Kwas chlebowy jest idealny na upały. Sprawdź, jak go zrobić

Kwas chlebowy w szklankach
Kwas chlebowy jest idealny na upały. Sprawdź, jak go zrobić
Źródło: Boris SV/Getty Images
Kwas chlebowy to dla niektórych pokoleń smak dzieciństwa. Innym może kojarzyć się z litewskim napitkiem, jednak historycznie wytwarzano go również w Polsce. Jest zaliczany do napojów bezalkoholowych, pomimo znikomej zawartości alkoholu. Idealnie sprawdza się w upały, a do tego jest przepyszny. Sprawdź prosty przepis, jak przygotować domowy kwas chlebowy. 

Kwas chlebowy - najlepszy napój na upalne dni

Kwas chlebowy to napój, który przynosi ulgę w gorące dni. Robi się go z użyciem chleba razowego, drożdży i cukru, przez co może mieć od 0,5-2% alkoholu. Jego smak i wyrazistość zależą od pieczywa użytego podczas przygotowania. Najbardziej wyraźny smak będzie miał ten przygotowany z chleba razowego ciemnego, można także użyć chleba litewskiego. Jeśli chcemy, aby smak był delikatniejszy, możemy użyć chleba razowego, pół razowego - z mąki mieszanej, a nawet z chleba białego. Ważne, aby pieczywo, które posłuży do wykonania napitku, było czerstwe. Można je także podpiec.

Wszystko o kawie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Kwas chlebowy dobrze jest przygotowywać na około 10 litrów wody. Dzięki temu świeży napój będzie miał szansę dojrzeć i stać się bardziej aromatyczny.

Innymi ważnymi składnikami są rodzynki, cukier i miód, które nadają słodyczy napitkowi. Kluczowe są jednak drożdże, które nadają charakterystyczny smak całości. Opcjonalne jest dodanie słodów browarniczych, które nadadzą mu bardzo wyrazisty, podobny do podpiwku, smak. Chcąc przygotować domowy kwas chlebowy, warto uzbroić się w cierpliwość.

Kwas chlebowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • woda - 10 litrów,
    • drożdże suche - 1 łyżka,
      • chleb razowy - 700 gramów,
        • rodzynki - 5 łyżek,
          • cukier - 150 gramów,
            • miód - 150 gramów,
              • butelki do zlania na około 10 litrów, najlepsze będą plastikowe lub szklane.

                Jeżeli chcemy, aby kwas był słodszy i mocniejszy, można dodać więcej cukru.

                Sposób przygotowania:

                1. Chleb należy pokroić na małe kawałki i podsuszyć, można go dodatkowo podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 3 do 5 minut.
                  1. Wodę zagotować i przygotować duże naczynie, w którym będzie się przygotowywać kwas.
                    1. Do naczynia przełożyć rozdrobniony i suchy chleb, a następnie zalać wodą i delikatnie wymieszać. Całość zakryć i zostawić na 12-24 godziny w ciepłym miejscu.
                      1. Po tym czasie odlewamy pół szklanki wody z roztworu i dodajemy do niej suche drożdże. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy z powrotem do roztworu i ponownie mieszamy. Odstawiamy na kolejne 12 godzin.
                        1. Kolejnym krokiem jest przygotowanie butelek, najlepiej plastikowych, oraz cukru i miodu.
                          1. Do roztworu dodajemy wybrane substancje słodzące i mieszamy do ich połączenia.
                            1. Tak przygotowany napój przelewamy do butelek do wysokości 3/4 naczynia. Dodajemy po 4-5 rodzynek, zgniatamy delikatnie butelkę i zakręcamy.
                              1. Butelki zostawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie gaz, który wytworzą drożdże, wypełni butelkę i sprawi, że nie będzie już zgnieciona. Dzięki temu napój będzie bardziej gazowany. Jeżeli chcemy, aby był mniej gazowany, nie zgniatamy butelek i od razu po przelaniu wkładamy do lodówki.
                                1. Kiedy butelki napęcznieją, napój można schować do lodówki lub chłodne miejsce, to zatrzyma proces fermentacji.
                                  1. Tak przygotowany kwas najlepiej jest pić na zimno. Ma on poniżej 2% alkoholu.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: nomart.pl

                                    Źródło zdjęcia głównego: Boris SV/Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana