Po wystrzałowym Sylwestrze wchodzimy w Nowy Rok z nowymi siłami i nowymi przepisami. Poznaj dania, które zregenerują Twój organizm i dodadzą energii na najbliższe miesiące!Postanowienia noworoczne same się nie spełnią! Do ich realizacji potrzeba siły i determinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Szymon Czerwiński zaprezentował swoje przepisy na bogate w składniki odżywcze potrawy, które zregenerują nasz organizm i dodadzą nam zdrowia w 2020 roku.
Chleb brokułowy bez mąki
Składniki:
3 wersje:
- burak, marchew, brokuły
- 1 brokuł (lub 2 marchewki, 1 – burak)
- 1 szklanka migdałów bez skórki
- 4 jaja „0”
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Brokuły posiekaj, następnie przełóż do blendera z nożami, aby uzyskać drobne kawałki przypominające ryż. Pamiętaj, aby nie zrobić puree. Tak przygotowane brokuły przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki z wyłączeniem jajek. Dokładnie wymieszaj. Jajka rozbełtaj za pomocą widelca w oddzielnej miseczce. W warzywnym cieście zrób pośrodku dziurkę i dodaj jajka. Ugnieć rękami, aż powstanie gęste ciasto. Przełóż na papier do pieczenia i uformuj w prostokątną podstawę, spłaszczając ciasto rękami. Piec na środkowym ruszcie w piekarniku przez 23-25 minut lub do momentu, aż będzie lekko złoty i twardy.
Pasta z tuńczyka na kanapki
Składniki:
- 4 jaja
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
- 2 szalotki
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 papryczek marynowanych ostrych
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, posikaj w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj tuńczyka z odrobiną oliwy w której się znajdował, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, majonez oraz papryczki. Za pomocą widelca połącz ze sobą składniki w jedną pastę. Na samym końcu dodaj kukurydzę i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
Domowa wędlina fit
Składniki:
- 1 duży filet z indyka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Majeranek, pieprz, sól, oregano, papryka wędzona słodka
Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszaj z przyprawami. Natrzyj dobrze mięso, najlepiej, aby zamarynowało się kilka godzin. Następnie zawiń w folię spożywczą w rulonik. Dobrze dociśnij. W garnku zagrzej wodę i utrzymuj temperaturę 90 st.C możesz kontrolować termometrem. Parz przez około 40 minut.
Burgery z ciecierzycy i frytki z batatów
Składniki:
- 200 ml ciecierzycy z puszki
- 3 bataty
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 cm startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 filiżanka płatków owsianych
- 1 cytryna
- 2 szalotki
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
Frytki:
Składniki:
- 3 bataty
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- 1 awokado
- kiełki rzodkiewki
- 1 pomidor
- 1 ogórek zielony
- 1 cebula czerwona
- 2 liście sałaty karbowanej
- 4 ciemne, pełnoziarniste bułki
Sposób przygotowania:
Bataty upiecz w piekarniku do miękkości, następnie zblenduj razem z cieciorką i przełóż do miski. Szalotkę posiekaj i dodaj na rozgrzaną patelnię. Poczekaj, aż będzie zarumieniona dodaj do batatów. Imbir obierz za pomocą małej łyżeczki i zetrzyj na tarce – czosnek przeciśnij przez prasę dodaj do pozostałych składników. Połącz ze sobą pozostałe składniki i z powstałej masy uformuj burgery. Tak uformowane burgery obtocz w zblendowanych płatkach owsianych. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia posmaruj ja oliwą i ułóż przygotowane burgery. Pieczemy z obu stron w temp 180 stopni C przez 15 – 20 minut.
Bataty na frytki umyj i pokrój na równe długie frytki. Przełóż do miski, następnie dodaj oliwę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Na blachę do pieczenia wyłóż papier i bataty. Piecz w temp. 180 stopni C około 40 minut.
Kaszotto z grzybami
Składniki:
- 500 g pęczaku
- 250 g świeżych lub mrożonych grzybów lub namoczonych suszonych
- 250 g pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 szklanki wytrawnego wina białego
- 700 ml bulionu mięsnego
- sól i pieprz do smaku
- 150 g startego Parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Grzyby należy rozmrozić a jeżeli masz suszone - zalać wodą i po napęcznieniu odsączyć. Następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Szalotkę siekamy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez prasę. W dużym garnku rozgrzewamy masło razem z oliwą i szklimy szalotkę z czosnkiem. Cały czas mieszamy, pilnując, aby nie przypalić czosnku. W kolejnym kroku dodajemy grzyby gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
W międzyczasie pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do garnka kaszę, razem z winem i doprowadzamy do odparowania alkoholu cały czas mieszając. Następnie sukcesywnie dodajmy bulion i mieszamy, aż kasza go wchłonie. Powtarzamy to czynność do wyczerpania bulionu. Na końcu dodajemy starty parmezan i dekorujemy pietruszką.
Zobacz też:
Anna Starmach: „Nauczyłam się jeść rękoma. To jest frajda!”
Jedzenie spaghetti na dwa sposoby – z widelcem lub z łyżką
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Autor: Agata Polak
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"