Przepisy kulinarne

Zapachy i smaki kuchni żydowskiej

Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" Katarzyna Zielińska i Michał Piróg postarają się przybliżyć nam prawdziwą kuchnię żydowską. Czy podołają temu wyzwaniu? Przekonajcie sie sami.

„Kugel z rodzynkami”

Składniki:
1 szklanki ryżu gotowanego bez soli
3 jajka
1 szklanki cukru
1 szklanki rodzynek
Skórka pomarańczowa
3 szklanki mleka 3,2 %
Masło roślinne
Wanilia w proszku

Sposób przygotowania:
Gotowany ryż mieszamy z żółtkami, rodzynkami i cukrem. Osobno ubijamy białka z mlekiem. Łączymy wszystkie składniki dodając skórkę pomarańczową i wanilię. Następnie przelewamy masę do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem. Wstawimy do piekarnika na około 30 minut.

„Bubele”

Składniki:
1 opakowanie macy żydowskiej
1 jajko
1 szklanki wina czerwonego (słodkiego)
50 gram orzechów włoskich.
Łyżeczka cukru
Sól
Olej roślinny
Woda
Cynamon

Sposób przygotowania:
Musimy zwilżyć macę gorąca wodą, po czym należy ją pokruszyć. Ubijamy jajko z winem i dodajemy do macy. Wrzucamy posiekane orzechy, cukier i cynamon. Po wymieszaniu odstawiamy masę na 30 minut w chłodniejsze miejsce. Smażymy na gorącym tłuszczu.

„Sałatka Jerozolimska”

Składniki:
6 marchewek
3 cytryny
3 świeże pikantne papryczki chilli
Pęczek świeżej pietruszki

Sposób przygotowania:
Marchewkę musimy zetrzeć na tarce. Paseczki z marchewki zalewamy sokiem z wyciśniętych cytryn i dodajemy drobno posiekane cząstki papryczki. Mieszamy. Podając przyozdabiamy listkami świeżej pietruszki.

„Kawior żydowski”

Składniki:
7 gęsich wątróbek
Gęsi smalec lub oliwa z oliwek
2-3 cebule
2 jajka ugotowane na twardo
Bagietka

Sposób przygotowania:
Na jednej patelni podsmażamy cebulkę, a na drugiej drobno posiekaną wątróbkę. Po kilku minutach, gdy wątróbka się dobrze wysmaży można połączyć ją z cebulą. Nakładamy na pieczywo. Jajka ścieramy na tarce i posypujemy nimi kanapki.

„Matzerbrajt na słodko lub na słono”

Składniki:
1 opakowanie mac żydowskich (koszernych)
6 jajek
2 cebule
1 litr mleka 3,2 %
Oliwa z oliwek lub masło roślinne (nie tłuszcz zwierzęcy, bo wtedy nie będzie koszerne)
Cynamon
Powidła śliwkowe lub z jabłek
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:
Mace drobno kruszymy do miski i zalewamy mlekiem na kilka minut, żeby znacznie zmiękły. Jajka trzepaczką dokładnie mieszamy z mlekiem. Miękkie mace odsączamy z nadmiaru mleka i mieszamy z jajkami. W miedzy czasie zasmażamy cebulkę. Masę wrzucamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażymy aż się zetnie. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Potem przerzucamy taki placek na drugą stronę. Po kilku minutach wykładamy je na talerzyk.
Na słodko: Przygotowujemy macę identycznie jak powyżej, ale nie dodajemy cebulki. Na koniec macę polewamy powidłami i cynamonem. Jest to typowe danie serwowane w Jerozolimie zarówno na śniadanie jak i na deser.
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0