Przepis na zupę Pho z wołowiną Oli Nguyen – zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa

Zupa Pho - jak ją przygotować? Ola Nguyen, zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa, przygotowała ją dla was w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Poznajcie przepis!

Zobacz też: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

Zupa Pho z wołowiną

Składniki:

  • 1,5 kg ogona wołowego
    • 2 laski cynamonu
      • 2 owoce kolendry
        • 3 gwiazdki anyżu
          • 3 goździki całe
            • 2 kardamony całe
              • imbir wielkości ręki
                • 3 duże cebule żółte
                  • 1 główka czosnku
                    • 300 g suszonych grzybów shitake
                      • 600 g steku z udźca wołowego lub polędwicy wołowej
                        • 400 g suszonego makaronu ryżowego
                          • trochę nierafinowanego cukru trzcinowego
                            • 500 ml sosu rybnego
                              • garść kiełków fasolki mung
                                • garść świeżej kolendry
                                  • garść mięty
                                    • garść bazylii tajskiej
                                      • 3 limonki
                                        • 2 czerwone cebule
                                          • 2 pomidory
                                            • 400 g prażonej cebulki
                                              • mała butelka srirachy

                                                Przepis na podawane do zupy Pho chrupiące chlebki:

                                                • 1 kg mąki pszennej tortowej
                                                  • 2 jajka
                                                    • 15 g proszku do pieczenia
                                                      • 700 ml oleju
                                                        • 2 łyżki masła

                                                          Sposób przyrządzenia:

                                                          Ugotuj rosół z kości. Pamiętaj, żeby oczyścić je z pozostałości krwi i odoru, żeby bulion był jak najbardziej klarowny. Po ugotowaniu odgarnij szumowiny z rosołu na zupę Pho. Dopraw odcedzony bulion sosem rybnym i cukrem.

                                                          Przyprawy upraż przed włożeniem do wywaru.

                                                          Zrób chlebki: z podanych składników uformuj ciasto, a następnie je usmaż.

                                                          Zalej miskę z makaronem ryżowym, kiełkami, ziołami i surowym, bardzo cienko pokrojonym stekiem wrzącą zupą. Dopraw zupę i udekoruj.

                                                          Zobacz też:

                                                          Jak ugotować kolbę kukurydzy?

                                                          Zobacz film: Proste dania azjatyckie, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                          Autor: Gaba Kopyto

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości