Carpaccio z cukinii
Składniki:
3 małe cukinie
sok z połowy cytryny
150g sera Feta
50 g parmezanu
oliwa z oliwek
5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
redukcja balsamiczna
pęczek koperku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i osuszamy, a następnie obieraczką do warzyw ścinamy cieniutkie plasterki układamy na talerzu. Polewamy oliwą z oliwy i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy pokruszoną fetą i parmezanem. Dodajmy pokrojone suszone pomidory i posiekany koperek. Polewamy delikatnie redukcją balsamiczną.
Chłodnik z rzodkiewki, zielonego ogórka i pieczonej papryki
Składniki:
2 duże kefiry
1 mała śmietana 30 %
1 pęczek rzodkiewki
1 duży zielony ogórek
1 papryka
natka pietruszki
szczypiorek
parę listków świeżej mięty
dwa ząbki czosnku
papryczka chilli
Przygotowanie:
Rzodkiewkę myjemy – ścieramy na tarce na małe wiórki. Ogórka obieramy i również ścieramy na małe wiórki. Cała paprykę myjemy – wkładamy do piekarnika na opcji grill temp.180.C
Gdy skórka będzie jakby przypalona, wyjmujemy i wkładamy do miseczki z zimną wodą, obieramy i ściągamy skórę kroimy na cienkie plasterki. Kefir mieszamy ze śmietaną dodajemy warzywa – czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koper, odrobinę posiekanego chilli szczypiorek i natkę. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki razowe z pomidorami i kozim serem
Składniki:
3 bułki razowe
4 pomidory
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
ser kozi pleśniowy
suszone pomidory
karczochy z zalewy
oliwa
1 mały bakłażan
papryczka chilli
Przygotowanie :
Pomidory myjemy i parzymy - obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Suszone pomidory w małe paseczki, karczochy kroimy również na drobne paseczki. Bakłażana myjemy, kroimy na plasterki i posypujemy solą oraz pieprzem. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej, gdy jest gotowy dokładamy do reszty składników. Ser kozi kroimy na plasterki i grillujemy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw. Do wszystkiego dodajemy oliwę, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Pokrojoną bułkę podpiekamy w piekarniku. Układamy na niej warzywa z miski, a na wierzchu układamy plasterek sera koziego.
Sód – uzupełnienie w upały
Łosoś Teriyaki na liściach szpinaku
Składnik:
300 g świeżego łososia
2 ząbki czosnku
Sos teriyaki
świeży imbir
200 świeżego szpinaku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę, następnie mieszamy z sosem teriyaki. Łososia myjemy i osuszamy kroimy na w grubsze paski. Wkładamy do sosu i zostawiamy na 15 min. Na rozgrzanym oleju, układamy łososia z marynaty –smażymy około 2 min z każdej ze stron. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany czosnek oraz liście świeżego szpinaku.
Sól oraz pieprz – mieszamy około 4 min. Układamy na talerzu, na wierzchu układamy łososia.
Koktajl Potas
Składniki:
2 zmrożone lekko kiwi
1 zmrożony lekko grejpfrut
1 banan
Przygotowanie:
Parę listków świeżej mięty. Sok z połowy cytryny. Owoce obieramy, wkładamy do miksera, dodajemy miętę i sok z cytryny.
Koktajl Magnez
Składniki:
1 pomarańcza
1 opakowanie jeżyn
1 melon
1 opakowanie porzeczki czerwonej
1opakowanie ananasów
1 papryczka chilli
1 banan
Przygotowanie:
Owoce myjemy – wszystkie wkładamy do miksera i miksujemy
Na końcu dodajemy odrobinę posiekanego chili.
Nawadnianie
Woda, plasterki ogórka, plasterki cytryny i odrobina posiekanej papryczki chilli.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje