Materiał promocyjny

Kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata – dania na ciepło i na zimno

Dziś razem z Andrzejem Polanem gotować będzie ćwierćfinalistka konkursu „Gotuj o Wszystko”. Małgorzata Toczek z wykształcenia jest ekonomistą, na co dzień sprawuje funkcję prezesa zarządu. Pochodzi z rodziny „smakoszy”, w której dobra kuchnia od zawsze grała ważną rolę. Przez dwa semestry studiowała Hotelarstwo, dlatego zasady żywienia oraz serwowania potraw nie są jej obce.

Wiosenna pasta śniadaniowa pełna witamin:

Składniki:

3 jajka

ok.5 rzodkiewek

pół pęczka szczypiorku

1 mały ząbek czosnku

1 płaska łyżka masła

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Następnie jajka przestudzić, obierać. Jajka, rzodkiewki i szczypior drobno kroimy w kostkę, mieszamy razem w miseczce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty, potem łaczymy wszystko masłem ucierając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na tostach, sucharkach lub chrupkim pieczywie

Zupa krem szpinakowa

Składniki:

2 litry bulionu warzywnego

Pęczek szpinaku lub ok. 500 g mrożonych liści szpinaku

Pieprz mielony, sól

4 ząbki czosnku

Śmietana do zup 18%

4 ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie:

Do gorącego bulionu dodać liście szpinaku, i gotować ok. 20 minut, następnie przy użyciu ręcznego blendera zmiksować wszystko i dodać wyciśniety czosnek i gotować jeszcze 15 minut, na koniec dodać pieprz i sól do smaku, przed podaniem wrzucić do talerza pokrojone jajko i dodać odrobinę śmietany. Dodatkowo można część liści szpinaku nie miksować i pozostawić w całości w zupie.

Pieczony schab z jabłkami

Składniki:

Ok. 1 kg schabu bez kości

1 łyżka miodu

2 kwaśne jabłka, najlepiej szara reneta

2 cebule

3 łyżki oleju

Sól, pieprz

Majeranek

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć, naciąć w poprzek w plastry o grubości ok. 1 cm, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Jabłka umyć, nie obierać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć w naciecia w mięsie, oblać wszystko miodem, ułożyć mięso w natłuszczonej brytfannie, obłożyć pozostałymi cząstkami jabłek i plastrami cebuli, skropić olejem. Piec ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Lody z gorącymi malinami

Składniki:

Garść mrożonych lub świeżych malin

Cukier puder 1-2 łyżeczki

Gałka lodów waniliowych

Przygotowanie:

Maliny zmiksować blenderem, dodac cukier puder i podgrzać w garnuszku lub kuchence mikrofalowej, przełożyć do pucharka do deserów i włożyć do nich gałkę lodów waniliowych.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości