Sri Lanka, która dawniej nosiła nazwę Cejlon, ma wiele do zaoferowania turystom. Nic więc dziwnego, że od lat jest popularnym kierunkiem podróży. Czy wybierając się na tę wyspę, musimy mieć wizę? A jeśli tak, to jak wiza do Sri Lanki dla Polaków?

Ciągnące się kilometrami plantacje herbaty, malownicze plaże i bogata kultura Dalekiego Wschodu – tym Sri Lanka przyciąga rzesze turystów. Również Polacy coraz częściej wybierają się na wakacje na tę piękną wyspę. Przed wyjazdem trzeba jednak zadbać o wizę. Jak się ubiegać o wizę do Sri Lanki?

Wiza na Sri Lankę online

Władze Sri Lanki od 2012 roku oferują obcokrajowcom wygodny elektroniczny system wizowy. Electronic Travel Authorization (ETA) jest przeznaczony dla wszystkich zagranicznych turystów, którzy planują wizytę na Sri Lance. Jeśli chcemy ubiegać się o wizę przez internet, musimy odwiedzić stronę www.eta.gov.lk/slvisa/ . Następnie należy odnaleźć zakładkę, na której możliwe jest aplikowanie o wizę. Będziemy musieli wypełnić prosty formularz. Jest dostępny w kilku językach – angielskim, hiszpańskim, niemieckim, rosyjskim i francuskim. Od osób ubiegających się o wizę online nie wymaga się wysyłania skanów paszportu ani żadnych innych dokumentów.

Po złożeniu aplikacji już po kilku godzinach otrzymamy e-mail zawierający dokument z numerem naszej wizy. Należy go wydrukować, zabrać ze sobą w podróż i okazać funkcjonariuszowi na lotnisku. Wiza uzyskana drogą elektroniczną uprawnia do 30-dniowego pobytu na Sri Lance. Na miejscu możliwe jest przedłużenie wizy turystycznej do pół roku.

Przy wjeździe do Sri Lanki oprócz wydrukowanego dokumentu ETA musimy mieć ze sobą paszport, którego ważność wynosi co najmniej pół roku. Powinniśmy również posiadać bilet powrotny. Urzędnik imigracyjny może też sprawdzić, czy mamy pieniądze na czas pobytu.

Wiza na Sri Lankę online kosztuje 30 dolarów. System elektroniczny honoruje wszystkie popularne karty płatnicze.

Wiza na Sri Lankę na lotnisku

Wizę uprawniającą do wjazdu na Sri Lankę możemy również uzyskać na lotnisku międzynarodowym po przylocie do tego kraju. Dostaniemy tam do wypełnienia formularz i będziemy musieli uiścić opłatę za wydanie wizy. Koszt wizy w takim wypadku wynosi 35 dolarów. Możemy za nią zapłacić kartą kredytową albo dolarami amerykańskimi. Na lotnisku wiza do Sri Lanki jest wydawana od ręki. Czas oczekiwania może się jednak wydłużyć, jeśli o wizy na lotnisku stara się jednocześnie wielu obcokrajowców. Po uzyskaniu dokumentu trzeba go okazać razem z ważnym paszportem i biletem powrotnym urzędnikowi imigracyjnemu. Wiza uzyskana na lotnisku uprawnia do 30-dniowego pobytu na Sri Lance.

Sri Lanka – wiza turystyczna. Jak ją przedłużyć?

Wiza turystyczna jest wydawana na 30 dni, ale można się ubiegać o jej przedłużenie. Obcokrajowcy, którzy chcą spędzić na wyspie więcej czasu, powinni złożyć odpowiedni wniosek przed wygaśnięciem ETA. Najczęściej wiza turystyczna jest przedłużana na trzy miesiące. Maksymalny pobyt z wizą turystyczną na Sri Lance wynosi pół roku.

Wnioskując o przedłużenie ETA, musimy okazać oryginał paszportu i dołączyć do wniosku aktualne kolorowe zdjęcie paszportowe. Musimy też udowodnić, że mamy środki finansowe na pokrycie kosztów przedłużonego pobytu oraz bilet powrotny do Polski albo bilety lub wizy do kolejnych krajów.

Wniosek o przedłużenie wizy turystycznej wraz ze wszystkimi potrzebnymi dokumentami trzeba złożyć w Urzędzie Imigracyjnym i Emigracyjnym w Kolombo, stolicy Sri Lanki. Opłaty za przedłużenie wizy są ustalane przez ten urząd i zależą od narodowości osoby wnioskującej o przedłużenie pobytu turystycznego.

Wszystkie informacje o aplikowaniu o wizę na Sri Lankę można znaleźć na stronach MSZ . Przed wyjazdem warto też zajrzeć na oficjalną stronę ambasady Sri Lanki w Polsce, by mieć pewność, że warunki otrzymania wizy się nie zmieniły.

Sri Lanka oferuje obcokrajowcom wygodny i szybki sposób uzyskania wizy turystycznej . Dzięki temu turyści z całego świata mogą podziwiać uroki tego malowniczego kraju, nie martwiąc się zbytnio o biurokratyczne kwestie związane z aplikowaniem o wizę.

Zobacz film: Wyprawa do Azji . Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
90
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
25.02.2019
Merlin
Skąd te informacje o cenie wizy, 30-to dniowa wiza na lotnisku kosztuje nie 35 a 40 USD, kosztowała tez tyle w 2016, 2017 i 2018 roku (bo sam ją wtedy kupowałem) !
Przed napisaniem istotnej dla turysty informacji (datowanej na grudzień 2018) warto sprawdzić jej rzetelność.
W 2019 wiza na lotnisku kosztuje również 40 USD.