Przepisy kulinarne

Przekąski sylwestrowe

Przepisy kulinarne

Przekąski sylwestrowe

Podczas nocy Sylwestrowej musimy mieć dużo energii, dlatego szef kuchni Joseph „Józek” Seeletso przygotował oryginalne, egzotyczne przekąski inspirowane smakami Botswany, po które można sięgnąć w krótkiej przerwie pomiędzy jednym a drugim tańcem.

Placuszki z harissą i grillowaną wołowiną

Placuszki:
200 g mąki
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżki mielonego cynamonu
woda
szczypta soli

Przygotowanie:
Wymieszaj suche składniki i dodawaj stopniowo wodę, aż powstanie ciasto. Podziel ciasto na sześć kawałków i rozwałkuj bardzo cienko. Smaż z obu stron na bardzo gorącej patelni teflonowej, aż na cieście pojawią się brązowe bąble.

Harrisa:
4 duże papryczki chili
6 ząbków czosnku
2 obrane i pozbawione pestek pomidory
25 g kolendry
sok z jednej cytryny
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na gęstą pastę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wołowina:
4 steki wołowe po 100 g
100 g liści różnych sałat
oliwa, sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię. Steki dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Smaż z obu stron po 4 minuty. Na placuszkach ułóż harrisę i mięso, posyp wszystko sałatą. Krokiety z soczewicy nadziewane wędzonym serem.

Składniki:

500 g soczewicy
1 l wody
100 g wędzonego sera pokrojonego w kostkę
1 łyżka uprażonego kminu rzymskiego
3 posiekane cienkie dymki
1 posiekany pęczek kolendry
150 ml oliwy do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:
Wsyp soczewicę do garnka, zalej wodą i gotuj około 45 minut do miękkości. Odsącz. Dodaj kmin, dymkę i 3 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Wstaw miksturę do lodówki, a kiedy ostygnie, uformuj z niej krokiety wielkości piłki golfowej z nadzieniem z sera w środku. Smaż na rozgrzanej oliwie aż będą rumiane.

Szaszłyki z kurczaka z marynatą z jamajki

Składniki:
8 udek z kurczaka bez skóry i kości
1 czerwona cebula pokrojona na ósemki
2 łyżki oliwy
pieprz
marynata:
3 łyżki ziela angielskiego
1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z cytryny
50 ml rumu
1 łyżka sosu sojowego
oliwa

Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty. Dodaj kurczaka, zostaw na noc w lodówce. Nadziej kawałki kurczaka i cebulę na patyczki do szaszłyków. Ułóż szaszłyki w formie do zapiekania i skrop wszystko marynatą. Piecz 35-40 minut w 180 st.

Pieczony ser brie z brzoskwiniami i migdałami

Składniki:
1 okrągły ser brie
1 1/2 szklanki obranych brzoskwiń bez pestek
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 szklanki prażonych płatków migdałów

Przygotowanie:
Rozgrzej piec do 180 st. Ułóż ser w formie do pieczenia. W misce wymieszaj brzoskwinie, cukier i cynamon. Ułóż to wszystko na serze. Posyp migdałami. Piecz 10-12 minut aż ser będzie miękki w środku. Podawaj na ciepło z chlebem lub krakersami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0