Przepisy kulinarne

Gdy za oknem śnieg pada, najlepsza czekolada

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Mistrz Andrzej Polan chce wszystkim osłodzić te mroźne dni i trochę nas rozgrzać, dlatego proponuje kaloryczne słodkości.

Czekoladowe ciastka jak marmurki

Składniki:

Czekolada gorzka - 230 g

Masło - 120 g

Cukier - 160 g

3 jaja

proszek do pieczenia

cukier wanilinowy

Mąka - 300 g

cukier puder do otaczania ciasteczek

Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubijać do szklistości. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodawać mieszając ręką czekoladę z masłem i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wstawić lodówki i całkowicie schłodzić. Mocno schłodzone porcjować w małe kulki wielkości orzecha, obtaczać solidnie w cukrze pudrze i kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 185 stopni.

Pianki waniliowe w czekoladzie

Składniki:

Cukier - 450 g

Glukoza - 20 g

Woda - 200 ml

Białko z 2 jaj

Żelatyna - 20 g

Cukier z wanilią

Czekolada - 300 g

Syrop malinowy do smaku

Przygotowanie

Cukier z glukozą rozpuścić w wodzie i gotować do uzyskania gęstego syropu. Białka ubić na sztywno. Do gorącego syropu dodać rozpuszczoną żelatynę w 150 ml wody. Ubijając białka wlewać małym strumieniem gorący syrop do momentu aż masa stanie się szklista i sztywna. Na koniec dodać syrop malinowy do smaku. Masę wyłożyć na blaszkę wysypaną cukrem pudrem. Wstawić do schłodzenia. Po schłodzeniu kroić w małe kwadraty i moczyć w rozpuszczonej czekoladzie.

Bardzo czekoladowe ciasto z migdałami

Składniki:

Czekolada - 250 g

Śmietana - 160 ml

Mąka kukurydziana - 60 g

3 jaja

Miód - 60 g

Migdały - 100 g

3 jaja

Pomarańcza

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną. mieszamy dokładnie. Dodajemy żółtka, mąkę kukurydzianą. Na koniec dodajemy pianę z białek ubitą na puch z dodatkiem miodu. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z pomarańczy. Wysypać na ciasto, jeszcze migdały i do pieca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości