Salmonella na powierzchni jaj. GIS wydał ostrzeżenie

Jajka
Andrej Trnkoczy/Getty Images
Źródło: Moment RF
Ważne informacja dla wszystkich konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o Salmonelli wykrytej na powierzchni skorupek jajek. Bakteria wystąpiła w trzech z pięciu przebadanych próbek.

Ostrzeżenie przed Salmonellą

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dla wszystkich konsumentów. Podczas badania, które przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna, wykryto obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj. Dotyczyło to trzech z pięciu poddanych analizie próbek.

Poinformowano, że chodzi o produkt Świeże jaja "Ferma Drobiu Józef Kaczała" klasa A, klasa wagowa L, 10 szt., z kodem na skorupce: 2PL 02141304. Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 roku. Producent to Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304. Podano również numer zakładu pakowania jaj, czyli: PL 02145906.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ - Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy. W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich (3) stad fermy w Sokołowicach

- czytamy również w komunikacie GIS.

W toku jest postępowania wyjaśniające.

Zalecenia dla konsumentów

Przy okazji komunikatu GIS podał zalecenia dla konsumentów. Podkreślił, że nie wolno spożywać jaj, zwłaszcza na surowo, z numerami partii wspomnianymi w ostrzeżeniu. Istnieje bowiem potencjalne ryzyko zagrożenia dla zdrowia. Dodano również, że bakterie Salmonella spp. występujące na skorupkach jaj mogą się przenieść na inne powierzchnie. Następuje to w wyniku styczności ze wspomnianym produktem.

Jajka są niedocenionym składnikiem diety. Dlaczego warto je włączyć do jadłospisu?

''Jajka to niedoceniony składnik naszej diety'', źródło: x-news

Zobacz także:

Guz ważył aż 24 kg. Rekordowa operacja w tarnogórskim szpitalu

Jak reagować na ukąszenia? Wskazówek udziela ratownik medyczny

Jak zapobiec wadom zgryzu u dzieci? Ortodonta radzi: "Gryźć marchewkę, jabłko, kalarepę"

Autor: Wioleta Pyśkiewicz

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana