Materiał promocyjny

Pieczona gęś? Nic trudnego! Poznaj zasady przygotowania potrawy

Rodzinne pieczenie - jak przyrządzić pieczoną gęś?
mat. prasowe
Pieczona lub duszona gęś jest potrawą, na której przygotowanie z obawy przed niepowodzeniem decyduje się niewiele osób. Ten rodzaj mięsa wymaga szczególnego traktowania. Sprawdź, jak upiec gęś, żeby była miękka. Czym przyprawić i z czym podawać gęś pieczoną?

Pieczona lub duszona gęś jest doskonałym daniem na rodzinny albo uroczysty obiad. Właściwie przygotowane mięso jest bardzo delikatne, soczyste i miękkie. Gęś podana z jabłkami lub pomarańczami może stać się bohaterem stołu i ulubionym daniem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Gęsina doskonale komponuje się również z czerwonym winem. Przygotowanie potrawy wymaga jednak wiedzy, jak prawidłowo obchodzić się z tego rodzaju mięsem.

Jak upiec gęś, żeby była miękka?

  • Szczególnie istotna podczas przyrządzania gęsi jest jej świeżość. Mięso musi delikatnie uginać się pod palcem. Nie powinno się zamrażać gęsi, gdyż negatywnie wpływa na jakość i smak mięsa. Drób warto kupić u sprawdzonego hodowcy albo złożyć indywidualne zamówienie w sklepie. Lepiej jednak nie sięgać po gęś w supermarketach, której pochodzenie i czas leżenia są nieznane.
    • Gęsinę należy marynować przez co najmniej 12 godzin. Mięso doskonale łączy się z czosnkiem, jałowcem, majerankiem, rozmarynem i czerwonym wytrawnym winem. Nie powinno się natomiast nacierać gęsi po wierzchu, chyba że chcemy upiec gęś w całości.
      • Podczas pierwszych 2 godzin pieczenia gęsi nie wolno otwierać piekarnika, gdyż mogłoby to spowodować wysuszenie mięsa. Po upływie tego czasu należy podlać mięso wytopionym tłuszczem i obrócić, by każdy kawałek opiekł się równomiernie.
        • Podczas pieczenia nie wolno nakłuwać mięsa w celu sprawdzenia, czy jest gotowe. Jeśli chcemy upewnić się o stopniu przygotowania potrawy, należy chwycić wybrany kawałek za kostkę i lekko nim potrząsnąć. Dobrze wypieczone mięso jest luźne i odpada od kości.
          • Gęś należy podawać od razu po upieczeniu. Wyjątkowość i delikatność mięsa wyklucza możliwość odgrzewania. Pozostałe kawałki lepiej wykorzystać jako dodatek do sałatki lub położyć na kanapce. Odgrzewana gęś robi się bardzo twarda i sucha, tracąc swoje najlepsze walory smakowe.
            • Z gęsi pieczonej w piekarniku wytapia się tłuszcz. To najbardziej pożądany i ceniony tłuszcz w kuchniach świata. Może być bazą do duszenia kapusty lub buraków. Doskonale sprawdzi się jako smalec. Gęsi tłuszcz należy zebrać i przełożyć do ciemnego, szklanego naczynia. Przechowywany w ten sposób w lodówce na długo zachowa swoją świeżość.

              Jak upiec gęś w całości?

              Gęś w całości najlepiej jest upiec w tzw. gęsiarce, czyli naczyniu przystosowanym do pieczenia drobiu w całości. Odpowiednia wysokość umożliwia swobodne wytapianie się tłuszczu i równomierne opiekanie mięsa. Forma gęsiarki pozwala nawet na ewentualne obrócenie ptaka.

              Składniki na pieczoną gęś:

              • 1 wypatroszona gęś średniej wielkości (około 4 kg),
                • 2 duże, czerwone soczyste jabłka,
                  • 2 łyżki mąki,
                    • 2 łyżeczki pieprzu,
                      • 1 duża łyżka soli,
                        • 4 łyżki majeranku,
                          • 2 łyżki tymianku,
                            • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
                              • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

                                Składniki na sos do pieczonej gęsi:

                                • 0,3 l czerwonego wytrawnego wina,
                                  • 4 łyżki miodu,
                                    • 3 łyżki żurawiny.

                                      Przygotowanie pieczonej gęsi:

                                      1. Wypatroszoną gęś umieść w wodzie i pozostaw na godzinę. Następnie dobrze osusz.
                                        1. Od środka natrzyj ją przyprawami, czosnkiem i włóż pokrojone w cząstki jabłka. Tak przygotowanego ptaka odstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
                                          1. Piekarnik rozgrzej do 240 stopni i wstaw do niego marynowaną gęś. Najlepiej umieść ją w gęsiarce.
                                            1. Piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i pozostaw w piekarniku tyle godzin, ile kilogramów waży gęś. Mięso przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
                                              1. Po upływie 2 godzin otwórz piekarnik, podlej gęś wytopionym tłuszczem i sokiem. Upewnij się, czy ptak opieka się równomiernie. Jeśli nie, obróć go na drugą stronę.
                                                1. Do osobnego rondla wlej wino i zagotuj je.
                                                  1. W momencie redukcji alkoholu dodaj miód i żurawinę.
                                                    1. Gotuj do chwili uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu.
                                                      1. Gotową gęś podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
                                                        1. Pokrojone kawałki polej przygotowanym sosem i serwuj np. z knedlami.

                                                          Jak przyrządzić gęś w kawałkach?

                                                          Gęś pieczona w kawałkach z warzywami to doskonały pomysł na szybki i pyszny obiad. Mięso dobrze komponuje z ziemniakami serwowanymi w formie talarków lub purée. Idealnie smakuje również z buraczkami i czerwoną kapustą. W słodkiej wersji warto skusić się na gęś pieczoną w rękawie z jabłkami lub w pomarańczach. Miłośnicy wytrawnych smaków powinni postawić na wersję z czerwonym wytrawnym winem lub mięso pieczone ze śliwkami. Przyrządzenie gęsi w kawałkach jest proste. Można zamarynować mięso razem z wybranymi dodatkami, np. Z ziemniakami i odstawić mieszankę na noc do lodówki. Osoby początkujące z łatwością przygotują gęś pieczoną w rękawie foliowym. Mięso przyrządzone w ten sposób to gwarancja soczystej i miękkiej potrawy. Szczelnie zamknięty rękaw stanowi dobry sposób na zrobienie gęsi duszonej. Do pieczenia w kawałkach najlepiej nadają się udka i filety z piersi.

                                                          mat. prasowe

                                                          Nowoczesne piekarniki Amica - niezawodne przy pieczeniu gęsiny

                                                          Gęś ci się upiecze doskonale w piekarnikach marki Amica, które zawierają BakingPro System®. Nowoczesne rozwiązania gwarantują m.in.:

                                                          • równomierne pieczenie na kilku poziomach - nowa konstrukcja komory piekarnika gwarantuje idealną, równomierną dystrybucję ciepła w całym piekarniku. Teraz możesz przygotować dużą porcję wypieków - zmieści się w nim nie tylko duża gęsiarka.
                                                            • automatyczne otwieranie drzwi - dzięki rozwiązaniu OpenUp!®wystarczy delikatnie dotknąć uchwytu piekarnika, by ten się otworzył. Proste i jakże ułatwiające rozwiązanie!
                                                              • nowoczesne rozwiązania - piekarnikami Amica możesz sterować za pomocą smartfona. W specjalnej aplikacji sprawdzisz m.in. temperaturę oraz ustawisz tryb pieczenia.
                                                                • bezpieczeństwo - temperatura szyby podczas pracy piekarnika nie przekracza 35 stopni C. Teraz bez konsekwencji możesz obserwować, jak piecze się twoja gęś z bliska, razem z najmłodszymi członkami rodziny!

                                                                  Poznaj więcej zalet piekarników Amica, informacje znajdziesz pod tym adresem.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Adrianna Kowalczyk

                                                                  Materiał promocyjny
                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana