Materiał promocyjny

Jakie warzywa można upiec na grillu? Pomysły na dodatki do rusztu

Warzywa na grilla
Warzywa na grilla
Źródło: fot. Piotr Mizerski
Grill to nie tylko pieczone kiełbaski, aromatyczna karkówka czy delikatne kawałki mięsa drobiowego. Nieodłącznym elementem uczty powinny być również warzywa – zarówno zgrillowane, jak i świeże, z których można przygotować m.in. szaszłyki, sałatki lub surówki. Sprawdź nasze propozycje na warzywne przysmaki.

Warzywa idealne na grilla

W kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN znani kucharze - Marieta Marecka oraz David Gaboriaud - dzielą się z widzami pomysłami na łatwe w przygotowaniu potrawy z grilla.

W trzecim odcinku tej serii David wziął na tapet warzywa. Zainspirował się włoską kuchnią, dlatego na jego ruszcie pojawiły się: cukinie zielona i żółta, bakłażan, czerwona cebula a także kolorowe papryki. Do tego zaproponował świeżą sałatkę, w której wykorzystał takie składniki, jak kolorowe pomidorki, bób oraz kremową burratę. By dopełnić kompozycję smaków i aromatów, ekspert kulinarny wrzucił na ruszt również białą kiełbasę extra marki JBB Bałdyga. Jest soczysta i krucha, dlatego idealnie nadaje się do przypieczenia na grillu. 

Przepis na białą kiełbasę z warzywami we włoskim stylu w towarzystwie sałatki z bobem, pomidorkami koktajlowymi i burratą.

Kiełbasa biała z warzywami
Kiełbasa biała z warzywami
Źródło: fot. Piotr Mizerski

Składniki:

  •  opakowanie kiełbasy białej extra JBB Bałdyga,
    • papryka czerwona,
      • papryka żółta,
        • papryka zielona,
          • cukinia,
            • bakłażan,
              • cebula czerwona,
                • ocet balsamiczny,
                  • orzeszki pinii,
                    • oliwa z oliwek,
                      • świeża bazylia,
                        • parmezan,
                          • garść kolorowych pomidorków koktajlowych,
                            • garść bobu,
                              • cytryna,
                                • 2 kromki pieczywa,
                                  • świeży tymianek,
                                    • burrata,
                                      • sól i pieprz do smaku.

                                        Przygotowanie:

                                        1. Cukinie, papryki, cebulę oraz bakłażana pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem i oliwą. Wymieszaj, a następnie połóż na grilla.
                                          1. Bób gotuj przez 5 minut w posolonej wodzie. Następnie zahartuj go w zimnej wodzie, by nie stracił intensywnego, zielonego koloru.
                                            1. Przyszedł czas na zrobienie chrupiących grzanek. Pieczywo pokrój w kostkę, polej oliwą, posól i dodaj świeży tymianek. Usmaż na patelni.
                                              1. Białe kiełbaski polej oliwą i grilluj, aż staną się złociste.
                                                1. Sałatka: pomidorki koktajlowe pokrój na pół i wrzuć do miski. Dodaj bób, a następnie oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
                                                  1. Pieczone warzywa przełóż na duży półmisek, polej octem balsamicznym, dodaj pokrojone listki bazylii i startą skórkę z cytryny. Obok połóż zgrillowaną kiełbasę. Całość posyp parmezanem.
                                                    1. Do miski z sałatką dorzuć podsmażone grzanki i orzeszki pinii, a na środku ułóż burratę. Gotowe!

                                                      Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

                                                      Grillowa uczta warzywna

                                                      Warzywa na grilla
                                                      Warzywa na grilla
                                                      Źródło: fot. Piotr Mizerski

                                                      Na ruszcie możemy położyć wiele różnych warzyw. Oprócz tych, które zaproponował David w swoim przepisie, polecamy podpiec również kolby kukurydzy oraz ziemniaki. Jak je przygotować?

                                                      Świeże kolby kukurydzy obierz z liści i umyj. Następnie natrzyj każdą z nich masłem oraz dopraw solą. Ułóż na grillu i obracaj, by równomiernie się przypiekły. Ziemniaki możesz przygotować w podobny sposób. 5 średniej wielkości ziemniaków dobrze wyszoruj i zostaw skórkę. Przekrój je na połówki i umieść w miseczce z folii aluminiowej. Posmaruj masłem z dodatkiem świeżego czosnku lub pietruszki. Posyp ulubionymi przyprawami, ziołami oraz solą. Piecz, aż staną się miękkie.

                                                      Na grillowej uczcie nie może zabraknąć również świeżych warzyw. Jako przekąskę możesz zaserwować pokrojone w słupki marchewki, ogórki oraz papryki i podawać je z hummusem.

                                                      Jeśli masz ochotę na surówkę, to przygotuj własnoręcznie słynną sałatkę colesław, która doskonale komponuje się z pieczonym mięsem.

                                                      Składniki:

                                                      • 500 g białej kapusty,
                                                        • marchewka,
                                                          • 3 łyżki majonezu,
                                                            • 1/2 łyżeczki cukru,
                                                              • łyżeczka octu jabłkowego
                                                                • odrobina soku z cytrynu do smaku oraz sól i pieprz
                                                                  • świeży koperek lub pietruszka.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Kapustę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz marchewkę i również zetrzyj na tarce. Przełóż warzywa do miseczki, dodaj majonez, cukier, ocet, sok z cytryny sól i pieprz oraz posiekany drobno koperek lub pietruszkę. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się połączyły.

                                                                    Na grillowej biesiadzie nie może zabraknąć także sosu. Polecamy przygotować sos tzatziki na bazie ogórków i jogurtu greckiego. Rewelacyjnie dopełni smak każdej potrawy z rusztu.

                                                                    Składniki:

                                                                    • opakowanie jogurtu greckiego,
                                                                      • 3 małe ogórki gruntowe,
                                                                        • ząbek czosnku,
                                                                          • łyżka oliwy,
                                                                            • sól i pieprz do smaku.

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Przełóż jogurt do miseczki. Ogórki obierz i wytnij z nich gniazdo nasienne. Następnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do pozostałych składników. Dodaj oliwę, sól i pieprz wedle uznania. Całość dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

                                                                              Wypróbuj nasze propozycje dań z grilla oraz zdrowych przekąsek i rozsmakuj się w warzywnej uczcie.

                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

                                                                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: fot. Piotr Mizerski

                                                                              Materiał promocyjny
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości