.

Przepis:

Składniki:

Ciasto na 4 pizze o średnicy 30cm:

- 1000g mąka pszenna typu 480

- 400ml wody w temperaturze 18-22 stopni

- 100ml mleka 3,2

- 30g soli najlepiej morskiej

- 10g drożdży

- 33ml oliwy z oliwek

Składniki do przygotowania jednej pizzy:

- 4 stołowe łyżki sosu pomidorowego pelati lub san marzano (najlepiej przyprawić go solą, pieprzem, oregano, bazylią i odrobiną oliwy z oliwek)

- mozzarella

- 4 liście świeżej bazylii

Przygotowanie ciasta:

200ml wody wlewamy do miski. Wsypujemy pół kilograma mąki. Mieszamy, następnie rozpuszczamy drożdże w mleku i łączymy z wcześniej powstałą masą. Pozostałą ilość wody łączymy z solą i dodajemy masy. Wszystkie składniki mieszamy przez około 8-10 minut dodając oliwę z oliwek. Ciasto jest gotowe, gdy bez trudu odchodzi od miski. Następnie ciasto należy wyjąć z miski i uformować w dużą kulę. Przykryć wilgotną pieluchą i zostawić na 20 minut. Po tym czasie należy uformować kulki o masie ok. 20-30g. Rozwałkowane ciasto trzeba piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 300 st. Wcześniej na ciasto nakładamy sos pomidorowy. Następnie nakładamy pokrojoną na kawałki mozzarelę, dodajemy szczyptę oregano. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy liśćmi świeżej bazylii.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości