Materiał promocyjny

Kuchnia afrykańska - przepis na bobotie

Ambasador RPA w Polsce, Pani Febe Potgieter-Gqubule, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN tradycyjną afrykańską potrawę z mięsa i warzyw zwaną Bobotie. W studiu towarzyszył jej 7-letni syn.

Przepis na Bobotie - tradycyjną potrawę z mięsa i warzyw

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
    • 2 kromki chleba bez skórki

      Mieszanka słodko-kwaśna:

      • 4 łyżki owocowego chutney
        • 2 łyżki dżemu morelowego
          • 2 łyżki octu
            • 2 łyżki sosu Worcester
              • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

                Mieszanka curry:

                • 4 łyżki masła
                  • 5 cebul startych na tarce
                    • 2 łyżki imbiru startego na tarce
                      • 2 łyżki brązowego cukru
                        • 1 łyżka curry
                          • 1 łyżka kurkumy
                            • 2 łyżeczki soli
                              • pół łyżeczki czarnego pieprzu

                                Mieszanka jajeczna:

                                • 2 jaja
                                  • 1,5 szklanki mleka
                                    • kilka liści laurowych

                                      Przygotowanie:

                                      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W rondlu z grubym dnem dusić mielone mięso i kawałki chleba, aż mięso zupełnie zmieni kolor, a następnie odstawić. Połączyć wszystkie składniki na mieszankę słodko-kwaśną i odstawić. Aby przygotować mieszankę curry, należy rozgrzać na patelni masło lub margarynę i zeszklić cebule. Dodać resztę składników mieszanki curry, dobrze wymieszać i smażyć, aż cebule będą miękkie. Dodać połączone składniki curry i mieszanki słodko-kwaśnej do mieszanki mięsnej i dobrze podgrzać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Aby przygotować mieszankę jajeczną, trzeba wymieszać jaja i mleko. Polać Bobotie mieszanką z jaj i ułożyć liście laurowe równo na wierzchu. Piec w piekarniku, aż mieszanka z jaj zgęstnieje i nabierze złocistego koloru. Podawać na ryżu begrafnisrys z warzywami i/lub surówkami.

                                      Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

                                      Źródło: Dzień Dobry TVN

                                      Materiał promocyjny
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości