Gwiazdy

"Kuchenne rewolucje" mają już 10 lat. Ile talerzy w tym czasie zbiła Magda Gessler?

Gwiazdy

Aktualizacja:

Magda Gessler już od 10 lat odmienia polskie restauracje. W naszym studiu rocznicę świętowała z najważniejszym mężczyzną swojego życia – tatą Mirosławem Ikonowiczem. Dla królowej "Kuchennych rewolucji" redakcja Dzień Dobry TVN przygotowała niespodziankę. Zobaczcie, jaką.

10 lat „Kuchennych rewolucji”

Równo dekadę temu Magda Gessler wyruszyła w podróż po Polsce, by zmieniać restauracje. Nie ma chyba miasta, do którego by nie zajrzała.

Przeprowadziła aż 270 rewolucji . Większość zakończyła się sukcesem, na palcach jednej ręki można zliczyć przypadki tych nieudanych. Kluczem do sukcesu jest słuchanie jej rad. Najważniejsze zmiany wprowadza bowiem w sposobie myślenia ludzi o ich lokalach.

Jubileusz „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler świętowała w studiu Dzień Dobry TVN razem ze swoim tatą Mirosławem Ikonowiczem. To pierwszy i najważniejszy mężczyzna w jej życiu.

Absolutnie tak. Dla niego starałam się o wszystko. O to, żeby go zadziwić, o to, żeby go zdenerwować, o to, żeby zwracał na mnie uwagę. Tak jak myśmy się kłócili, to nikt się nie kłócił. Wióry leciały. To była zawsze duża miłość, ale temperamenty zawsze podobne

- zdradziła restauratorka. Jak dodała, jej tata zachowuje się podobnie jak ona, kiedy coś jest nie po jego myśli.

I vice versa

- odpowiedział Mirosław Ikonowicz. Przy okazji zdradził kilka faktów o swojej córce.

Magda jest niezwykle dyskretna oraz jak ma mi nawymyślać, jak ma do mnie jakieś pretensje, to mówi po hiszpańsku. A najpiękniejszy prezent, jaki dostałem to kiedy była na studiach w Madrycie i przez całą noc malowała mój portret-karykaturę. Moim zdaniem, ja się niewiele zmieniłem od tego czasu

- stwierdził pan Mirosław. Jak dodał, ma w mieszkaniu kilkanaście obrazów autorstwa swojej córki.

Pierwszy odcinek „Kuchennych rewolucji”

Magda Gessler doskonale pamięta pierwszy odcinek „Kuchennych rewolucji”.

Było to w Warszawie, w restauracji „Młyn”. I Grześ Madej trzymał mnie za rękę i dawał ogromne wsparcie. Fromowitz uwierzył we mnie i dobijał się do moich drzwi. I chyba za 10 telefonem odebrałam i pomyślałam, że nie wiem, o co mu chodzi, ale mogę się z nim zobaczyć, w ogóle nie wierzyłam w to. Co to za bzdury, jakaś telewizja gotuje. No i okazało się, że miał rację. To była jego wielka rola. Potem pn Edward Miszczak doszedł do wniosku, że może to być ciekawe

- wspomniała Magda Gessler. Zapytana o najbardziej pamiętny odcinek odpowiedziała, że jest przywiązana do rewolucji, w której poznała Lianę Gamcemlidze.

>>>Zobacz też: Liana Gamcemlidze. Gruzinka, która dzięki Magdzie Gessler przeprowadziła rewolucję również w swoim życiu

Mąż Magdy Gessler - wsparcie z Kanady

Z okazji jubileuszu, przygotowaliśmy dla Magdy niespodziankę. W tajemnicy zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN jej męża, Waldemara Kozerawskiego.

Jak to jest być z taką kobietą jak Magda Gessler? Bardzo ciekawie, ale trudno.

Trudne o tyle, że rzadko się widzimy, za rzadko, ale mam nadzieję, że będzie to częściej. Tym niemniej „Kuchenne rewolucje” zabrały mi Magdę

- przyznał Waldemar Kozerawski.

Mąż restauratorki ogląda i nagrywa wszystkie odcinki „Kuchennych rewolucji” w Kanadzie. Co więcej, program oglądają również jego pacjenci.

Czyli coś za coś. Albo ma się nudną kobietę, albo ciekawą i rzadką

- stwierdziła Magda Gessler.

Męża poznała na weselu jej brata. Tańczyli ze sobą tak blisko, że Mirosław Ikonowicz wyrzucił ich z przyjęcia.

Tańczyliśmy tak, że stwierdził, że jest to obsceniczne, niemoralne i należy nas wyprosić

- wspominała Magda.

Kto w małżeństwie Magdy gotuje najczęściej?

Ja Magdę oszczędzam

- stwierdził Waldemar Kozerawski.

Wypowiedź Kozerawskiego rozbawiła Gessler, która zdradziła że:

Kiedy przylatuje do Toronto to gotuję tak, że cały dom jest w gotowaniu. Jak robiłyśmy z Larą makowiec na święta to tak się turlałyśmy ze śmiechu, bo cały makowiec był na naszych plecach. W życiu tego nie zapomnę. Była to cudowna Wigilia w najmniejszym naszym domku

- wspomina Magda.

No tak… to było piękne, ale sprzątania było również dużo po tym, a to moja rola

-dodał mąż restauratorki.

Kuchenne rewolucje w statystykach:

  • 6 marca 2010 roku wyemitowano pierwszy odcinek „Kuchennych Rewolucji”
  • 48 tysięcy przejechanych kilometrów
  • 187 odwiedzonych miejscowości
  • 270 potrzebujących pomocy restauracji
  • 2138 spróbowanych potraw
  • 379 rozbitych talerzy
  • 38 000 000 rodaków uratowanych przed zatruciem albo chociaż głębokim niesmakiem
  • 207 kuchni, w których „strach się było bać”
  • 698 pożegnanych bez żalu patelni oraz innych pobitych garów
  • 4187 kilogramów mrożonek o przekroczonym terminie ważności
  • 876 rozwiązanych problemów
  • 37452 m2 odmienionych wnętrz
  • 1128 rewolucyjnych przepisów

„Kuchenne rewolucje” z akcją #restauracjaDlaMagdy na 10-lecie programu

Każdy z widzów będzie mógł wskazać lokal, gdzie powstaną kolejne „Kuchenne rewolucje”. Wystarczy, że na Facebooku, Twiterze czy Instagramie umieści publiczny post (z nazwą danej restauracji, dodając wideo, zdjęcie, link) wraz z hashtagiem #restauracjaDlaMagdy. Produkcja odezwie się do wybranych przez fanów miejsc.

10 lat „Kuchennych rewolucji” w wielkim skrócie. Zobaczcie, jak to wszystko się zaczęło:

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz galerię zdjęć:

Autor: Magdalena Gudowska

Pozostałe wiadomości