Co jeść w podróży? Przepisy na podróżne przekąski wg Piotra Kucharskiego

Jakie przekąski najlepiej zabrać ze sobą w drogę? Piotr Kucharski zaproponował nam dziś przepisy na dania, które idealnie się do tego nadają: faszerowana focaccia, sałatka słoikowa, ciasteczka z masłem orzechowym i domowy izotonik.

Faszerowana focaccia

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    • 420 ml wody
      • 20 g oliwy z oliwek
        • 20 g świeżych drożdży
          • 1 szczypta cukru
            • 1 łyżeczka soli

              Farsz:

              • 500 g mrożonych liści szpinaku
                • 50 g szynki dojrzewającej
                  • 100 g fety
                    • 100 g suszonych pomidorów w oleju

                      Zobacz też: Kalafior z serem i boczkiem albo z palonym masłem! Kuchnia Andrzeja Polana >>> 

                      Sposób przygotowania:

                      W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy. Przykryć ciasto miską i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

                      W czasie wyrastania ciasta, przesmażyć szpinak, przyprawić go sola i pieprzem. Następnie dokładnie odcisnąć w rękach.

                      Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na kwadraty podobnej wielkości. Jeden ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Na nim ułożyć szpinak, porwać na kawałki i poukładać szynkę i pokruszyć fetę i posypać pomidorami suszonymi. Wszystko przykryć drugim plackiem. Wierzch skropić oliwą z oliwek. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie naoliwionymi palcami zrobić wgłębienia.

                      Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez około 30 minut.

                      Pożywna słoikowa sałatka

                      Składniki:

                      • 1 puszka ciecierzycy
                        • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                          • 1 łyżeczka kminu
                            • 3 łyżki oliwy z oliwek
                              • 1 ogórek
                                • 2 młode marchewki
                                  • oliwa z oliwek
                                    • sól i pieprz
                                      • 16 pomidorków koktajlowych

                                        Zobacz też: Falafel z sałatką, tarta falafel z kremem i zupa pomidorowa. Przepisy Jagny Niedzielskiej >>> 

                                        Sposób przygotowania:

                                        Ciecierzycę odsączyć. Rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć na niej przez 20 sekund paprykę i kmin. Dodać ciecierzycę i wszystko razem podsmażyć przez kilka minut. Wystudzić i przełożyć na dno 4 słoików.

                                        Ogórka pokroić w kostkę i przełożyć do słoików. Pomidorki pokroić na połówki i przełożyć do słoików. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nałożyć na wierzch ogórków. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Polać oliwą z oliwek. Zakręcić, przed zjedzeniem wymieszać.

                                        Ciasteczka z masłem orzechowym

                                        składniki:

                                        • 160 g mąki pszennej
                                          • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                            • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
                                              • 1/2 łyżeczki soli
                                                • 120 g masła
                                                  • 270 g masła orzechowego
                                                    • 160 g cukru brązowego
                                                      • 1 jajko
                                                        • 70 g posiekanych solonych orzeszków ziemnych

                                                          Zobacz też: Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem >>> 

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać. Dodać masło i masło orzechowe i przy pomocy robota kuchennego dokładnie wymieszać. Dodać jajko, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzeszki i ponownie wymieszać.

                                                          Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Widelcem rozpłaszczyć każdą kulkę. Wstawić do piekarnika i piec około 10-12 minut aż będą złotobrązowe.

                                                          Domowy izotonik

                                                          Składniki:

                                                          • 1 litr wody
                                                            • 3-4 łyżki miodu
                                                              • szczypta soli
                                                                • sok z jednej cytryny
                                                                  • ewentualnie do smaku: truskawki, mięta

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Wszystkie składniki dokładnie se sobą wymieszać. Przelać do butelki.

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości