Materiał promocyjny

Smaczne chłodniki

Maciej Szaciłło przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN chłodniki.

Chłodnik z botwiny i awokado

Składniki:

1 pęczek botwiny

1/2 szklanki wody

2 łyżki oliwy

1 pęczek koperku

1 szklanka jogurtu

1 szklanka kefiru

1/2 szklanki śmietany

1 1/2 dojrzałego awokado

1/4 łyżeczki cukru trzcinowego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Botwinę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jak są bardzo małe, to drobno kroimy. Botwinę i buraczki dusimy w garnku pod pokrywką razem z 1 szklanki wody i oliwą. Jak listki zrobią się miękkie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, kefir, śmietanę, drobno poszatkowany koperek, awokado pokrojone w dużą kostkę, cukier, sól i pieprz do smaku.

Chłodnik z ciecierzycy i ogórka

Składniki:

1 zielony długi ogórek

2/3 puszki ciecierzycy

2 opakowania jogurtu (ok. 800 g)

1 pęczek koperku

1 ząbek czosnku, lub więcej wedle uznania

sok z połówki cytryny

1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego

sól i pieprz do smaku

grzanki:

1 bagietka

1/3 szklanki oliwy

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Obrany i pokrojony w kostkę ogórek, ciecierzycę i jogurt miksujemy w blenderze na jednolity płyn. Dodajemy drobno poszatkowany koperek, wyciśnięty czosnek, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Podajemy z grzankami.

Grzanki: bagietkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy do oliwy i dodajemy sól. Polewamy równomiernie oliwą z czosnkiem kostki bułki i pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp 180 stopni.

Raita z ziemniaków i kokosa

Składniki:

6 średnich ziemniaków

1 i 1/2 opakowania dużego jogurtu

1/2 łyżeczki soli

100 g startego świeżego kokosa

2 łyżki ghee

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 posiekane świeże chili

1 łyżka startego świeżego imbiru

250 g pomidorków koktajlowych

kilka gałązek natki pietruszki

1 średni ogórek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę i gotujemy ( ok.15 minut). W garnuszku rozgrzewamy ghee i wrzucamy nasiona gorczycy. Kiedy przestaną strzelać dodajemy imbir i chili. Na końcu dodajemy kokos i prażymy 2-3 minuty. W misce mieszamy ugotowane wystudzone ziemniaki z przyprawami, jogurtem, kokosem, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, poszatkowaną natką pietruszki i pokrojonym w słupek ogórkiem. Delikatnie mieszamy.

Tajska zupa na zimno

Składniki:

1 l wywaru warzywnego

1 pałeczka selera naciowego

1 średnia marchewka

1/2 kostki tofu

1 dymka

garść orzeszków arachidowych

3 łyżki oleju arachidowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 ostre zielone chili

1 czerwona papryka

opakowanie makaronu ryżowego (ok. 200 g)

1 gałązka kolendry

4 łyżki sosu sojowego

sok z 1 limonki

garść kiełków z fasoli mung

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Selera naciowego kroimy w jak najcieńsze plasterki, marchewkę kroimy w cienkie słupki, tofu w kostkę, paprykę w cienkie paseczki, chili kolendrę i dymkę szatkujemy. Wywar warzywny mieszamy z cukrem trzcinowym, sokiem z limonki, olejem arachidowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku i sosem sojowym. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, który zalewamy zimnym wywarem. Następnie dokładamy trochę pokrojonego selera, marchewki, tofu, papryki, chili, kolendry i dymki. Dodajemy odrobinę kiełków i przyprażonych na suchej patelni orzeszków arachidowych.

Zupa krem z pomidorów i bazylii

Składniki:

2 puszki pomidorów bez skórki

250 g pomidorów

1 doniczka bazylii

3 ząbki czosnku

1 kromka białego chleba

1/2 szklanki oliwy z oliwek

sok z połówki cytryny

szklanka soku pomidorowego

sól i pieprz do smaku

4 łyżki oleju z pestek dyni

Przygotowanie:

Świeże pomidory wrzucamy na chwilę do wrzątku i obieramy ze skórki. Miksujemy w blenderze z pomidorami z puszki. Na 1/4 szklanki oliwy z oliwek smażymy na złoto-brązowo ząbki czosnku i kromkę chleba. Oliwę z czosnkiem i chlebem miksujemy w blenderze razem z pozostałą oliwą. Mieszamy z masą pomidorową, dodajemy sok z cytryny i całość jeszcze raz miksujemy dodając sok pomidorowy. Dodajemy drobno poszatkowaną bazylię oraz solimy i pieprzymy. Polewamy odrobina oleju z pestek dyni. Podajemy z bruschettą: kromki dobrego wiejskiego chleba pieczemy z dwóch stron na suchej patelni, po podpieczeniu nacieramy lekko ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości