Ryba po hiszpańsku – przepis na pieczoną doradę i dorsza

Pieczona ryba
LauriPatterson / Getty Images
Źródło: E+
Kuchnia śródziemnomorska zawiera wiele potraw bazujących na rybach i owocach morza. Przepisy te bardzo często są niezwykle proste i opierają się na naturalnych, łatwo dostępnych produktach wysokiej jakości. Ryba po hiszpańsku może być podawana zarówno w podstawowej wersji, upieczona w zalewie z wina, jak i w aromatycznym sosie warzywnym z dodatkiem przypraw.

Kuchnia hiszpańska opiera się na owocach morza, soczystych słodkich pomidorach, oliwie z oliwek oraz samych dorodnych oliwkach. Jednak jej przepisy najczęściej są proste, a kluczem do niezwykłego smaku są świeże produkty wysokiej jakości. Dzięki temu w różnych regionach świata z powodzeniem można odtworzyć smaki Hiszpanii, prostym i efektownym daniem są krewetki czy ryba po hiszpańsku . Do dań tego regionu można wykorzystać doradę, dorsza, morszczuka lub tuńczyka. Ważne, żeby ryba była świeża, a wykorzystywane warzywa dojrzałe.

Ryba po hiszpańsku – dorada pieczona w zalewie

Jedną z typowych dla kuchni hiszpańskiej ryb jest dorada . To ryba o charakterystycznym, delikatnym mięsie, które z łatwością odchodzi od ości. Najczęściej podaje się ją w całości, razem z głową, w formie pieczonej lub grillowanej. Dorada doskonale komponuje się z białym winem i sokiem z cytryny, stanowiąc typowy przepis kuchni hiszpańskiej. Do przygotowania 4 porcji tego dania potrzebne będą:

· 2 całe dorady,

· 1 cytryna,

· 100 ml białego wytrawnego wina,

· 3 łyżki oliwy z oliwek,

· sól morska.

Najpierw należy dokładnie wyszorować rybę. Następnie w miseczce przygotować zalewę, mieszając sok z połowy cytryny, białe wino i oliwę z oliwek. W rybie trzeba wykonać po trzy nacięcia z boku. Następnie należy natrzeć doradę solą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Do środka ryby włożyć plasterek cytryny, zalać rybę przygotowaną wcześniej marynatą z wina. Na każdej z ryb można ułożyć dodatkowe plasterki cytryny. Można je również przekroić na pół i włożyć po połowie plastra w każde z nacięć ryby. Tak przygotowane dorady powinny piec się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Co kilka minut można polewać je resztką marynaty. Rybę można podawać z dodatkiem ziemniaków.

Ryba po hiszpańsku – przepis na dorsza w pomidorach

Kuchnia hiszpańska kojarzy się z bogactwem warzyw i owoców – pomidorów, papryki, cebuli, oliwek. Doskonale komponują się one z pieczoną rybą, na przykład dorszem . Do przygotowania 4 porcji tego dania potrzebne będą:

· 4 filety z dorsza,

· 3 duże pomidory,

· 1 czerwona papryka,

· 2 ząbki czosnku,

· 10 czarnych oliwek,

· oliwa z oliwek,

· 3 łyżki mielonej słodkiej papryki,

· 3 łyżki kminku,

· 3 łyżki suszonego imbiru,

· 1 łyżeczka soli ziołowej,

· 100 ml wina sangria,

· 1 szklanka startego parmezanu.

Wykonanie przepisu należy rozpocząć od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Następnie należy podsmażyć ją na oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wino sangrię. Doprawić papryką mieloną, pieprzem, kminkiem i imbirem. Miłośnicy pikantnej kuchni mogą dodać pieprz cayenne. Gdy sos się nieco zredukuje, trzeba dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pomidory pokrojone w kostkę. Warto wcześniej obrać je ze skórki, która z łatwością odchodzi po sparzeniu jej wrzątkiem. Całość powinna smażyć się około 10 minut, aż odparuje nadmiar soków i sos zgęstnieje. Część gotowego sosu należy wlać do naczynia żaroodpornego, następnie włożyć do niego filety z dorsza. Rybę należy oprószyć solą ziołową. Następnie wlać resztę sosu, na wierzchu ułożyć pokrojone czarne oliwki. Ryba powinna piec się w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20 minut. Po upływie tego czasu należy posypać ją startym serem i piec jeszcze chwilę, aż ser się roztopi.

Ryba po hiszpańsku z dodatkiem krewetek

Kuchnia hiszpańska wykorzystuje w swoich potrawach nie tylko ryby, ale też inne owoce morza . Doskonałym przykładem potrawy łączącej te produkty jest dorada z krewetkami . Do wykonania 4 porcji tego dania potrzebne będą:

· 4 filety z dorady,

· 16 surowych i obranych krewetek,

· sok z połowy cytryny,

· 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,

· sól i pieprz.

Krewetki warto wcześniej marynować przez około 30 minut w marynacie z:

· 3 łyżek oliwy z oliwek,

· 1 łyżki musztardy dijon,

· 2 ząbków czosnku,

· 1 łyżki posiekanej natki pietruszki,

· 1 łyżeczki soku z cytryny.

Najpierw należy zmieszać ze sobą składniki marynaty i włożyć w nią krewetki. W czasie, kiedy będą się marynować, trzeba oprószyć filety z dorady solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie należy skropić je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie na maśle należy usmażyć krewetki. Wszystko podawać razem jako jedno danie.

Zobacz film: Wietnamska ryba z tamaryndowcem.

Zobacz film: Wietnamska ryba z tamaryndowcem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: E+

podziel się:

Pozostałe wiadomości