Domowy kompot z wiśni - zdrowy dodatek do obiadu i nie tylko. Jak go zrobić?

Przepisy kulinarne

Artur Kozlov

Kompot z wiśni z powodzeniem zastąpi nam kolorowe napoje ze sklepu, które - choć dobrze smakują - mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Przygotowany ze świeżych owoców przysmak to sprawdzone źródło witamin, a jego picie podczas upałów pozwala doskonale się orzeźwić i zaspokoić pragnienie. Napój ten świetnie sprawdzi się w roli dodatku do letniego obiadu.

Wyjątkowy smak i niekwestionowane walory zdrowotne to tylko część licznych zalet domowego kompotu z wiśni, który z łatwością przyrządzić możemy we własnej kuchni. Ugotowanie kompotu zajmuje niewiele czasu, a lista składników potrzebnych do jego przygotowania jest zaskakująco krótka. Co więcej, umieszczając napój w naszym letnim menu możemy skutecznie kontrolować spożycie cukru, co z pewnością spodoba się wszystkim zwolennikom diet odchudzających.

Kompot z wiśni - idealny napój na lato

Smak wiśniowego kompotu wielu z nas może kojarzyć się z dzieciństwem, przywodzi bowiem na myśl pyszne domowe obiady u babci. Schłodzony napój szybko zaspokaja pragnienie podczas upałów, a przy okazji jest po prostu pyszny. Z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, które zwykle niechętnie sięgają po wodę, a podawanie im sztucznie barwionych słodzonych napojów w dużych ilościach nie jest raczej wskazane.

Niestety, zaletami własnoręcznie przygotowanego specjału nie można się cieszyć przez cały rok. Sezon na wiśnie rozpoczyna się w lipcu i trwa zaledwie miesiąc, dlatego warto dobrze wykorzystać ten czas i sięgać po sprawdzony przepis na kompot jak najczęściej.

Przepis na domowy kompot z wiśni

Świeże owoce sezonowe wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie ugotowanie zdrowego kompotu. Do tego celu najczęściej wybiera się wiśnie, głównie ze względu na ich wyrazisty smak oraz dużą zawartość witamin. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że bez problemu można je kupić w większości sklepów spożywczych lub na pobliskim bazarku. Kiedy już zaopatrzymy się w odpowiednią ilość czerwonych owoców, możemy śmiało przejść do realizacji przepisu.

Składniki:

  • 500 g wiśni,
  • 650 ml wody,
  • cukier (dodawany wedle uznania).

Przygotowanie:

Dokładnie umyj owoce, a następnie ręcznie lub za pomocą specjalnej drylownicy usuń z nich wszystkie pestki. Tak przygotowane wiśnie zasyp cukrem i odstaw na około pół godziny. Po upływie tego czasu umieść owoce w garnku i zalej wodą. Gotuj przez około 20 minut. Podawaj na ciepło lub odstaw do schłodzenia.

Zobacz wideo: Owoce a cukrzyca. Jakie przysmaki są najlepsze dla diabetyków?

Zobacz także:

Maseczki z sezonowych owoców - skutecznie nawilżają, regenerują i wygładzają. Jak zrobić je w domu?

Mrożenie owoców. Jak robić to prawidłowo?

Słona ryba ze słodką czekoladą. Jakie są najdziwniejsze ciążowe zachcianki?

Autor: Magdalena Brzezińska