Przepisy kulinarne

Michalina się rozbiera!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zupa z kukurydzy, lemoniada z pietruszki, sałatka z penne, rozbierana sesja i znajomość sześciu języków! To serwuje nam Michalina Manios, nie tylko w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz, gdzie jeszcze można ją zobaczyć!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Zupa z kukurydzy

Składniki:

2 ziemniaki

1cebula

włoszczyzna (marchew, por, seler)

2 puszki kukurydzy

duża puszka mleka kokosowego

kurkuma

papryka słodka w proszku

imbir mielony w proszku

pierś z kurczaka

przyprawa do kurczaka

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotuj wywar rosołowy z włoszczyzny, cebuli, ziemniaków i kukurydzy. Ostudź i przenieś zawartość do blendera, zmiksuj, dodaj mleko kokosowe i przyprawy. Następnie rozgrzej na patelni olej iusmaż na złocisty kolor pokrojonego w cieniutkie paseczki kurczaka. Można serwować osobno lub razem.

Sałatka z penne

Składniki:

świeży brokuł

paczka makaronu penne

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

migdały w płatkach

majonez

sos czosnkowy

sól

pieprz

cukier

Przygotowanie:

Do osolonej, gotującej się wody wrzuć różyczki brokułu. Następnie zagotuj makaron, upraż migdały, dodaj tuńczyka. Wszystko wymieszaj i dodaj sos czosnkowy.

Lemoniada z pietruszki

Składniki:

4 słodkie jabłka

1 cytryna

3 pęczki pietruszki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w sokowirówce i mamy gotową lemoniadę.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości