Joseph "Józek" Seeletso proponuje spaghetti z grzybami leśnymi, sałatkę z dyni i prawdziwków oraz grillowaną polędwicę z grzybami na maśle.
Spaghetti z grzybami leśnymi
Składniki: 300 g spaghetti 200 g szynki parmeńskiej pokrojonej w paski 200 g kurek 80 ml oliwy sok z cytryny sól, pieprz
Przygotowanie: Zagotuj w dużym garnku wodę, posól. Wrzuć makaron i gotuj około 5 minut aż będzie al dente. Odcedź i przelej zimną wodą. Na ciężkiej patelni podsmaż szynkę, po 5 minutach zdejmij i na tę samą patelnię wrzuć kurki. Smaż 10 minut, aż puszczą wodę. Dopraw solą. Dodaj na patelnię makaron, posyp szynką i wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw pieprzem.
Sałatka z dyni i prawdziwków
Składniki: 12 dużych prawdziwków 12 dużych maślaków 1 ząbek czosnku pokrojony na pół 200 ml oliwy z oliwek extra virgin 250 g dynia pokrojona w kostkę 250 g szpinaku (umytego, osuszonego, bez twardych części) 100 g pokrojonych na pół pomidorków cherry 2 pokrojone na pół cytryny rozmaryn kawałek parmezanu
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 st. Oczyść grzyby i ułóż w formie do zapiekania kapeluszami do góry. Dodaj dynię, czosnek, rozmaryn, skrop połową oliwy. Piecz, aż wszystkie warzywa będą miękkie, 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Ułóż na talerzach szpinak, na szpinaku połóż grzyby i dynię, skrop pozostałą oliwą i sokiem z cytryny oraz sokiem z foremki do pieczenia. Posyp parmezanem.
Grillowana polędwica z grzybami na maśle
Składniki: 250 g steku 50 ml oliwy z oliwek Sól i pieprz 200 g zmiksowanych leśnych grzybów 100 g suszonych pomidorów 50 ml sklarowanego masła 20 ml oliwy truflowej
Przygotowanie: Rozgrzej patelnię do grilla posmaruj oliwą z oliwek. Złap stek w szczypce kuchenne i smaż go na patelni zaczynając od strony z tłuszczem. Smaż 3 do 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzej masło i smaż grzyby przez około 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj oliwę truflową. Podawaj ze stekiem.