Przepisy kulinarne

Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Włochy to stolica wybornych dań sławnych na całym świecie. Wśród nich wymienić można między innymi pizzę oraz wspaniały makaron po włosku, przyrządzany na wiele sposobów. Kuchnia włoska słynie również z mnogości rodzajów makaronów – długie i cienkie spaghetti czy rurki cannelloni to tylko niektóre z nich. Mikołaj Rey udał się do Bolonii, stolicy makaronów. Ciekawostką jest, że... coś takiego jak makaron bolognese nie istnieje!

Makarony w stylu włoskim najczęściej podaje się z wybornymi sosami. Warto też znać podstawowy przepis, który pozwoli nam przygotować od podstaw makaron włoski. Przepis na niego jest bardzo prosty i poznasz go w dalszej części artykułu.

Jak przygotować samodzielnie ciasto na makaron?

Przepis na makaron włoski dostępny jest w kilku wersjach. Do jego przygotowania zawsze potrzebne są: jajka, mąka pszenna np. typ 500, a także odrobina oleju (może to być oliwa z oliwek). Jeżeli chodzi o jajka, w zależności od przepisu wykorzystywane są wyłącznie całe jajka lub całe jajka z dodatkiem żółtek. Dodatek żółtek jest często stosowany przy przygotowywaniu ciast makaronowych do włoskich pierożków, np. ravioli z płynnym żółtkiem. Dla uzyskania elastycznego i dobrego w smaku ciasta ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Zaleca się użycie jednego całego jajka na 100 g mąki. Czyli przykładowo na porcję mąki 500 g powinniśmy użyć 5 średniej wielkości jajek. Do wyrabianego ciasta warto dodać odrobinę oliwy (ok. 1 łyżeczki). Ciasta makaronowego nie trzeba solić przy wyrabianiu. Jednak wtedy trzeba pamiętać o odpowiednim posoleniu wody, w której będzie gotowany makaron.

Przed przystąpieniem do formowania i gotowania makaronu trzeba dać ciastu odpocząć, podobnie jak to się robi w przypadku ciasta na pierogi. Wówczas będzie ono lepiej poddawać się dalszym czynnościom.

Spaghetti aglio olio i inne najpopularniejsze przepisy na makarony kuchni włoskiej

Spaghetti ragu (jak dowiedział się Mikołaj Rey coś takiego jak "makaron Bolognese" we Włoszech nie istnieje!) i spaghetti aglio olio to dwa najbardziej znane makarony. Przepisy włoskie na długie makarony to także wyborna carbonara czy napoli. Ze wszystkich wymienionych dań, najprostsze w przygotowaniu jest spaghetti aglio olio.

Do przygotowania tego makaronu dla dwóch osób potrzebujemy: ok. 200 g makaronu typu spaghetti, 2-3 dużych ząbków czosnku, oliwy z oliwek, natki pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku.

W pierwszej kolejności musimy ugotować makaron al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej drobno posiekany czosnek. Nie możemy dopuścić do tego, aby się przypalił, gdyż wtedy danie nie będzie smaczne. Do podsmażonego czosnku dodajemy ugotowany makaron i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po dokładnym wymieszaniu, makaron należy przełożyć na talerz.

Zapiekane makarony – pyszne i pożywne danie dla całej rodziny

Najbardziej znanym zapiekanym włoskim makaronem jest lasagne. Jednak to nie jedyna ciekawa propozycja tego typu. Jedną z możliwości jest także wykorzystanie makaronu cannelloni, czyli grubych rurek, które można faszerować dowolnym nadzieniem. Propozycją dla całej rodziny może być makaron cannelloni z mięsno-szpinakowym farszem zapiekany w sosie pomidorowym.

Do przygotowania dania dla 4-5 osób potrzebujemy: makaronu typu cannelloni (około 20 rurek), 500 g mięsa mielonego (w zależności od upodobań można użyć mięsa drobiowego lub wieprzowego), opakowania mrożonego siekanego szpinaku, 1 czerwonej cebuli, 1-2 ząbków czosnku (jeśli lubimy wyraziste dania możemy dodać go więcej), sera mozzarella, a także ziół charakterystycznych dla kuchni włoskiej – bazylii i oregano. Do przygotowania sosu potrzebna będzie passata pomidorowa oraz bulion (niecała szklanka).

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a w międzyczasie doprawiamy mięso ziołami oraz ulubionymi przyprawami. Po chwili do cebuli dodajemy szpinak. Cebulę i szpinak przekładamy do mięsa. Zanim mięso nałożymy do rurek, musimy przygotować sos pomidorowy. W tym celu podsmażamy lekko czosnek, dodajemy passatę, bulion oraz zioła do smaku. Niewielką ilość sosu dodajemy do mięsa. Tak przygotowany farsz wkładamy do rurek, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy pozostałym sosem i posypujemy serem. Makaron należy zapiekać pod przykryciem, które zdejmuje się na kilka minut przed końcem pieczenia, aby ser lekko się zrumienił.

Danie należy zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni – naczynie z makaronem wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Jeżeli lubimy zabawy smakiem, możemy do tego dania dodać np. ser feta lub sos beszamelowy. Można też całkowicie zrezygnować z sosu pomidorowego, zastępując go serowym z dodatkiem brokułów.

Zobacz też:

Makaron z serem w różnych odsłonach. Jak szybko przygotować makaron z serem na słodko i na słono?

Makaron carbonara – przepis na klasyczny i zmodyfikowany makaron carbonara.

3 przepisy Darii Ładochy na spaghetti do 25 złotych.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości